Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zomertips: zo voorkom je dat je baby het te warm krijgt en veilig mee naar buiten kan

Heerlijk die zomer! Lekker met je kind naar buiten en genieten van het warme weer. Maar hoe zorg je ervoor dat je baby het niet té warm heeft en dat hij niet verbrandt? Hier wat praktische tips.

Advertentie

Te warm?

Jonge baby’s kunnen hun temperatuur zelf nog niet goed regelen. Hou daarom goed de lichaamstemperatuur van je baby in de gaten als het warm is. Controleer in zijn nek of voel aan zijn voetjes als je twijfelt of hij het te warm heeft. Als die lauw aanvoelen, dan zit je goed. Voelt zijn nekje bezweet aan, trek je baby dan minder kleding aan. Desnoods laat je hem rondkruipen in een romper of – als het erg heet is – in z’n luier. Wel even opletten of dat je zijn blote huid goed beschermt tegen zonlicht.

Goed smeren

De natuurlijke bescherming van de huid is bij kinderen nog niet optimaal en bij baby’s zelfs helemaal nog niet ontwikkeld. Daarom kun je je baby de eerste zes maanden beter helemaal niet in de zon laten. Smeer je kind hoe dan ook buiten altijd in met een flinke laag zonnebescherming met een hoge factor. Ook in de schaduw. Zo is zijn kwetsbare huid altijd goed beschermd.

Lees ook: veilig met je baby in de zon, zo doe je dat.

Kies voor een zonnehoedje

Zit je gezellig met je baby buiten? Dan is het slim om een zonnehoedje als bescherming te gebruiken. Sommige baby’s moeten daar niks van hebben, maar doorgaans geldt: de aanhouder wint.

Tip: schaf een goede een goede zonnebril aan voor je baby!

Dek de kinderwagen niet af

Eropuit met de kinderwagen? Weet dan dat de kap niet verkoelend werkt: de temperatuur in de wagen kan daaronder juist enorm oplopen. En snel ook. Slimmer is het om de kap naar beneden te doen en een parasolletje te gebruiken. Ook een hydrofiele doek als zonwering houdt juist warmte vast, dus die kun je beter ook niet gebruiken.

Lees hier waarom je sowieso nooit een dekentje of doek over de kinderwagen moet hangen.

Bescherm de ogen van je baby

Veel buiten zijn is goed voor de ontwikkeling van kinderogen. Maar veel UV-straling is dat juist níét. Het Oogfonds adviseert daarom het gezicht van je baby altijd in de schaduw te houden en de ogen van je baby te beschermen met een goede (baby)zonnebril en een hoedje met een brede rand. Als leidraad kan je aanhouden dat als de huid van een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, dat op dat moment ook een zonnebril nodig is om de oogjes te beschermen.

Meer lezen: Waarom een zonnebril zo belangrijk is voor kinderogen

Veilig slapen

Het ligt voor de hand, maar pak je baby ’s avonds niet te dik in tijdens warme nachten. Leg je pasgeboren baby dus niet onder een wollen deken, een katoenen laken is warm genoeg. Oudere baby’s laat je slapen in een rompertje en een dunne slaapzak. Een handige richtlijn: heb jij geen winterdeken meer in bed liggen, dan hoeft je baby ook niet in een slaapzak met lange mouwen. En draag jij geen pyjama meer, dan hoeft je baby die ook niet meer aan. Zet daarnaast een raampje open in de kamer van je kind, maar voorkom tocht. Ook fijn is een ventilator, maar richt de luchtstroom niet direct op het bedje.

Zo kies je de juiste babyslaapzak per seizoen.

Wiegendood

Warme nachten worden vaak geassocieerd met wiegendood. Maar opvallend genoeg is het aantal baby’s dat overlijdt aan wiegendood in de winter juist hoger. Dit komt waarschijnlijk doordat ouders geneigd zijn om hun kind tijdens de koude maanden extra warm aan te kleden en toe te dekken. Té warm soms.

Meer weten: deze zeven voorzorgsmaatregelen kun je treffen om wiegendood te voorkomen.

Voldoende vocht

Naast verkoeling is het op warme dagen ook belangrijk dat je zorgt dat je baby voldoende blijft drinken. Door de hitte zweet je baby meer, waardoor hij sneller vocht verliest. Als je kind een half jaar of ouder is, kun je hem extra water aanbieden naast zijn melkvoedingen. Maar hoe zit dat als je baby alleen nog borst- of flesvoeding krijgt? Voor baby’s onder zes maanden geldt:

  • Borstvoeding
    Leg je kind wat vaker aan. Extra water aan je baby geven, is niet nodig. De moedermelk wordt bij warm weer vanzelf iets wateriger. Zorg wel dat je zelf extra water drinkt: aangeraden wordt om op warme dagen 700 tot 1000 ml extra vocht te drinken.
  • Kunstvoeding
    Naast de normale flesjes kun je je baby een paar lepeltjes water geven. Of geef hem af en toe een heel klein beetje water in een flesje. Nooit meer dan vijf tot tien cc water per keer. Dit lijkt weinig, maar meer water kunnen zijn nieren nog niet goed verwerken.

Lees ook: vanaf deze leeftijd mag een baby water drinken