Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
eerste 1000 dagen baby
door

Zo belangrijk zijn de eerste 1000 dagen van je baby

Dat je als zwangere vrouw vooral heel gezond moet eten, weet je natuurlijk wel. Maar dat je dieet tijdens je zwangerschap zo'n groot effect heeft op het héle leven van je kind is toch wel opmerkelijk te noemen.

Advertentie

Van schoolprestaties tot obesitas en van een depressie tot een hartaanval. Volgens Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en Gezondheid aan het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) zijn de eerste duizend dagen van je baby – geteld vanaf de bevruchting tot zijn tweede verjaardag – cruciaal voor zijn verdere ontwikkeling en gezondheid.

Kansen pakken

Hoe gezonder je als zwangere vrouw eet, hoe meer voedingsstoffen er naar de organen van je baby gaan. Het tegenovergestelde geldt ook: eet je structureel te weinig of te ongezond, dan krijgt je baby niet genoeg bouwstoffen via de placenta. En dat is cruciaal voor de ontwikkeling van je kind. Hierdoor kan hij op latere leeftijd last van allerlei ziektes en kwalen krijgen.

Ook als je kind in de eerste twee jaar veel in contact komt met stress, geweld, bepaalde mate van armoede, fijnstof en rook zou dat flinke gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling. Het zou bijvoorbeeld de kans op zijn latere positie in de arbeidsmarkt en in de maatschappij verkleinen.

Gezondheid

Dit is een van de conclusies die Roseboom noemt in haar boek ‘De eerste 1000 dagen’, over de ontwikkeling van een kind vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag. Het boek is het sluitstuk van haar onderzoek naar de manier waarop factoren tijdens de vroege ontwikkeling de latere gezondheid beïnvloeden. ‘Als een kind zich in de eerste twee jaar van zijn leven niet goed ontwikkelt, heeft hij daar zijn leven lang last van’, zo vertelt Roseboom aan RTL Nieuws.

Advertentie

Goede start

De politiek is het ermee eens. Nog dit jaar komt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid met een actieplan waarmee hij wil investeren in de allerjongsten. Hij wil er zo voor zorgen dat alle kinderen een goede start kunnen maken.

Bron: RTL Nieuws

Video: Caption: Hoogleraar Tessa Roseboom legt je in deze video uit waarom de eerste duizend dagen zo belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van een kind.
Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu