Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mag een kind met waterpokken vliegen?

Waterpokken is een besmettelijke infectieziekte die bijna ieder kind krijgt. Maar wat als je kind waterpokken heeft en jullie nét op het punt staan om met het vliegtuig naar het buitenland te vertrekken? Mag je kind wel vliegen met waterpokken?

Advertentie

Wat zijn waterpokken precies?

Waterpokken is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Over het hele lichaam ontstaan jeukende vlekjes en blaasjes. Vaak ook in de mond, tussen het haar en op de oogleden. Het ziekteverloop verschilt per kind. De een heeft koorts en over zijn hele lijf blaasjes, terwijl een ander maar een paar plekjes heeft en eigenlijk niet ziek is.

De meeste kinderen krijgen waterpokken als ze tussen de twee en acht jaar zijn. Als je eenmaal waterpokken hebt gehad op kinderleeftijd, ben je in principe voor de rest van je leven immuun voor een nieuwe infectie. In Nederland hebben bijna alle volwassenen (95 procent) al weleens waterpokken gehad.

Vliegen met waterpokken

Het virus is overdraagbaar en erg besmettelijk. Daarom mag je niet vliegen met waterpokken. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Je kunt die druppeltjes inademen en zo besmet raken. Het virus zit ook in het vocht dat in de blaasjes zit. Mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad, kunnen in zo’n relatief kleine ruimte makkelijk besmet raken.

Gevaarlijk voor risicogroepen

Voor de meeste mensen is de waterpokken een onschuldige veelvoorkomende ziekte. Dit geldt niet voor risicogroepen zoals zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Zij kunnen erg ziek worden van dit virus.

Baby’s

Als je zelf geen waterpokken hebt gehad, kan je baby erg ziek worden als hij jonger is dan drie maanden en het virus heeft opgelopen. Als je wel waterpokken hebt gehad, heb je antistoffen aangemaakt die je baby tijdens de zwangerschap via de placenta krijgt. De antistoffen blijven na z’n geboorte nog zo’n drie maanden in zijn bloed aanwezig.

Zwangere vrouwen

Voor zwangere vrouwen kunnen waterpokken ook gevaarlijk zijn. Voor jezelf en je ongeboren baby. Gelukkig is de kans dat er echt iets misgaat heel klein. Waterpokken brengen vooral risico’s met zich mee tot de twintigste week van de zwangerschap en vlak voor de bevalling. In die eerste periode is het gevaarlijk omdat je er zelf erg ziek van kunt worden en hoge koorts kunt krijgen. Die koorts kan weeën opwekken. Dit risico geldt alleen als je nog nooit waterpokken hebt gehad.

Medische verklaring

Heeft je kind waterpokken en staat er een vliegreis gepland, dan is het slim om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Hoewel de regels en voorschriften van elke luchtvaartmaatschappij verschillend zijn, is in veel gevallen een medische verklaring noodzakelijk om te mogen vliegen. In die verklaring staat dat de ziekte niet (meer) besmettelijk is en dat het veilig is voor medepassagiers.

Onafhankelijke arts

Een medische verklaring kun je alleen bij een onafhankelijke arts aanvragen. Een huisarts mag geen verklaring afgeven voor zijn of haar eigen patiënten. De arts bekijkt of de waterpokken zijn ingedroogd en of je kind mag vliegen.

Besmettelijk

Vanaf twee dagen voor het ontstaan van de blaasjes tot de blaasjes zijn ingedroogd en een korstje hebben zijn waterpokken besmettelijk. Dat is meestal een dag of zeven nadat de eerste blaasjes zichtbaar zijn. De tijd die er zit tussen besmetting en de eerste symptomen (koorts, keelpijn en (steeds nieuwe) rode plekjes) is twee tot drie weken. De ziekteverschijnselen duren ongeveer tien dagen.

De regels rond waterpokken per vliegtuigmaatschappij:

KLM
Heeft je kind waterpokken en vliegen jullie met KLM, dan mag je alleen aan boord als:

  • je kind een medische verklaring (fit to fly verklaring) heeft in het Engels, ondertekend door een arts.
  • die verklaring binnen achtenveertig uur voor vertrek bij KLM binnen is.

Transavia:

Heeft je kind waterpokken en vliegen jullie met Transavia, dan mag je alleen aan boord als:

  • je kind een medische verklaring (fit to fly verklaring) heeft in het Engels, ondertekend door een arts.
  • die verklaring maximaal zeven dagen voor vertrek van de heenreis uitgegeven is.

EasyJet:

Bij EasyJet, geldt de volgende regel:

  • Passagiers met waterpokken mogen zeven dagen na het verschijnen van de laatste korstjes mee.

Ryanair:

Vliegen jullie met Ryanair, dan:

  • mag je kind zeven dagen na het verschijnen van de laatste nieuwe vlek mee.

TUI fly:

Als jullie met TUI fly vliegen, mag je alleen aan boord als:

  • je kind een medische verklaring (fit to fly verklaring) heeft in het Engels, ondertekend door een arts.

Malaysia airlines: 

Heeft je kind waterpokken en vliegen jullie met Malaysia airlines, dan mag je alleen aan boord als:

  • je kind een medische verklaring (fit to fly verklaring) heeft in het Engels, ondertekend door een arts.
  • die verklaring vijf dagen voor vertrek bij Malaysia airlines binnen is.

Besmet raken op de vakantiebestemming

Als je kind tijdens jullie vakantie waterpokken krijgt, is het verstandig om contact op te nemen met de alarmcentrale van je reisverzekering. Naast noodsituaties kun je daar ook terecht voor hulp en advies. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een betrouwbare arts voor een medische verklaring. Dit is natuurlijk afhankelijk van de duur van je vakantie. Als de blaasjes net beginnen en je bent maar een lang weekend weg, krijg je waarschijnlijk geen medische verklaring.

Bronnen: RIVM, Schiphol

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting