waterwratjes kinderen

Waterwratjes bij kinderen

Behalve gewone wratten kunnen kinderen ook waterwratjes krijgen. Hoe zien ze eruit, is het besmettelijk en wat doe je eraan? Dermatoloog Marjolein Leenarts legt het uit.

Hoe zien waterwratjes eruit?

Waterwratten (mollusca contagiosa) zien er anders uit dan gewone wratten. Het zijn bolvormige, huidkleurige bultjes en in het midden zit vaak een deukje of geel-witte verkleuring. Ze worden veroorzaakt door een virusinfectie die behoort tot het pokvirus. Meestal blijven de bultjes klein en komen ze op één of meerdere plekken voor. 

Advertentie

waterwratjes

Hoe ontstaan waterwratjes?

Ze worden veroorzaakt door een virus dat in het vocht van een waterwrat zit. Je kind kan ze krijgen door direct huidcontact met kinderen die waterwratten hebben. Ook via bijvoorbeeld speelgoed en handdoeken kun je besmet raken. Na de besmetting kan het tussen de twee weken en zes maanden duren voordat het virus zich openbaart. Waterwratjes komen vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar. Onder de oksels, de romp, op armen en benen. Kinderen met eczeem zijn extra vatbaar voor het virus.

Kan het kwaad?

Waterwratten kunnen geen kwaad en verdwijnen vaak vanzelf. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander, maar in de meeste gevallen zijn ze binnen één à twee jaar weg. Wel kunnen de wratjes jeuken, vooral als het er veel zijn. Het is belangrijk dat je kind er niet aan gaat krabben, omdat ze dan alleen maar pijnlijker worden. Ook kan het virus zich op die manier verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Besmettelijk

Waterwratjes zijn hartstikke besmettelijk. Het kan een idee zijn om je kinderen (als je er meer dan een hebt) niet met dezelfde handdoek af te drogen. Maar dit biedt geen garantie dat het virus zich niet verspreid binnen het gezin.

Waterwratjes behandelen

Huis- en huidartsen doen vaak liever niets aan waterwratjes. De ervaring leert dat het weghalen van de bultjes pijn doet en meer kans geeft op littekens. Bovendien kunnen de wratjes terug blijven komen, zolang het afweersysteem van het kind nog niet klaar is met het virus. Plus: je hoeft waterwratten niet te behandelen, omdat ze uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Als waterwratjes ontsteken kun je de huisarts hier het beste even naar laten kijken. Die kan eventueel een antibioticazalf voorschrijven.

Video: Dermatoloog dr. Leenarts legt uit: dit kun je doen tegen waterwratjes.

Niet krabben

Als je kind aan een waterwratje krabt kunnen het er meer worden, maar het is bijna onmogelijk om dit te voorkomen. Maak een opengekrabd wratje schoon met jodium of smeer het in met betadinezalf en dek het af met een pleister. Hierdoor voorkom je dat er ook nog bacteriën in de bultjes komen.

Wat helpt tegen de jeuk?

Hoewel waterwratjes geen kwaad kunnen, zijn er kinderen die veel last van jeuk hebben. Soms helpen bepaalde crèmes tegen de jeuk, zoals koelzalf of mentholgel. Deze kun je zonder recept bij de apotheek kopen. Let op: bij kleine kinderen mag je deze niet rond de neus of mond gebruiken. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing.

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Als dermatoloog geeft ze advies bij huidproblemen, zoals luieruitslag of een droge huid. In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Meer info: drleenarts.com.