Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
een gezonde schildklier is belangrijk tijdens je zwangerschap
door

Waarom je schildklier belangrijk is tijdens je zwangerschap

Een goede schildklierfunctie als je zwanger bent is essentieel voor de ontwikkeling van je baby. Daarom zou het volgens endocrinoloog Tim Korevaar van het Erasmus Medisch Centrum goed zijn als verloskundigen er standaard met elke zwangere vrouw over praten.

Advertentie

Een goed werkende schildklier is van groot belang tijdens de zwangerschap. De schildklier is een klein orgaan in de hals, dat belangrijk is voor het functioneren van verschillende processen in het menselijk lichaam. Als die klier ontregeld is, kunnen zwangeren en hun baby allerlei klachten krijgen. De Schildklier Organisatie Nederland (SON) houdt een webinar over schildklierziekten en zwangerschap.

Lees ook: Schildklierafwijkingen voor, tijdens en na de zwangerschap, dit zijn de symptomen

Ook belangrijk bij bevruchting

De schildklierwerking wordt niet standaard bij iedere zwangere getest, vertelt endocrinoloog Tim Korevaar van het Erasmus MC, die meewerkte aan het webinar. En dat is ook niet zijn streven. ‘Het is vooral belangrijk dat vrouwen die een schildklierafwijking hebben, hun arts bezoeken op het moment dat ze een kinderwens hebben. Het zou goed kunnen dat de medicijnen dan iets anders moeten worden ingesteld. Een goed werkende schildklier is ook van belang bij de bevruchting. Sommige schildklieraandoeningen verlagen bijvoorbeeld de kans op een zwangerschap.’

Verloskundige moet zwangere bevragen

Wél zou het volgens Korevaar goed zijn als verloskundigen standaard aan elke zwangere vragen of er risicofactoren voor schildklierziekte aanwezig zijn. Zoals bijvoorbeeld schildklierafwijkingen in de familie, of auto-immuunziekten zoals suikerziekte type I. Dat gebeurt nu lang niet overal. Als dit inderdaad het geval is, is de kans groter dat de zwangere een schildklierafwijking heeft. Ze zou er dan op getest moeten worden door middel van een bloedtest. ‘Als zij op tijd medicijnen krijgt, hoeft een schildklierziekte geen probleem op te leveren voor zowel moeder als kind.’

Meer kans op miskraam of vroeggeboorte

Een niet behandelde traag werkende schildklier kan de kans op een miskraam of vroeggeboorte vergroten. Een te snel werkende schildklier die niet (goed) wordt behandeld vergroot de kans op een hoge bloeddruk, hartfalen en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) bij de moeder, wat voor moeder en kind erg gevaarlijk kan zijn.

Advertentie

Zie ook: Alles over het bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap