Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo hou je alle ballen in de lucht!

Heb je soms het gevoel dat het in jouw gezin een potje ‘alle ballen op jou' is? Sta jij op álle posities in het veld dat B.V. Gezin heet? Geen zorgen!

Advertentie

Met deze 16 tips hou je alle ballen in de lucht:

 1. Nobody’s perfect
  Accepteer: alle ballen hoog houden kan niet. Er zal er af en toe een vallen. Hoe erg is dat eigenlijk? Zie er de humor van in en bepaal welke ballen jij belangrijk vindt. Met andere woorden: waar steek je energie in? En waar wil je juist geen energie meer aan verspillen? Kinderen krijgen betekent een nieuwe fase in je leven met nieuwe prioriteiten. Pas je daarop aan, dat scheelt een hoop frustratie. Relativeer, accepteer en leg de lat wat minder hoog.
 2. Tijdwinst
  Sta ’s morgens een halfuur eerder op. Klinkt simpel, maar echt, het geeft je net een beetje extra rek om rustig en op tijd de deur uit te komen.
 3. Overzicht
  Je hóeft niet alles in een keer te doen. Verdeel je taken in overzichtelijke delen, flylady.net helpt je om overzicht te krijgen.
 4. Help!
  Je hoeft niet alles alleen te doen. Neem hulp met beide handen aan. Van je partner bijvoorbeeld. Een fijne oppas of andere achtervang voor je kinderen hebben is ook een prettig idee.
 5. Zeg ook eens nee
  Geen zin in bezoek? Wees eerlijk. Af en toe niks doen is ook wel eens lekker.
  Elk weekend verplichtingen? Daar wordt niemand vrolijk van. Moet je echt naar iedere verjaardag? Of kan het ook anders? Plan minstens eens per drie weken een weekend niks in. Prop ook de dagen van je kind niet vol. Iedere dag een speelafspraakje is nergens goed voor.
 6. Alle tijd
  Haasten met een tweejarige is kansloos. Hoe meer jij stresst, hoe meer je peuter treuzelt. Zo’n kleintje wil graag alles bekijken en ontdekken. Neem die tijd. Ontdek samen de wereld en leef in het moment. Zweverig? Nee hoor, lekker rustgevend.
 7. Ochtendhumeur?
  Leg ’s avonds voor je naar bed gaat kleding klaar voor de volgende dag en pak ook alvast de crèche/schooltas in. Brood smeren? Dat kan ook in het weekend al. Maak per dag een lunchpakket en leg het in de vriezer. Makkelijk zat.
 8. RRR
  De drie rrr’en van de drukke moeder luiden als volgt: Rust, Routine en Regelmaat. Jonge kinderen die weten waar ze aan toe zijn, zullen minder zeuren en huilen.
 9. VOF Gezin
  Run je gezin als bedrijf, compleet met tussentijdse functioneringsgesprekken. Verdeel de taken. Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen. Laat ze bijvoorbeeld tafeldekken. Evalueer ieder kwartaal samen hoe het gaat. Niet tevreden? Stel dan bij. Het klinkt heel ongezellig, maar als iedereen weet waar hij aan toe is, dan scheelt dat een hoop frustratie.
 10. De A is van…
  Aandacht. Vergeet in alle drukte elkaar niet. Je zult de eerste niet zijn… Investeer in je relatie, jullie zijn de basis van alles. Maak tijd voor elkaar en ga er ook samen tussenuit. Dat zorgt ervoor dat jullie het later als de kinderen het huis uit zijn ook nog gezellig hebben samen.
 11. Get organized
  Maak een einde aan zoekstress. Ruim je huis op – alles wat er niet is geeft ook geen troep. Geef spullen een vaste plek. Mest je kasten eens per jaar uit. En breng je administratie op orde. Koop een map en berg je papieren daarin op. Werk post een keer per week op een vast moment weg. Ruim kinderkamers op als je kroost bij oma bivakkeert, dat gaat een keer of honderdvijftig sneller dan wanneer junior ook rondbanjert.
 12. Slim shoppen
  Haal in een keer boodschappen voor de hele week. Het liefst zonder kinderen erbij, dat gaat écht stukken sneller. En als je dan toch iets vergeten bent, haal je dat gezellig samen met je dreumes. Uitje van de dag!
  Nog relaxter: boodschappen doen vanuit je luie stoel: www.Ah.nl,bezorgt tot in de keuken.
  Online shoppen voor kinderen is geweldig! Geen gesleep door een drukke stad en lekker thuis passen. Er zijn vele sites. Kijk eens op www.Kleertjes.com, www.Kixx-online.nl of www.Zalando.nl
 13. Wat eten we vandaag?
  Maak een receptenklapper of app waarin je eenvoudige, gezonde maaltijden voor doordeweeks bewaart. Scheelt je een hoop nadenkwerk.
 14. Freeze
  Als je dan toch pastasaus aan het koken bent, maak dan meteen een dubbele – of driedubbele – portie. Invriezen maar en klaar ben je op drukke dagen. Pasta koken, sla erbij. Niks meer aan doen. Soep laat zich trouwens ook uitermate leuk invriezen.
 15. Wie? IK?
  Ja, JIJ! Vergeet vooral niet om goed voor jezelf te zorgen. Voldoende slaap geeft ze zowel mentaal als fysiek weerstand. Probeer op tijd naar bed te gaan. En na een slechte nacht kan het helpen om overdag een halfuurtje te slapen. Moeite met in slaap komen? Een paar druppeltjes lavendelolie op je slapen doet wonderen.
 16. 20 minuten
  Gun jezelf 20 minuten lummeltijd op een dag. Blader in een tijdschrift, geniet van een lekker kruidentheetje, staar uit het raam. Doe even je ogen dicht. Twintig minuten niks en daarna weer met frisse moed aan de slag.