Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat is er zo slecht aan de W-zit houding?

Zit je kind weleens in de W-zit, oftewel de omgekeerde kleermakerszit? Fysiotherapeuten waarschuwen dat dit geen goede houding voor kinderen is. De W-zit kan namelijk gewrichts- en spierklachten veroorzaken.

Vooral als kinderen langere tijd in deze houding zitten, kan het op korte en lange termijn lichamelijke klachten opleveren. Het advies van kinderfysiotherapeuten is dan ook: stimuleer de W-zit niet. Vooral als je peuter ouder is dan 2 jaar.

Advertentie

Risico op lichamelijke klachten

Bij de W-zit loopt een kind het risico dat spieren in het bovenlichaam zich niet goed kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen er later rug-, voet- en heupklachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan naar binnen gedraaide voeten. Ook krijgen ze zo minder stabiliteit dan ze nodig hebben voor motorische vaardigheden zoals springen en lopen. Daarnaast zorgt het voor strakke spieren in de benen, heupen en enkels. De houding kan bij ernstige gevallen leiden tot een dislocatie van de heup. Tot slot kunnen kinderen die lang zo zitten te maken krijgen met X-vormige benen.
Lees ook: fysiotherapeuten slaan alarm om slechte houding kinderen

Hoe te voorkomen?

Hoe je deze klachten kunt voorkomen? Fysiotherapie is een oplossing, of het dragen van steunzolen. Het belangrijkste is natuurlijk om het niet zo ver te laten komen. Dat doe je door de juiste zithouding te stimuleren bij je kinderen. Onderstaand filmpje laat zien hoe je dit het beste kunt doen.

Lees ook:

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ADVANCE for Physical Therapists