Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Fantasievriendje

Heeft jouw peuter of kleuter een onzichtbaar vriendje? Helemaal niet zo vreemd, want veel jonge kinderen hebben een fantasievriendje. Het is niets om je zorgen over te maken. Het gaat vanzelf over en tot die tijd fantaseert je kind er gewoon lekker op los.

Advertentie

Sociaal en gelukkig

Fantasievriendjes zijn geen verzinsels van kinderen die zich eenzaam voelen of geen broertje of zusje hebben, maar juist vaak van kinderen die sociaal en gelukkig zijn. En fantasierijk, want deze onzichtbare kinderen, dieren of figuren komen zo uit het hoofd van je kind.

Vaak ontstaan fantasievriendjes rond de leeftijd van drie jaar als kinderen graag fantaseren en helemaal op gaan in het spelen met poppen of ander speelgoed. Soms in een periode dat een kind iets spannends meemaakt, bijvoorbeeld een verhuizing, maar het kan ook zomaar ontstaan. En weer verdwijnen, want als een kind groter wordt – vaak rond een jaar of 7 – gebeurt dit vanzelf.

Voordelen fantasievriendje

Een fantasievriendje is heel gezellig voor een kind, er is nu altijd iemand om mee te spelen. Ook kan een kind zich gesterkt voelen ten opzichte van alles wat hij spannend vindt. Hij staat er nu niet meer alleen voor.

Het hebben van een niet bestaand vriendje zorgt bovendien voor een voorsprong in de taalvaardigheid. Dat komt omdat een kind hele verhalen zal bedenken over en rond zijn een fantasievriend. Als je kind hiermee bezig is, oefent hij spelenderwijs het verzinnen en afmaken van verhalen. Dit is een goede taalvaardigheidtraining die er voor kan zorgen dat je kind straks extra goed zal lezen.

Advertentie

Ga mee in het spel

Vraag je je af hoe je om moet gaan met de onzichtbare huisgenoot? Ga mee in het spel van je kind. Tot op zekere hoogte dan. Want ook al lijkt het of je kind heilig gelooft in zijn niet bestaande maatje, hij weet heel goed dat dit vriendje niet echt is. Je kind zal het dus alleen maar vreemd vinden als jij er te serieus over doet. Laat het daarom op zijn beloop.

Ingrijpen is wel verstandig als je kind doorslaat in zijn spel. Bijvoorbeeld als je niet meer op de bank mag zitten omdat het fantasievriendje daar al ligt of je als je elke avond per se de tafel moet dekken met een extra bord en stoel voor de onzichtbare huisgenoot.

Zoek dan een oplossing met je kind waarbij je hem wel ruimte blijft geven om dit vriendje te hebben, maar er voor zorgt dat het niet storend wordt voor de omgeving. Maar zolang het leuk blijft: wees blij voor je kind dat het zo’n trouw maatje heeft gevonden.

Bron: JGZ

Advertentie
Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop