Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

waterwratjes

Waterwratjes bij kinderen

Bijna elk kind krijgt er wel een keer mee te maken: waterwratjes. Zeker in de periode dat je kind op zwemles zit, is de kans groot dat hij waterwratjes krijgt. Hoe zien waterwratjes eruit, is het besmettelijk en wat doe je eraan?

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes (mollusca contagiosa) zijn kleine wratjes gevuld met vocht, die worden veroorzaakt door een virusinfectie die behoort tot het pokvirus. De wratjes kunnen overal op het lichaam voorkomen. Vaak zitten ze op de romp, benen, in de knieholten, rond de oksels of op de billen. Maar ze kunnen ook op andere plekken zitten, zoals in het gezicht. Soms jeuken de wratjes of zit er ook eczeem omheen. Het is een typisch kinderkwaaltje; bijna ieder kind krijgt wel een keer deze wratjes.

Advertentie

Hoe zien ze eruit?

Waterwratten zien er anders uit dan gewone wratten. Het zijn gladde, bolvormige, huidkleurige bultjes. Ze lijken een beetje doorschijnend. In het midden zit vaak een deukje of geel-witte verkleuring. Meestal blijven de bultjes klein, niet groter dan een halve centimeter. Vaak zitten er meerdere wratjes bij elkaar in de buurt. Het kunnen er enkele zijn, of heel veel. Ze kunnen op één plek op het lichaam voorkomen, of op meerdere plekken tegelijk.

waterwratten
Voorbeeld van waterwratjes

Hoe ontstaan ze?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Dat virus zit in het vocht van een waterwratje. Je kind kan ze krijgen door direct huidcontact met kinderen die waterwratten hebben. Ook via bijvoorbeeld handdoeken of speelgoed kun je besmet raken. Veel kinderen worden besmet met waterwratjes als ze op zwemles zitten, doordat er dan veel huidcontact is met andere kinderen. Maar je kind kan ook makkelijk op een ander moment besmet raken.

Na de besmetting kan het tussen de twee weken en zes maanden duren voordat er wratjes zichtbaar worden. Als je kind eraan krabt, kunnen de wratjes zich verspreiden naar andere plekken op het lichaam. Waterwratjes komen vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar. Kinderen met eczeem zijn extra vatbaar voor het virus.

Lees ook: Huiduitslag? Check onze handige rode vlekkenwijzer

Kan het kwaad?

Waterwratten zijn onschuldig. Kinderen hebben er meestal helemaal geen last van; de wratjes doen geen pijn. Wel kunnen de wratjes jeuken, vooral als het er veel zijn. Het is belangrijk dat je kind er niet aan gaat krabben, want dan kunnen de wratjes wel pijn gaan doen of ontstoken raken. Ook kan het virus zich op die manier verder verspreiden, waardoor je kind nog meer wratjes krijgt.

Jeuk door waterwratjes

Hoewel waterwratjes dus geen kwaad kunnen, zijn er kinderen die veel last van jeuk hebben. Soms helpen bepaalde crèmes tegen de jeuk, zoals koelzalf of mentholgel. Deze kun je zonder recept bij de apotheek kopen. Let op: bij kleine kinderen mag je deze niet rond de neus of mond gebruiken. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing.

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Ja, waterwratjes zijn hartstikke besmettelijk. Het kan helpen om je kinderen (als je er meer dan één hebt) niet met dezelfde handdoek af te drogen. Maar dit biedt geen garantie dat het virus zich niet verspreidt binnen het gezin. Als je kind eenmaal waterwratjes heeft gehad, krijgt hij ze later niet nog een keer. Je bouwt weerstand op tegen het virus.

Je kind hoeft overigens niet thuis te blijven als hij waterwratjes heeft. Hij mag gewoon naar zwemles of het kinderdagverblijf.

Hoe kom je van waterwratjes af?

Waterwratjes verdwijnen vanzelf. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander. Het kan een paar weken of maanden duren, maar ook veel langer. In de meeste gevallen zijn ze binnen zes tot twaalf maanden weg, maar het kan ook twee jaar duren.

Soms kan een waterwratje (of een groepje wratjes) op een onhandige plek zitten. Als je kind er daardoor veel last van heeft, overleg dan met de huisarts of het nodig is om het wratje te laten weghalen.

Lees ook: Alles over constitutioneel eczeem bij kinderen

Waterwratjes behandelen

Behandelen van waterwratjes is in principe niet nodig, omdat ze vanzelf weer verdwijnen. Huisartsen en dermatologen doen vaak ook liever niets aan waterwratjes. Je kunt de waterwratjes wel behandelen door ze te laten bevriezen of onder verdoving met een scherpe lepel te verwijderen, net als gewone wratten. Maar de ervaring leert dat het weghalen van de bultjes pijn doet en meer kans geeft op littekens. Bovendien kunnen de wratjes na het behandelen weer terugkomen, zolang het afweersysteem van het kind nog niet klaar is met het virus.

Lees ook: Zo behandel je wratten bij je kind

Als waterwratjes ontstoken raken, kun je de huisarts ernaar laten kijken. Die kan eventueel een antibioticazalf voorschrijven, maar vaak is behandeling niet nodig. Het geneest vanzelf. Een waterwratje kan ook op het ooglid van je kind zitten. Daardoor kan het oog rood worden en ontstoken raken. Ga in dat geval wel naar de huisarts om het wratje te laten behandelen.

Lees ook: Antibiotica bij kinderen, waar moet je op letten?

Tips bij waterwratjes

Een aantal adviezen bij waterwratjes, om verdere verspreiding te voorkomen:

  1. Niet krabben. Als je kind aan een waterwratje krabt, kunnen het er meer worden. Ook kunnen de wratjes gaan ontsteken of er kunnen littekens ontstaan. Het is moeilijk om krabben helemaal te voorkomen. Gebeurt het toch, maak een opengekrabd wratje dan schoon met jodium of smeer het in met betadinezalf. Dek het daarna af met een pleister. Zo voorkom je dat er ook nog bacteriën in de bultjes komen.
  2. Afdekken. Plak een pleister over de wratjes die niet bedekt zijn door kleding. Zo voorkom je dat je kind eraan gaat pulken of krabben.
  3. Geen handdoek delen. Gebruik een eigen handdoek voor je kind met waterwratjes, zeker als de wratjes zijn opengekrabd. Gebruik die handdoek maar één keer en gooi ‘m daarna in de was. Heb je meer kinderen, laat je kind met waterwratjes dan in zijn eentje badderen. Als hij samen met broertjes of zusjes in bad zit, is de kans groot dat zij ook waterwratjes krijgen. (Aan de andere kant: dan hebben ze het maar gehad.)
  4. Behandel eczeem. Heeft je kind last van eczeem rondom de waterwratjes? Ga dan langs de huisarts om de eczeem te laten behandelen.

Bron: Huidarts, Thuisarts

Tip: Zo herken je waterpokken op tijd + tips tegen de jeuk

Video: tips van dermatoloog


Dermatoloog Drs. Leenarts legt uit: dit werkt tegen waterwratjes.

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn