Voor oudersColumns & rubrieken
Spitsuur

Spitsuur: 'Met mijn studie erbij wordt het twee jaar overleven'

 
privé
privé
 
Leestijd 5 minuten

Everild en Björn hebben drie kinderen, en omdat ze allebei (bijna) fulltime werken hebben ze veel baat bij structuur. Dat ze ook kunnen thuiswerken is voor hen ideaal: zo kunnen ze samen lunchen en bijpraten.

Lees verder onder de advertentie

Even voorstellen: Everild (45) is diabetesverpleegkundige en Björn (42) is accountant. Samen met hun drie dochters Annelin (8) en de tweeling Merle en Cathelijn (6) wonen ze in Haarlem. 

Everild: 'Annelin was nog geen 2 jaar toen de tweeling werd geboren. We kwamen toen altijd handen tekort. Gelukkig kon ze al snel zelf een boekje lezen of spelen. Ze is vrij snel zelfstandig geworden.

Vrienden vroegen hoe we ons gezin zo goed organiseren. Ik moet toegeven dat het na de geboorte van de tweeling erg druk was. We hebben het overzicht weten te bewaren mede dankzij een magneetbord met een weekschema erop.

Lees verder onder de advertentie

Met kleuren en figuren leerden we de kinderen wat er op welk moment gepland stond. Een magneetbord met een weekschema erop gebruikten we daarom heel intensief. De kinderen zijn nu groter en we merken dat ze het ritme beter zelf weten te ontdekken.

Lees ook: Wat gaan we doen vandaag? 5x dagritmekaarten voor meer structuur

Is het schaapje al oranje?

We staan om 6.30 uur op. De meiden hebben op hun kamer een slaaptrainer in de vorm van een schaap. Als het schaapje oranje is, weten ze dat ze uit bed mogen en zich moeten aankleden.

Lees verder onder de advertentie

De avond van tevoren leg ik meestal samen met de meiden hun kleren klaar. Ze kunnen zich ondertussen zelfstandig aankleden. Wel poetsen we nog de tanden en kammen de haren.

Lees ook: Getest: de 5 beste slaaptrainers

Zelf brood smeren

Doordeweeks ontbijten we samen. Omdat ik 's avonds de tafel alvast dek voor de volgende morgen, kunnen we zo aanschuiven. De meiden kunnen zelf hun brood smeren. Ondertussen maak ik fruit klaar, zodat zij dat ook mee naar school kunnen nemen.

Lees verder onder de advertentie

Ondanks deze structuur, moeten we de tijd wel in de gaten houden. Daarom hebben we timers voor het moment dat we op pad moeten naar school. Dan weten de kinderen dat we moeten tandenpoetsen en daarna de jassen aan doen.

Lees ook: 10x de leukste broodtrommels om mee naar school te nemen

Hij doet de boodschappen, zij het huishouden

Ik werk vier dagen in de week en Björn werkt fulltime. Op maandag haalt hij de kinderen uit school. Ik volg een opleiding tot verpleegkundig specialist diabetes en doe dat op maandag en in de avonden. Dinsdag haal ik de kinderen uit school, omdat ik dan tot 15.00 uur werk. Op woensdag ben ik altijd vrij. Op donderdag en vrijdag zitten de meiden op de bso, dan wisselen Björn en ik het halen en brengen van de kinderen af.

Lees verder onder de advertentie

Op zaterdagochtend turnen Annelin en Merle. Björn brengt hen daarnaartoe en doet ondertussen boodschappen. Ik breng Cathelijn ondertussen naar dansles en doe hiervoor het huishouden. Gelukkig hebben we een schoonmaker in huis die één keer per week bij ons aan de slag gaat.

We hebben goed contact met vijf gezinnen in de buurt. Mocht een van ons omhoog zitten, dan kunnen we elkaar uit de brand helpen. Op maandag gaat Annelin naar pianoles met een vriendinnetje. De tweeling wordt dan opgevangen door de oma van dat vriendinnetje. De opa's en oma's staan voor ons klaar, als er nood aan de man is.

Lees ook: Taakverdeling thuis: zo maak je van de to-dolijst in je hoofd een gedeelde verantwoordelijkheid

Lees verder onder de advertentie

Eén keer per dag een snoepje

De kinderen eten wat de pot schaft. Ook hiervoor hebben we het overzichtelijk ingedeeld. Maandag kookt Björn en dinsdag en woensdag doe ik het. Donderdag is 'restjesdag'. We koken namelijk altijd wat meer en bewaren dat in de vriezer.

We maken altijd twee soorten groenten, zodat er altijd iets lekkers tussen zit. We hebben gelukkig geen moeilijke eters. Op vrijdagen krijgen de kinderen warm eten op school. Thuis krijgen ze nog een broodje. Björn en ik eten dan wat later of bestellen wat. Zo hebben we meteen wat tijd voor elkaar.

We zorgen ervoor dat de kinderen, en wij ook, gezond eten. De favorieten van de kinderen zijn bloemkool of broccoli met kaas. Eén keer per dag mogen ze een snoepje. Maar met verjaardagen of als ze een traktatie op school hebben gehad, doen we niet moeilijk over een extra snoepje.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: 14x slimme tips om je kind (meer) groenten te laten eten

Twee jaar overleven

Ondanks de drukte van het gezin proberen we qualitytime vrij te maken. Ik zorg ervoor dat ik op studiedagen van de meiden vrij ben, dan doe ik wat leuks met hen. Björn doet dat vaak in het weekend.

Eén keer per jaar hebben de meiden individueel een papa- en mamadag. Dan mogen ze kiezen wat we die dag doen alleen met papa of mama. Dit vinden we allemaal erg waardevol. Soms gaan we ergens naartoe, maar ze doen net zo lief spelletjes met ons.

Lees verder onder de advertentie

Sinds ik met mijn studie begon, merken we dat het heel druk is. We hebben er goed over nagedacht maar het wordt wel twee jaar overleven. We hebben de tropenjaren doorstaan, dus dit gaat ons ook lukken.

Ik maak tijd voor mezelf door te sporten en twee avonden in de week te wandelen met een buurvrouw. Daarnaast ga ik met de meiden bijna elke zondagochtend naar de kerk.

Björn plant regelmatig iets leuks met zijn vrienden. Björn en ik plannen ook één keer in de maand iets leuks samen. Dit varieert van een avondje uit tot samen op de bank televisiekijken. Het samen thuiswerken vind ik ook een plus: zo kun je samen lunchen en echt met elkaar praten.'

Lees verder onder de advertentie