Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Peutervriendschap

Peutervriendschap

Zijn peuters te egocentrisch om vriendschappen te sluiten? Nee hoor! Al vanaf 1 jaar weten kinderen heel goed met wie ze willen omgaan en leggen ze de basis voor soms innige vriendschappen.

Advertentie

Ontwikkelingspsycholoog Elly Singer onderzocht hoe kinderen met elkaar spelen, contacten leggen en vriendschappen sluiten. En dat laatste begint soms al op de babyleeftijd. ‘Baby’s die graag bij elkaar zijn, hebben hun eigen manier om dat duidelijk te maken. Bijvoorbeeld door over elkaar heen te kruipen.’

Vertrouwd voelen

In eerste instantie zijn het vooral de pedagogisch medewerkers die contacten stimuleren. Ze zetten bijvoorbeeld baby’s in een wipstoeltje tegenover elkaar. Door oogcontact te maken en te kraaien, laten ze merken dat ze van elkaars aanwezigheid genieten.

Ook ouders stimuleren het contact met andere kinderen. ‘Kijk, Max is er ook al’, klinkt het bijvoorbeeld vaak enthousiast bij de deur. Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind een maatje heeft. Niemand wil dat zijn kind buiten de groep valt.

Gezamenlijke interesses en chemie

Peuters selecteren hun vrienden op basis van persoonlijkheid en gezamenlijke interesses. Houdt je kind van avontuur, dan zal hij het waarschijnlijk saai vinden om met een teruggetrokken kind te spelen. En zit je kind het liefst rustig te kleuren in een hoekje, dan zal hij niet zo snel bevriend raken met de grootste druktemaker van de crèche. Maar er komt ook chemie bij kijken. Met sommige leeftijdsgenootjes  klikt het direct; die zien elkaar en zijn dol op elkaar. En andere kinderen ontdekken gaandeweg pas dat ze leuk met elkaar kunnen spelen.

Advertentie

Beste maatjes

Singer vindt het belangrijk dat ouders vriendschappen stimuleren. ‘Want’, zegt ze, ‘deze relaties zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van een kind. Ze leggen de basis voor hoe kinderen later als volwassene met anderen omgaan. Het oefent hem in geven en nemen. Als je op de wip zit en geen rekening houdt met anderen, kun je niet wippen.’

Troetelwoordjes

Een peutervriendschap is heel waardevol omdat ze ongecompliceerd en lichamelijk zijn. Peuters kennen geen remmingen. Ze slaan spontaan een arm om elkaar heen, kruipen in de kring lekker bij elkaar en hebben de liefste troetelwoordjes voor de ander. Zo’n ongecompliceerde vriendschap is een oppepper voor je zelfvertrouwen en kom je in de rest van je leven nooit meer tegen.

Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier