
Wormen bij kinderen
Wormpjes, het klinkt misschien vies, maar ze komen bij kinderen vaak voor. Aarswormen zijn de bekendste soort wormen waar kinderen mee besmet worden, maar ook spoel- en lintwormen komen voor. Hoe behandel je ze en hoe voorkom je een nieuwe besmetting?
Aarswormen
Kinderen, en ook volwassenen trouwens, kunnen verschillende soorten wormen krijgen. De soort die het meest voorkomt zijn aarswormen. Deze dunne, wriemelende witte sliertjes van ongeveer 5 tot 10 millimeter lang zijn onschuldig, maar kunnen veel jeuk rondom de anus en schaamlippen veroorzaken. Zit je kind daar vaak te krabben, dan zou het kunnen dat het komt door wormpjes. Om er zeker van te zijn, kun je de ontlasting van je kind checken (zie je iets friemelen, dan is het raak) of je gaat even bij de huisarts langs.
Hoe wordt je kind besmet?
Ten onrechte wordt vaak gedacht dat kinderen aarswormen kunnen oplopen nadat ze in het park of de zandbak gespeeld hebben. Via honden- en kattenpoep zouden er eitjes van wormen in het zand zitten, die kinderen kunnen besmetten als ze met hun vingers in hun mond zitten. Dit is niet waar, aarsmaden komen alleen bij mensen voor. In de darmen van dieren kunnen ze niet overleven. Je kunt dus ook alleen door mensen worden besmet. Via de zandbak kun je wel andere, minder voorkomende worminfecties oplopen, zoals spoelwormen. Lees hier verderop meer over.
Aarswormen leggen ’s nachts eitjes rond de anus, die voor jeuk kunnen zorgen. Gaat je kind krabben, dan krijgt hij de eitjes onder zijn nagels en zo worden de wormpjes verspreid. De eitjes leven zo’n acht weken en kunnen ook buiten het lichaam – in kleding of onder vingernagels – in leven blijven. Door duimzuigen, nagelbijten of het aanraken van voedsel komen de wormpjes weer terug in het lichaam, om daar op te groeien tot een nieuwe generatie.
Meer weten? Dit zijn de 6 smerigste plekken waar kinderen komen.
Tips als je kind wormpjes heeft
Wormen zijn dus heel besmettelijk. Hoe voorkom je nou dat je kind ze aan andere kinderen of thuis doorgeeft? Hygiëne is heel belangrijk.
- Hou de nagels van je kind kort en laat je kind vaak zijn handen wassen.
- Maak dingen die je vaak aanraakt regelmatig schoon, zoals deurknoppen, kastdeuren, speelgoed, lichtknoppen, toiletspoelknop en de wc-bril.
- Gebruik elke dag een schone handdoek en draag elke dag een schone onderbroek en pyjama.
- Was kleding en beddengoed op minimaal zestig graden en verschoon pyjama’s en beddengoed elke dag tot de infectie voorbij is.
Tip: zo leer je je kind zijn handen goed te wassen.
Behandeling aarswormen
Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken, zolang er maar geen nieuwe eitjes via de mond in het lichaam komen. Als je kind er echt last van heeft (lees: jeuk), kun je bij de drogist of apotheker een wormenkuur kopen. Het medicijn heet mebendazol. Kinderen en volwassenen hebben dezelfde dosering, tenzij je kind jonger dan twee jaar is. Overleg dan eerst met je huisarts.
Het is belangrijk dat de kuur na een bepaalde tijd (meestal na twee weken) herhaald wordt om een nieuwe besmetting te voorkomen, lees de bijsluiter goed. Vraag je huisarts of de apotheker eventueel om advies. Het is belangrijk dat het hele gezin de wormenkuur slikt om verdere besmetting te voorkomen.
Spoelwormen
Het gebeurt niet vaak, maar kinderen kunnen ook besmet raken met spoelworm. De eitjes van deze maximaal veertig centimeter lange worm komen het lichaam binnen via vieze grond of voedsel. De boosdoeners zijn vaak honden- of kattendrollen. Die bijvoorbeeld in het park of de zandbak liggen. De kans op besmetting is erg klein, omdat alleen ernstig geïnfecteerde dieren soms spoelwormen in hun braaksel of bij de ontlasting hebben.
Ook (ongewassen) groente kunnen eitjes van spoelwormen bevatten door de grond waarin het heeft gestaan. Was je groente dus altijd goed om besmetting te voorkomen
De symptomen zijn alleen heel anders. Een kind heeft geen last van jeuk, maar is misselijk, duizelig en verliest zijn eetlust. Soms is er sprake van flinke buikpijn, een opgezette buik of diarree. Spoelwormen zijn net als de andere wormen vaak in de ontlasting te zien. Voor een diagnose en behandeling kun je het beste naar de huisarts gaan.
Lintwormen
Dit soort wormen komt maar zelden voor in Nederland. Ze bestaan uit een lint van rechthoekige witte stukjes van ongeveer één centimeter. Ook lintwormen krijg je door het ‘eten’ van de eitjes. Je kunt lintworm-eitjes binnenkrijgen door het eten van rauw vlees, zoals filet americain, rauwe gehakt, tartaar en biefstuk. Ook groente kan een boosdoener zijn vanwege besmette grond.
De eitjes groeien in de darm uit tot een volwassen lintworm, die meer dan twee meter lang kan worden. De kop zet zich vast in de darmwand. Van de achterkant vallen regelmatig stukjes af, die dan in de ontlasting komen. Zie je zo’n stukje of heeft je kind buikpijn of valt hij veel af in korte tijd, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Lees ook: Zo voorkom je dat je kind wordt besmet met de gevaarlijke vossenlintworm
Wormen bij kinderen voorkomen
Bij jonge kinderen is het best lastig om besmetting te voorkomen. Ze stoppen nu eenmaal graag alles in hun mond, dus ook zand. Zorg in ieder geval voor een goede hygiëne:
- Was de handen na toiletbezoek (mét nagelborsteltje).
- Knip de nagels kort.
- Hang elke dag een schone handdoek op het toilet.
- Gebruik voor onder- en bovenlichaam aparte washandjes.
- Trek elke dag een schone onderbroek aan (of vaker indien vies).
- Sop deurknoppen, kranen, wc-bril en speelgoed regelmatig af.
Aarsmaden verdwijnen vaak vanzelf als het kind geen eitjes meer binnenkrijgt. Probeer er dus voor te zorgen dat je kind geen eitjes op zijn handen krijgt en er geen eitjes op de handen van eventuele andere kinderen komen.
Bron: Thuisarts, GGD Utrecht, mcvoordieren.nl
Lees ook: Hoeveel viezigheid is (niet) goed voor je gezondheid van je kind?