Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Verloskundige: 'Een 'hands off' bevalling zou de norm moeten zijn'

Geen verloskundige die checkt hoeveel ontsluiting je hebt of je vertelt wanneer je mag beginnen met persen. Bij een hands off bevalling - de naam zegt het al - wordt je alleen aangeraakt als dat echt niet anders kan of als de baby in gevaar is. De Amerikaanse verloskundige Deb Fiore is groot voorstander van wat ze in Amerika een 'hands off birth' noemen. In een Facebook-post legt ze uit waarom.

Advertentie

Hoewel Deb Fiore is opgeleid als verloskundige en al 18 jaar aanwezig is bij bevallingen, zul je haar niet vaak iemand zien toucheren en vliezen breken en baby’s opvangen doet ze ook alleen als dat echt nodig. Zij zweert bij bevallingen waarbij de moeder volledig in control is en die zo natuurlijk mogelijk verlopen. Oftewel: ze laat de natuur haar werk doen en grijpt alleen in als dit noodzakelijk is. Omdat ze zeer gepassioneerd is over ‘hands off’ bevallingen, deelde ze deze post die viral ging.

Waarom ik ‘hands off’ bevallingen doe

‘Ik weet uit ervaring (18 jaar lang) dat we met onze handen niet aan perineums hoeven te zitten of ze hoeven te gebruiken om baby’s op te vangen als ze geboren worden, behalve in uitzonderlijke situaties als er iets misgaat bij de geboorte.

Waarom hebben wij als verloskundige geleerd om onze handen bij elke bevalling te gebruiken, terwijl het bij de meeste bevallingen helemaal niet nodig is? Controle. Het geeft ons het gevoel dat we controle hebben over het proces en zo niet bang hoeven te zijn voor het ‘wat als?’. We hebben geen respect voor het fysiologische, we kunnen niet begrijpen dat het (een geboorte red.) prima gaat zonder dat we ons ermee bemoeien en daarom willen we er controle over houden.

Mensen, wat jullie ook gehoord hebben van gynaecologen en verloskundigen, wij zijn niet degene die jullie baby’s halen en ik geloof ook niet dat wij degene zouden moeten zijn die ze opvangen als ze geboren worden.

Advertentie

Als ik praat met cliënten, vragen ze vaak: kun je jouw filosofie over geboorte uitleggen? Of: hoe stel je je op bij een bevalling? Ik geef dan altijd hetzelfde antwoord. Een bevalling is een fysiologische gebeurtenis in het leven van een vrouw en haar familie. Mijn rol als verloskundige is slechts die van stille toeschouwer die in de gaten houdt of het proces goed verloopt en om in te grijpen als mijn kennis nodig is (wat maar zelden voorkomt.)

Om een baby geboren te zien worden zonder enige hulp is magisch en een voorrecht. Ik zou willen dat het de norm was.’

Badass supermama

Wendy Wisner had tot twee keer toe een hands off bevalling. Bij beide bevallingen was er maar één moment dat de verloskundige ingrepen. Bij haar oudste zoon was dit toen hij uit het geboortekanaal kwam met de navelstreng rond zijn nek. Bij haar tweede bevalling bleef de schouder van haar zoontje haken achter haar schaambeen. ‘Mijn verloskundigen hebben ingegrepen toen dat nodig was, maar ze hebben zich verder niet met mijn bevalling bemoeid. Hierdoor voelde ik me tijdens de bevalling lichamelijk super sterk. Ik voelde me verantwoordelijk voor alles wat er gebeurde. En achteraf voelde ik me een badass supermama.’

Regie

Hoewel Wendy inziet dat een hands off bevalling niet voor iedereen is weggelegd, en dat we in het geval van complicaties heel blij moeten zijn met de medische kennis en kunde, is ze ook duidelijk: ‘Tijdens de bevalling verdienen moeders respect en de regie’, zegt ze. ‘Het is belangrijk dat we een duidelijke en bepalende stem hebben als het gaat om beslissingen over wat er gebeurt met ons lichaam en onze baby’s.’

Lees ook:

Dit zijn de 15 beste bevallingstips van verloskundigen: doe er je voordeel mee

Bijzondere gebeurtenis: geboren in vruchtzak

Bron: Scary Mommy Beeld: Shutterstock

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu