Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Van poppen tot houten blokken: speelgoed schoonmaken doe je zo

Baby's pakken van alles met hun hand en stoppen van alles in hun mond. Het is dus belangrijk om speelgoed, met name knuffels, regelmatig schoon te spoelen. Zo doe je dat:

Knuffels

Heeft de knuffel geen wasvoorschrift, of kun je deze niet meer vinden? Dan doe je er goed aan de knuffel in een kussensloop op 30 graden te wassen en in de buitenlucht te laten drogen. Ook bevatten knuffels veel bacteriën, zeker als ze al even meegaan. Door de knuffel een nachtje in de vriezer te leggen, verpakt in een plastic zak, dood je de bacteriën en is de knuffel weer ‘schoon’.

Advertentie

Lees ook: Zo belangrijk is een lievelingsknuffel voor een kind

Lego

Lego kun je op twee manieren schoonmaken. Verzamel de legoblokjes in een kussensloop en stel de wasmachine in op 40 graden. Doe daar een klein schepje wasmiddel bij (geen wasverzachter!) en laat de blokjes buiten de trommel opdrogen. Lego met de hand wassen kan ook. Vul een emmer met water, voeg daar een scheutje Dettol aan toe en gooi de blokjes lego erin. Even laten weken, afspoelen en klaar is kees.

Houten speelgoed

Het hobbelpaard, de blokkenkar, een ouderwets telraam: houten speelgoed heeft veel voordelen. Het is duurzaam, het gaat niet snel stuk en het blijft vaak lang mooi. Maar hoe houd je speelgoed van hout schoon? Heel simpel, gewoon met een vochtige doek en een beetje zeep. Dat werkt het beste. Maak daarna het speelgoed goed droog met een schone handdoek.

Poppen

Was poppen zoals je een baby wast, met babyzeep en babyshampoo. De kleertjes van de pop kun je het beste met de hand wassen, om het krimpen van de kleertjes in de wasmachine te voorkomen.

Hoeveel speelgoed is geschikt?

Nederlandse kinderen hebben doorgaans veel speelgoed. Maar hoeveel speelgoed is nu eigenlijk normaal? Volgens speelgoeddeskundigen geldt voor dreumesen tot twee jaar: een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed is voldoende. Zo heeft een kind van 24 maanden genoeg aan 8 speeltjes. Heeft je kind meer speelgoed? Leg de rest wat vaker uit het zicht en ruil het speelgoed waar je kind het minst mee speelt wekelijks om.

Tip: vanaf deze leeftijd kan een kind zijn eigen speelgoed leren opruimen

Bekijk ook: Zo houd je badspeelgoed schimmelvrij