Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Moeder waarschuwt: zwembadroosters levensgevaarlijk, vooral voor kind met lang haar

Hoewel het zwembad vooral voor veel zwemplezier zorgt, is het ook altijd oppassen geblazen. Er kunnen levensgevaarlijke ongelukken gebeuren. Zo raken jaarlijks tientallen kinderen in het water verstrikt doordat ze worden vastgezogen in onveilige waterafzuigsystemen. Zeker voor kinderen met lang haar is dit een risico.

In 2017 ontkwam de dochter van Alex Morgan ternauwernood aan de verdrinkingsdood. De oorzaak: een rooster in het zwembad bij een hotel in Lanzarote. Tijdens het zwemmen werd het lange haar van de toen zesjarige Darcey vastgezogen in het rooster. Twee minuten lang zat Darcey verstrikt onder water. Het lukte haar niet zichzelf los te maken. Gelukkig zagen omstanders Darcey op tijd en hebben ze het meisje kunnen bevrijden. Ze kreeg ter plaatse hartmassage en werd daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht. In haar longen bleek vocht te zitten en het zuurstofniveau in haar lichaam was gevaarlijk laag. Ze is direct behandeld en met de schrik vrijgekomen, maar het scheelde niet veel of het was heel anders afgelopen.

Advertentie

Lees ook: Najib Amhali waarschuwt ouders voor de gevaren van verdrinking

Niet het eerste incident

Toen Alex een jaar later weer met haar gezin op vakantie op Lanzarote was, ontdekte ze tot haar verbazing dat het hotel helemaal geen maatregelen had getroffen na het incident. Het zwembad bleef gewoon geopend. Dat terwijl Alex te horen kreeg dat een paar dagen eerder ook al een jongen met zijn zwembroek in het rooster vast had gezeten.

Waarschuwing

Ze deelde daarom een bericht op Facebook om andere ouders te waarschuwen voor dit gevaar: ‘Ik hoop dat dit bericht levens kan redden’. De post werd massaal gedeeld. Laat kinderen met lang haar het dus vast dragen tijdens het zwemmen, of verstop het haar onder een badmuts. En druk ze op het hart uit de buurt van roosters te blijven.

Niet uniek

Een incident als dit is helaas niet uniek. Jaarlijks raken er tientallen kinderen verstrikt in zwembadroosters, met alle gevolgen van dien. Dit soort ongevallen gebeuren voornamelijk bij kinderen tussen de 4 en 14 jaar die al goed kunnen zwemmen. De afzuigroosters in zwembaden zitten vaak op de bodem of tegen de wand van het zwembad. Kinderen komen ermee in aanraking bij het opduiken van attributen of tijdens het spelen met de roosters.

Lees ook: Alles over zwemles

Tips

Ook als je op vakantie gaat naar een kindvriendelijk resort, betekent dat lang niet altijd dat het zwembad veilig is. Met deze tips voorkom je ongevallen:

 1. Controleer

  Doe zelf een zwembad-check en controleer of de afzuigopening een rooster bevat. Check ook de zuigkracht. Wordt een duikbril naar een afzuigpunt gezogen? Grote kans dat er sprake is van een te grote zuigkracht. Vooral zwembaden waar ook waterglijbanen, massagestralen, speeltoestellen (bijvoorbeeld waterspuwende dieren) en jacuzzi’s zijn, zijn lang niet altijd veilig.

 2. Informeer

  Leg je kinderen het gevaar van roosters en afzuigopeningen uit en vertel dat ze er uit de buurt moeten blijven.

 3. Beperk het risico

  Van kinderen met lang haar kun je de haren het beste vlechten of in een knot doen om het vastzuigrisico te beperken.

  Lees ook: 10x de mooiste vlechten voor je dochter

 4. Zorg dat je snel kunt ingrijpen

  Hou je kinderen in de gaten terwijl ze aan het zwemmen zijn en blijf in de buurt.

Oplossen

Zie je het gebeuren dat een kind aan een zwembadrooster wordt vastgezogen? Dan krijg je het kind het makkelijkst los door hem van het rooster af te rollen. Lostrekken heeft vaak geen zin, door de grote zuigkracht van het rooster. Bij verstrikte haren of zwemkleding is afknippen de meest effectieve oplossing.

Bron: Facebook, Famme – Beeld: Shutterstock