Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips tegen bijten, slaan of schoppen

Omgaan met een boos kind

Hoe ga je om met een boos kind dat bijt of knijpt? En ook handig: hoe zorg je dat je kind minder snel boos wordt en wat doe je als het toch gebeurt? Heel veel praktische tips.

Leren wat goed en fout is

Om te leren wat goed en fout is, zal je kind vooral op zijn ouders en oudere broertjes en zusjes letten. Het is dus zaak om het goede voorbeeld te geven. Ouders kunnen soms erg primair reageren als hun kind een ander kind pijn doet. Ze pakken de arm van hun kind en bijten, slaan of knijpen zachtjes terug. Toch is dat niet verstandig omdat je dan met agressie op agressie reageert. Je kunt je beter beheersen in de wetenschap dat ook deze fase weer vanzelf over gaat en dat je kind niet zo doet om jou te pesten. Maak je kind duidelijk dat hij een ander pijn heeft gedaan, troost het slachtoffer, stuur je kind voor een tijdje de kamer uit, maak er niet een al te groot punt van.

Advertentie

Neem je kind serieus

Hoewel je bijten of knijpen niet echt kunt (en hoeft te) voorkomen, kun je je kind wel helpen om minder snel gefrustreerd te zijn:

 • Ga als je kind moe wordt, samen iets rustigs doen: een boekje lezen, een video kijken, een spelletje doen.
 • Sommige kinderen hebben ruimte nodig. Zij hebben veel beweging (buiten) nodig om hun energie kwijt te raken. Als ze die energie niet voldoende kwijtraken, gaan ze zich uitleven op speelgoed of op anderen.
 • Vertel als je samen op stap gaat aan je peuter wat het programma is, zodat hij zich daar op in kan stellen.
 • Leg je kind zo vaak mogelijk uit wat er gaat gebeuren. Zeker als je naar de kapper, de tandarts of de dokter gaat, moet je voorkomen dat je kind bang wordt en daardoor agressief wordt.
 • Probeer een woedebui niet uit te stellen door je peuter vol te stoppen met ijsjes, snoep of een speen. Als je iets moet doen waarbij je het niet kunt hebben dat je kind een uitbarsting krijgt, neem hem dan niet mee.
 • Laat kinderen met rust als ze niet met elkaar willen spelen.
 • Neem de tijd voor je peuter. Die heeft geen boodschap aan druk-druk-druk, dus gun hem zijn eigen tempo en manier.
 • Gun je kind wanneer dat mogelijk is macht over situaties. Laat hem bijvoorbeeld bij het naar bed gaan, kiezen of hij eerst wil badderen en boekje lezen of eerst nog even wil spelen. Als hij het gevoel heeft dat hij iets te zeggen heeft over zijn eigen leven, voelt hij zich minder in het nauw gedreven en minder snel boos.
 • Probeer vooral aandacht te schenken aan positief gedrag van je kind. Prijs dat zoveel mogelijk.

Boosheid op een andere manier uiten

Natuurlijk zal je kind vast toch nog wel eens boos worden. Zo help je je kind om die woede op een andere manier te uiten.

 • Als je kind toch boos wordt, probeer hem dan eens aan te moedigen om heel hard op de grond te gaan stampen. Ga naast hem staan en stamp om het hardst. Wie weet vergeet hij te slaan, schoppen, knijpen.
 • Soms kan het helpen als je een emotie van je kind benoemt (‘Je bent boos, he?’) en hem een alternatief biedt voor naderend ongewenst gedrag. Geef hem bijvoorbeeld een kussen of een boksbal om tegen te slaan als hij boos is, zodat zijn opgekropte energie eruit kan. Dat je begrijpt hoe hij zich voelt, kan hem al ontzettend helpen.
 • Ga niet mee in de buien van je kind en zorg dat je niet in een machtsstrijd verzeild raakt.
 • Moedig je kind aan om te zéggen dat hij boos is, zodat je samen naar een oplossing of een uitlaatklep kan zoeken.