Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo ga je om met een bemoeizuchtige schoonmoeder

Vroeger zag je je schoonmoeder af en toe, maar sinds jullie kinderen hebben, staat ze wekelijks op de stoep. Dat kan soms voor bepaalde spanningen zorgen. Zeker als ze zich ook flink kan bemoeien met de opvoeding. Hoe ga je daarmee om?

Advertentie
 1. Probeer haar te begrijpen

  Als je schoonmoeder vaak bij je langskomt en zich altijd bemoeit met de opvoeding van jullie kinderen, kan dat voor flinke frustratie zorgen. Probeer te bedenken waarom je schoonmoeder zich zo gedraagt. Misschien is ze bang buitengesloten te worden. Wellicht dringt ze zich daarom aan iedereen op. Misschien is ze gewend altijd alle touwtjes in handen te hebben en vindt ze het moeilijk dingen los te laten. Wellicht mist ze de band die ze met je partner had voordat jij in beeld kwam. Door te achterhalen waarom je schoonmoeder zo handelt, kun je haar in ieder geval beter leren begrijpen.

  Lees ook: band met schoonmoeder vaak (nog) slechter na geboorte kind

 2. Op één lijn met je partner

  De allerbelangrijkste sleutel naar succes in is de support van je partner. Hij moet begrijpen waarom jij je aan bepaalde dingen stoort en vormt uiteindelijk de schakel tussen jullie. Wat er ook speelt. Wanneer je schoonmoeder jou tot waanzin drijft, is het beter dat ze feedback of kritiek hierop van haar eigen kind krijgt dan van diegene met wie ze voor haar gevoel strijdt om de affectie van haar kind.

 3. Maak je kritiek opbouwend en helder

  Wanneer je de issues met betrekking tot je schoonmoeder met je partner bespreekt, probeer je schoonmoeder dan niet aan te vallen op haar karaktereigenschappen of beweegredenen. Je partner ziet zijn moeder waarschijnlijk niet zoals jij haar ziet en vindt het niet prettig als je haar zo aanvalt. Kaart in plaats daarvan het gedrag aan waaraan je je stoort. Zeg je partner duidelijk wat er moet veranderen en waarom. Vooral de reden waarom is belangrijk, zodat hij/zij het probleem in zijn/haar eigen woorden bespreekbaar kan maken.

  Advertentie
 4. Houd het positief (doch dringend)

  Overleg vooraf met je partner hoe hij het verhaal naar je schoonmoeder gaat brengen. Een confrontatie die begint met een zin als ‘Ze wil niet dat je zo vaak langskomt’ heeft weinig kans op een goede afloop. Laat hem het gesprek positief insteken. Bijvoorbeeld door dingen te zeggen als: “We vinden het heel gezellig als je langskomt, maar kun je het wel een dag van tevoren laten weten als je komt?” Geef je schoonmoeder ook niet het gevoel dat de boodschap van jou af komt. Dit komt bij haar eigen kind vandaan. En zorg dat je partner zijn boodschap op een aardige doch dringende manier over brengt. Laat haar het gesprek niet afkappen of wegwuiven.
  Lees ook: De rol van opa en oma in de opvoeding

 5. Draai het om

  Lukt het niet om bepaalde issues bespreekbaar te maken? Of merk je dat er weinig verandert? Probeer voor je eigen gemoedsrust bepaalde negatieve triggers dan te vermijden. Als je schoonmoeder commentaar heeft op jouw kookkunsten, laat haar dan voor het eten zorgen. Heeft ze van alles aan te merken op de manier waarop je je kinderen opvoedt? Vraag haar dan om wat extra uurtjes op te passen. Flip de situatie zo dat jij je niet laat kisten door haar kritiek en er zelf ook nog iets aan hebt.

 6. Ga confrontatie uit de weg

  Hebben de gesprekken niets veranderd en blijf je je maar aan je schoonmoeder storen? Maak duidelijke afspraken met je partner. Laat hem met de kinderen op bezoek gaan bij oma, terwijl jij lekker even geniet van de rust in huis of ga iets leuks doen met vriendinnen als ze bij jullie langskomt. En die paar keer per jaar dat er een kind jarig is, blijf je zo ver mogelijk bij haar vandaan als ze op bezoek komt.

 7. Accepteer het en maak er het beste van

  Wat er ook gebeurt, houd in gedachte dat jouw schoonmoeder van je partner en je kinderen houdt en dat ze het beste voor hen wil. Probeer je niet te laten meeslepen in de negatieve dingen die ze zegt of doet, maar focus je op jouw eigen verantwoordelijkheden: een zo goed mogelijke partner en ouder zijn. Je schoonmoeder is nog een lange tijd in beeld, dus probeer haar te accepteren en er het beste van te maken.

Bron: Babygaga, Shutterstock

Advertentie