Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Meisje lang haar zwemmen zwembad zwembadrooster
door

Zwembadroosters levensgevaarlijk: 5x tips om verdrinking te voorkomen

Hoewel het zwembad vooral voor veel zwemplezier zorgt, is het ook altijd oppassen geblazen. Er kunnen levensgevaarlijke ongelukken gebeuren. Zo raken jaarlijks tientallen kinderen in het water verstrikt doordat ze worden vastgezogen in onveilige waterafzuigsystemen. Zeker voor kinderen met lang haar is dit een risico.

Advertentie

Onlangs is een meisje van 9 jaar uit Breda verdronken in het zwembad van een Franse camping. Haar haren werden in een rooster gezogen op de bodem van het zwembad, dat rooster brengt water omhoog naar een waterval in de vorm van een paddenstoel in het midden van het bad. Het meisje kon zichzelf niet bevrijden, en werd door de badmeester bewusteloos uit het water gehaald. Reanimatie lukte niet meer.

Lees ook: Verdrinking bij kind: zo kun je de kans erop verkleinen

Jaarlijks tientallen kinderen verstrikt

Een incident als dit is helaas niet uniek. Jaarlijks raken tientallen kinderen verstrikt in zwembadroosters met alle gevolgen van dien. Dit soort ongevallen gebeuren voornamelijk bij kinderen tussen 4 en 14 jaar die al goed kunnen zwemmen. De afzuigroosters in zwembaden zitten vaak op de bodem of tegen de wand van het zwembad. Kinderen komen ermee in aanraking bij het opduiken van attributen of tijdens het spelen met de roosters en ze raken vastgezogen met hun haar, voet, arm, pols of billen.

Ook opletten in jacuzzi’s en hot tubs

Ook jacuzzi’s en hot tubs bevatten niet altijd beschermende roosters en niet-correct afgestelde afvoerpijpen en -putjes waardoor kinderen kunnen worden vastgezogen. Let dus ook bij jacuzzi’s en hot tubs heel goed op.

Lees ook: EHBO bij baby’s en kinderen: dit moet iedere ouder weten

Tips: zo kun je snel ingrijpen

Ook als je op vakantie gaat naar een kindvriendelijk resort, betekent dat lang niet altijd dat het zwembad veilig is. Met deze tips voorkom je ongevallen:

 1. Verken het zwembad eerst zelf

  Doe als ouder eerst zelf een zwembad-check en controleer of de afzuigopening een rooster bevat. Check ook de zuigkracht. Wordt een duikbril naar een afzuigpunt gezogen? Grote kans dat sprake is van een te grote zuigkracht. Vooral zwembaden met waterglijbanen, massagestralen, speeltoestellen (bijvoorbeeld waterspuwende dieren) en jacuzzi’s zijn lang niet altijd veilig.

  Nieuwere zwembaden zijn vaak wel veilig, zeker als ze een overloopsysteem hebben (het water staat even hoog als de rand van het bad). Bij oudere zwembaden zie je vaak dat het water 20 of 30 centimeter onder de rand staat. Als je dit ziet, weet je dat de afzuigopeningen in de wand of bodem zitten. In dat geval moet je extra alert zijn.

  Advertentie
 2. Laat je kind weten dat roosters gevaarlijk zijn

  Leg je kinderen het gevaar van roosters en afzuigopeningen uit en vertel dat ze er uit de buurt moeten blijven. Leg ze ook uit waar ze in het zwembad zitten en dat ze daar dus niet mogen duiken en zwemmen.

 3. Haren in een knot

  Heeft je kind lang haar? Doe de haren dan het liefst in een knot, of anders in een vlecht. Je kunt ook een badmuts opdoen om het vastzuigrisico te beperken.

  Lees ook: 10x de mooiste vlechten voor je kind

 4. Zorg dat je snel kunt ingrijpen

  Hou je kinderen altijd in de gaten terwijl ze aan het zwemmen zijn en blijf in de buurt. Zie je dat je kind onder water raakt, grijp meteen in.

 5. Niet lostrekken maar rollen – of knip het haar af

  Zie je het gebeuren dat een kind aan een zwembadrooster wordt vastgezogen? Dan krijg je het kind het makkelijkst los door hem van het rooster af te rollen. Lostrekken heeft vaak geen zin, door de grote zuigkracht van het rooster. Zit het haar of zwemkleding vast in het rooster? Schreeuw om een schaar en knip de haren of zwemkleding af, zodat je kind niet meer vacuüm wordt getrokken

  Advertentie
 6. Lees meer: Welke zwembandjes zijn veilig?

Moeder van bijna verdronken Brits meisje waarschuwt

Een aantal jaar geleden ontkwam de dochter van de Britse Alex Morgan ternauwernood aan de verdrinkingsdood. Tijdens het zwemmen werd het lange haar van de toen 6-jarige Darcey vastgezogen in een rooster van het zwembad bij een hotel in Lanzarote. Twee minuten lang zat Darcey verstrikt onder water. Het lukte haar niet zichzelf los te maken.

Gelukkig zagen omstanders Darcey op tijd en hebben ze het meisje kunnen bevrijden. Ze kreeg ter plaatse hartmassage en werd daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht. In haar longen bleek vocht te zitten en het zuurstofniveau in haar lichaam was gevaarlijk laag. Ze is direct behandeld en met de schrik vrijgekomen.

De moeder deelde toen een bericht op Facebook om andere ouders te waarschuwen voor dit gevaar: ‘Ik hoop dat dit bericht levens kan redden’. De post werd massaal gedeeld. Laat kinderen met lang haar het dus vast dragen tijdens het zwemmen, of verstop het haar onder een badmuts. En druk ze op het hart uit de buurt van roosters te blijven.’

 

Bron: FacebookFamme Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken