Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Regels en grenzen

Grenzen stellen: hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?

Grenzen stellen betekent regels afspreken. En wat doe je als hij je op de proef stelt?

Advertentie

Aan de regels houden

Waarom moet zijn jas op de kapstok? Waarom moet hij rustig spelen als papa en mama praten? Allemaal regels die jij belangrijk vindt. Hoe zorg je dat je kind zich aan jullie regels houdt? Je helpt je kind door hem kleine taakjes te geven, ter herinnering. Vergeet hij iets, word dan niet boos maar help hem even. En houdt hij zich wel aan een regel, dan verdient hij positieve aandacht.

Wees consequent

‘Nee, nee nee! Niet doen! Blijf af!’ Veel ouders voelen zich tijdens de peuteropvoeding een politieagent. Zeg je ‘nee’, dan weet je kind niet of je straks ook ‘nee’ zal zeggen. Dat gaat hij testen door zijn gedrag te herhalen en te verergeren.

Consequent zijn is belangrijk. En een lange adem hebben ook! Want het leerproces van een peuter duurt lang. Stel je grenzen en geef niet op. Wees maar een politieagent. Geen agressieve, maar gewoon één die consequent het verkeer regelt en alles in goede banen leidt.

Structuur

Neem geregeld de regels in huis door. Wat mag ons kind wel en wat niet? En wat doen we als we iets niet goed vinden? Dat zorgt voor structuur en duidelijkheid. Grijp meteen in als je kind een regel overtreedt. Haal je kind uit de situatie waarin hij zich niet goed gedraagt. Zo maak je duidelijk dat je er verder geen aandacht aan besteedt.

Advertentie

Goed gedrag belonen

Peuters gedragen zich sneller beter als je hen beloont voor goed gedrag. Ze zijn namelijk op zoek naar aandacht en vertonen dat gedrag waar ze de meeste aandacht mee krijgen. Dit is helaas vaak negatief gedrag. Je gaat snel mopperen, uitleggen en boos worden als iets niet goed gaat. En dat terwijl je juist aandacht zou moeten geven als je kind lief zit te spelen!

Verander je aanpak dus gericht. Zoek leuke gedragingen uit die je kind misschien al lang doet, maar waar je nooit iets over zei: zijn jas ophangen, melk opdrinken, vrolijk zingen, lief spelen, etc. Bij die gedragingen geef je positieve aandacht. Je kind merkt dan dat hij iets goed heeft gedaan en hij gaat zijn positieve gedrag verder uitbouwen.

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier