Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Tijd tussen zwangerschappen
door

Onderzoek: dit is de ideale tijd tussen twee zwangerschappen

Misschien kriebelt het vrijwel meteen na je bevalling, misschien moet je er voorlopig nog niet aan denken. Wanneer en of je voor een tweede kind wil gaan zwanger, is heel persoonlijk. Maar hoeveel tijd tussen twee zwangerschappen is wetenschappelijk gezien ideaal? Onderzoekers kwamen tot de volgende conclusie.

Advertentie

Beslissen wanneer je er weer voor wil gaan, kan een behoorlijk dilemma zijn – voor zover je dat al in de hand hebt. Het is leuk als de kinderen dicht op elkaar zitten qua leeftijd, maar het heeft ook voordelen als de eerste al zelfstandig is als zijn broertje of zusje komt. En dan hebben we het nog niet gehad over wat fysiek gezien het beste voor jou is.

Lees ook: Zo lang duurt ontzwangeren écht

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers van de Universiteit van Brits-Columbia en Harvard verdiepten zich in dit dilemma waar veel ouders voor staan. In tien jaar tijd onderzochten zij 148.544 Canadese zwangerschappen om de brandende vraag te beantwoorden: hoeveel maanden tussen twee zwangerschappen is nu ideaal?

De ideale periode tussen twee zwangerschappen

Volgens de wetenschap is 12 tot 18 maanden ideaal. Binnen een jaar opnieuw zwanger raken, raden de onderzoekers af. Een zwangerschap is een zware beproeving voor je lichaam, dat heeft tijd nodig om goed te herstellen. Raak je snel opnieuw zwanger, dan heb je meer kans op complicaties. Dit geldt vooral voor vrouwen boven de 35 jaar. Zij kunnen hierdoor op latere leeftijd last krijgen van een hoge bloeddruk en een verstoorde nierfunctie. Maar ook voor jonge vrouwen is rust tussen twee zwangerschappen belangrijk. Volgt een nieuwe zwangerschap kort op de vorige, dan is het risico op complicaties als een laag geboortegewicht van de baby en vroeggeboorte groter.

Tip! Je kind voorbereiden op een broertje of zusje? Dat doe je met één van deze leuke boeken.

Advertentie

Geen ‘ideaal’ in de praktijk

In theorie zou je dus het best een jaar na een zwangerschap kunnen proberen opnieuw zwanger te raken. In theorie inderdaad, want in de praktijk bestaat er geen ‘ideaal’. Er zijn allerlei redenen te bedenken om snel voor een volgend kind te gaan of juist langer te wachten. Je gevoel, maar ook je gezondheid en financiën zijn bepalend voor je keuze.

Lees ook: Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: People.com – Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Leuke slaaptrainers voor peuters

Leuke slaaptrainers voor peuters

Handig hulpmiddel bij het slapen
Bekijk ze hier