Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Voorlezen helpt tegen pijn en stress, zeggen experts

Voorlezen aan kinderen is goed voor hun taalontwikkeling, het creatief leren denken en ze worden er vaak rustig van. Daarnaast helpt het kinderen om beter met hun emoties om te gaan. Nieuw onderzoek wijst bovendien uit dat kinderen minder pijn en stress ervaren als ze worden voorgelezen.

Advertentie

Wetenschappers van een aantal Braziliaanse ziekenhuizen gingen langs bij kinderen op de intensivecareafdeling. Zij deden onderzoek naar de fysiologische en emotionele effecten van het voorlezen. Kinderen van 4 tot 11 jaar oud werden verdeeld in twee groepen en gekoppeld aan ervaren verhalenvertellers. In de ene groep begeleidde de verteller de kinderen bij een raadsel. De andere groep kinderen kreeg een verhaal te horen.

Ook interessant: Voorlezen maar! Dit is de top tien nieuwe peuter- en kinderboeken

Minder cortisol, meer oxytocine

Voor en na de sessie werden van ieder kind een aantal speekselmonsters genomen. De onderzoekers stelden de kinderen ook een aantal vragen, zoals: hoeveel pijn heb je op dit moment. Het voorlezen bleek een succes: in beide groepen waren de resultaten positief. Zo was het stresshormoon cortisol bij de kinderen verminderd en werd juist meer van het gelukshormoon oxytocine gevonden.

Pijnniveau daalt bij patiënten

Een opvallend detail was dat de kinderen die werden voorlezen aanzienlijk positiever scoorden. Het stressniveau was bij deze kinderen maar een kwart zo hoog als dat van de kinderen in de groep die het raadsel voorgelegd kreeg én er werd tot twee keer meer van het gelukshormoon gevonden. Maar dat is nog niet alles: uit de beschrijvingen van de kinderen bleek dat hun pijnniveau bijna twee keer zoveel daalde als in de raadselgroep.

Advertentie

Lees ook: Je baby voorlezen: zo doe je dat

Goedkoop en efficiënt hulpmiddel

‘De studie toont aan dat interactie met patiënten helpt, maar dat luisteren naar verhalen in het bijzonder een groot effect heeft’, vertelt hoofdauteur Guilherme Brockington van de Federal University of ABC in São Paulo, Brazilië. ‘Verhalen vertellen is een goedkope en efficiënte manier om de gezondheid van patiënten te helpen verbeteren.’

Bron: Eoswetenschap – Beeld: GettyImages