Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Trend: steeds meer vrouwen kiezen voor een kraammassage

Steeds vaker hoor je van een post-partum- of kraammassage aan huis. En hoe fijn is dat? In de kraamtijd een lange massage, liefst gewoon thuis, waarbij alle aandacht naar de moeder en haar herstel gaat.

Advertentie

De zwangerschap, de bevalling en daarna het zorgen voor een baby heeft grote impact op je lichaam. Daarom is het goed om daarna de tijd te nemen om te rusten en om je lichaam bij te laten komen. In andere culturen speelt de post-partumverzorging een grote rol. In veel culturen worden moeders op traditionele manier gemasseerd, verzorgd en geëerd. In Nederland is een massage na de bevalling nog geen gewoonte, maar langzaam maar zeker groeit het aanbod massages aanzienlijk.

Lees ook: Zwangerschapsmassage: alle voordelen op een rij

Ontspannen: goed voor het herstel

Tijdens een massage ontspan je door zorgzame aanraking. Je maakt dan oxytocine aan, het hormoon dat een fijn, tevreden gevoel geeft en ervoor zorgt dat je lichaam herstelt van al het harde werk. Een massage brengt ook je centrale zenuwstelsel tot rust, waardoor het alle lichaamsfuncties gaat aansturen zoals van nature gezond is. Dit werkt nog lang door als je na de massage lekker gaat slapen of de rest van de dag vrij neemt.

Bij een postnatale massage worden voornamelijk zachte massagetechnieken toegepast. Postnatale massage kan worden toegepast vanaf vier weken na de bevalling. In het geval van een keizersnede is dit ongeveer zes weken.

Lees ook: Wat is baargoud? Dit zijn de mooiste ideeën voor geschenken

De voordelen

Een postnatale massage heeft verschillende voordelen. Natuurlijk is het goed om het lichaam te ontspannen, maar een massage geeft ook stressvermindering en verbeterde slaap. Daarnaast helpt postnatale massage ook tegen verschillende soorten pijn, het versnelt het herstelproces en brengt de hormonen weer in balans.

Advertentie

Buik laten inbinden

Naast het nemen van een massage na de bevalling, kun je er ook voor kiezen om je buik in te (laten) binden . Na negen maanden je baby te hebben gedragen, kan de buik leeg aanvoelen zodra hij geboren is. Een zogeheten ‘belly bind’ zorgt ervoor dat je buik- en bekkengebied worden omhuld. Voor veel vrouwen is dit een fijn gevoel na de bevalling. Voor een buikbinding hoef je de deur niet uit, mocht je hier interesse in hebben dan wordt dit gewoon thuis gedaan.

Lees meer: Ontzwangeren tips: zo help je je lichaam (sneller) herstellen

Vaginaal stomen

Ook kun je kiezen voor de zogenoemde ‘yoni steam’. Vaginaal stomen is een helende kruiden-sauna voor de vagina en baarmoeder. De warmte van de stoom opent de poriën waardoor de geneeskrachtige kruiden kunnen worden opgenomen door het weefsel van de vagina en de baarmoeder. Op deze manier stomen wordt al jarenlang gedaan in landen in Midden – en Zuid-Amerika, China en Afrika. Het wordt gedaan ter ondersteuning van de vruchtbaarheid, helpt tegen menstruatiepijn, hormonale disbalans en bevordert het herstel na een bevalling. Overleg met je kraamverzorgster of en wanneer zo’n behandeling voor jou geschikt is.

Moment(en) voor jezelf

Door zo’n massage of een Belly Binding te nemen, creëer je een moment voor jezelf. Iets wat voor veel nieuwe moeders erg belangrijk is om te doen. Is een massage niets voor jou? Dan kun je ook een van deze dingen om rust te vinden:

  1. Slaap wanneer het kan
  2. Yoga, meditatie of mindfulness
  3. Vraag hulp
  4. Ga sporten
  5. Deel de mentale last van het ouderschap
  6. Ga naar een coach of psycholoog
  7. Doe iets leuks voor jezelf

Lees ook:
10x slimme trucs voor meer me-time (die elke moeder moet kennen)
Vier signalen die kunnen wijzen op een ‘mommy burn-out’
5 weetjes over de powernap

Beeld: GettyImages