Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Tips: als je kind een hekel heeft aan z'n kinderstoel

Krijgt je kind standaard een meltdown als je hem in zijn kinderstoel parkeert voor een hapje? Misschien is de oplossing simpeler dan je denkt.

Advertentie

Als je je kind elke keer weer met veel gedoe in zijn kinderstoel zet en hij er alles aan doet om zo snel mogelijk weer uit dat ding te komen, is het verstandig om eens te bekijken wat de oorzaak is. Zo voorkom je een hoop strijd en grote kans dat je kind nog beter gaat eten ook. Dit is er mogelijk aan de hand.

De stoel zelf is onprettig voor je kind

Het kan zijn dat je kind niet in zijn stoel wil, doordat de stoel an sich niet comfortabel voor hem is. Bijvoorbeeld door het ‘vastbinden’, als je een kinderstoel met een riempje hebt. Of misschien wiebelt de stoel een beetje, waardoor het instabiel voelt en of zit hij gewoon niet lekker. Vermoed je dat het iets met de stoel zelf te maken heeft, hier wat tips:

  • Probeer een andere, verstelbare stoel
  • Voeg een stoelverhoger of kussentje toe aan de kinderstoel om het wat comfortabeler te maken voor je kind
  • Geef je kind zijn eigen eetset (tafel en stoel)
  • Ook kan een voetensteun aan de kinderstoel je kind meer stabiliteit geven, niet alleen bij het zitten maar ook bij het eten geven

Hij heeft geen honger

Als je kind weigert te eten, heeft hij simpelweg misschien geen honger. De beste manier om dit op te lossen, is door je kind pas eten te geven als hij echt honger heeft. Kijk dus uit met het geven van tussendoortjes kort voor de echte maaltijd. Pas verder de tijden waarop hij eet aan op de behoefte van je kind. Heeft hij duidelijk al om vijf uur honger terwijl hij normaal pas later z’n avondhap krijgt? Laat hem dan gewoon wat vroeger eten. Tijdens de avondmaaltijd kun je hem dan een ​​lichte, gezonde snack serveren.

Lees ook: Mijn kind wil niet drinken

Je kind voelt zich eenzaam

Als je kind weigert in zijn kinderstoel te zitten wanneer je hem eten geeft, maar hij wel goed eet bij jou op schoot of als de rest van het gezin ook aan tafel zit, dan vindt hij het waarschijnlijk gewoon heel ongezellig om in zijn kinderstoel te zitten. De oplossing? Ga met het hele gezin aan tafel zitten als je kind eet of maak het extra gezellig door tijdens het eten liedjes voor hem te zingen of een spelletje met hem te spelen. Veel tegen je kind kletsen helpt ook. Dit is bovendien heel goed voor zijn taalontwikkeling.

Advertentie

Meer weten? Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kind

Je kind wil onafhankelijk zijn

Als je kind weigert zijn mond open te doen als je hem voert en/of met alle macht uit de kinderstoel wil klimmen, is het misschien tijd dat je je kind zelf zijn eten laat pakken en in zijn mond stoppen. Ja, dat wordt een kliederboel maar vroeg of laat moet hij toch leren om zelf te eten dus je ontkomt er niet aan. Ben je bang dat je kind niet genoeg binnenkrijgt? Zet dan een bordje met eten en een plastic lepeltje bij je kind neer waar hij zelf mee aan de slag kan en voer hem af en toe een hapje tussendoor uit een ander bordje.

Lees ook: Tafelmanieren bij je dreumes

Nog wat extra tips

Dit kun je nog meer doen als je kind een hekel heeft aan de kinderstoel:

  • Moedig hem aan en geef complimentjes als hij op zijn kinderstoel zit te eten.
  • Maak het aantrekkelijk om in de kinderstoel te eten: een bordje met zijn lievelingsdier, een grappige placemat en het eten smakelijk presenteren kan wonderen doen.
  • Geef hem altijd eten in de kinderstoel, ook z’n snacks. Zodat hij snapt: eten = in de kinderstoel.
  • Verlaag je verwachtingen: als je kind zich max tien minuten op z’n eten kan concentreren, stop dan met aandringen om nog langer te blijven zitten. En als hij met z’n eten begint te spelen, is het tijd om hem uit de stoel te halen. Hij haalt de schade volgende keer echt wel in.
  • Geef je kind geen eten terwijl hij door de woonkamer rent of voor de tv zit, anders wordt het een gewoonte om te eten waar hij maar wil.
  • Eet zoveel mogelijk samen met je kind. Reken maar dat hij het een stuk gezelliger vindt als mama en papa ook aan tafel zitten.

Lees ook: Kinderstoel kopen: waar moet je op letten?

Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock

Advertentie
Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu