Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vrienden maken: 6 tips om jouw kleuter hierbij te helpen

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Is jouw kleuter nog niet thuis gekomen met grote verhalen over andere kinderen en zie je hem vaak alleen spelen? Misschien vindt jouw kind het moeilijk om vrienden te maken. Een aantal tips om je kind hierbij te helpen.

Advertentie

Op kleuterleeftijd zijn vrienden vooral ‘speelmaatjes’. Hoewel vriendschappen pas meer gaan betekenen naarmate je kind ouder wordt, zijn ze wel belangrijk voor de ontwikkeling. Je kind leert delen, rekening houden met andere kinderen, en meeleven met gevoelens van anderen. De één kan makkelijker vriendjes maken dan de ander. Misschien merk je dat jouw kind het moeilijk vindt om op leeftijdsgenoten af te stappen of heeft hij weinig speelafspraken. Hoe kun je jouw kind helpen met vrienden maken? Een aantal tips.

Lees ook: Alles over kinderen en vriendschappen

 1. Praat over vriendjes
  Heb je het vermoeden dat jouw kind het lastig vindt om contact met anderen te leggen, praat er dan over. Stel hem vragen na een schooldag. Hoe was het vandaag op school? Is er iets leuk, gek of bijzonder in de klas gebeurd? Zo krijg je meer inzicht in de situatie en stimuleer je jouw kind om erover na te denken. Je kunt jouw kind ook boekjes over vriendschappen voorlezen, zoals Nijntje of Kikker. Je kind ziet hoeveel vrienden hij kan maken en wat hij aan die vriendschappen heeft.
 2. Oefen in de speeltuin
  Op school kun je jouw kind niet begeleiden, daar zal hij het toch echt alleen moeten doen. Oefenen in de speeltuin, met buurtkinderen bijvoorbeeld, kan wel. Maakt je kind geen contact, maar zie je dat hij wel naar andere spelende kinderen kijkt? Je kunt hem stimuleren door er samen naartoe te lopen en vragen of hij mee mag spelen.
 3. Geef het goede voorbeeld
  Elke keer dat jij een gesprek voert met de buurvrouw of de caissière in de supermarkt, is jouw kind zich daarvan bewust. Hij leert van jouw sociale vaardigheden. Daarom is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Probeer ook gesprekken met jouw kind te voeren zodat hij dat kan oefenen.
 4. Maak een speelafspraak
  Vertelt jouw kind weleens iets over een klasgenoot? Een speelafspraak maken, kan een duwtje in de goede richting zijn. Als je kind verlegen is, is het goed om de eerste afspraak thuis te laten plaatsvinden. In een vertrouwde, veilige omgeving is het een stuk minder spannend voor hem en komt hij meer tot bloei.
 5. Overleg met de leerkracht
  Je maakt jouw kind maar even mee op school. De leerkracht kent de situatie in het klaslokaal het beste. Als je echt merkt dat vrienden maken lastig is voor jouw kind, kun je een afspraak maken met de leerkracht. Misschien kan de leraar je vertellen waarom je kind geen vriendjes heeft en wat je er samen aan kunt doen.
 6. Dwing je kind niet
  Misschien vind jij het erg dat jouw kind weinig tot geen vrienden heeft, maar zit hij er zelf helemaal niet zo mee. Kinderen die alleen spelen zijn niet per se zielig. Er zijn kinderen die het heerlijk vinden om in hun eentje te spelen. Als jij je kind voor het blok zet en dwingt om met iemand te spelen, zul je hem niet helpen. Je kind heeft er veel meer aan als je hem steunt en zijn keuzes respecteert. Wie weet, stapt hij op een dag zelf op iemand af.

Lees ook: Wat als jouw kind niet populair is?

Maak je niet te veel zorgen

Als je merkt dat je kind met plezier naar school gaat en vrolijk thuiskomt, maak je dan niet te veel zorgen als hij (nog) geen vriendjes heeft. Op een gegeven moment zal hij zijn draai vanzelf vinden. Probeer je vooral in je kind te verplaatsen. Het kan voor hem heel spannend zijn, zo’n nieuwe omgeving met allemaal nieuwe kinderen. Veel kinderen bekijken alles eerst van een afstandje voordat ze op iemand afstappen.

Bron: rtlnieuws.nl, health.clevelandclinic.org, parents.com – Beeld: Shutterstock

Emma de Wijer

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod