Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
opa en oma met kleinkind

Rol van opa en oma in de opvoeding

Opa en oma: meestal neem je ze voor lief. Ze zijn er gewoon en ze houden van je kinderen. Maar waarom zijn grootouders nou zo belangrijk voor kleinkinderen? Zijn je (schoon)ouders te betrokken bij jouw kind? Of vind je juist dat ze wat meer aandacht voor hun kleinkind zouden kunnen hebben?

Advertentie

In veel gezinnen zijn opa en oma onmisbaar omdat zij met liefde de kinderen opvangen als de ouders moeten werken, maar er zijn nog veel meer dingen die opa’s en oma’s belangrijk maken in het leven van je kind. Maar soms kan het ook botsen met je (schoon)ouders.

Belangrijke hechtingspersonen

Je kind heeft al gauw door dat opa en oma het goed met hem voor hebben. Ze zijn er voor hem en houden onvoorwaardelijk van hem. Bij andere contacten van een kind, zoals met vriendjes, leerkrachten of vrienden van zijn ouders ligt anders. Kinderen voelen heel goed aan dat die mensen uit beeld kunnen verdwijnen en dat de band die ze met hen opbouwen misschien niet blijvend is. De liefde van opa en oma is dat wel. Grootouders zijn dus belangrijke hechtingspersonen.

Eindeloos geduld

Meestal zitten grootouders ruim in hun tijd. Ze hebben dus veel aandacht voor hun kleinkinderen. Volgens Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam is de relatie tussen kleinkinderen en grootouders heel bijzonder. Opa en oma laten hun kleinkind met trots zien aan anderen en laten hem aldoor weten hoe leuk ze het vinden om met hem om te gaan. Tavecchio noemt dat een unieke ervaring voor je kind en als het even kan, moet je hem die niet ontnemen.

Opa en oma maken sociaal

Er is nóg een reden waarom opa en oma van belang zijn: het is goed voor je kind om met mensen van verschillende leeftijden om te gaan. Zo kan hij van oudere mensen leren hoe zíj in het leven staan, wat zij hebben meegemaakt. Kinderen die meer omgaan met ouderen, ontwikkelen zich sociaal beter. Dat gaat onbewust, net zoals het leren van taal.

Advertentie

3 meest voorkomende ergernissen aan opa en oma

Je bent niet de enige die zich (soms) ergert aan opa en oma. Best lastig, want je kind is vast gek op zijn grootouders en zij op hem. Wij hebben de 3 grootste struikelblokken voor je op een rij gezet en geven ook wat tips voor je (schoon)ouders.

Bemoeien met de opvoeding

Een van de belangrijkste redenen dat er ruzie kan ontstaan tussen ouders en grootouders is als opa en oma zich teveel bemoeien met de opvoeding. Een lastige kwestie, want waar ligt de grens? Natuurlijk zijn jullie als ouders degene die je kind corrigeren en de beslissingen nemen, maar het is ook niet heel gek dat je (schoon)ouders zich op een bepaalde manier verantwoordelijk voor jullie kind voelen.

Als ze oppassen moeten ze je kind tenslotte ook wel eens corrigeren en ze houden veel van hem. Word dus vooral niet te snel boos als het niet op jullie manier gaat. Praat er op een rustige manier over en maak afspraken wanneer zij wel en niet mogen ingrijpen.

Teveel of te weinig aandacht

Opa en oma zijn is niet altijd makkelijk. Als je elke dag op de stoep staat om je kleinkinderen te zien, vinden hun ouders dat soms overdreven. Grootouders die weinig van zich laten horen of bewust op afstand blijven omdat ze zich niet willen opdringen, kunnen worden beschuldigd van desinteresse. Ook hierbij geldt, wees duidelijk naar elkaar en spreek eventuele irritaties uit.

Advertentie

Geef je opa en oma de mogelijkheid om regelmatig hun kleinkinderen te zien, dan kun je het ook eerlijk zeggen als een afspraak je eens niet uitkomt. Heb jij niet altijd zin om onderdeel van het contact met de grootouders te zijn, dan kun je opa en oma misschien laten oppassen. Zij en de kinderen genieten ervan en jij kunt iets voor jezelf doen.

Verwennen

Iedereen weet dat oma’s en opa’s hun kleinkinderen graag verwennen. Toch kan dit soms vormen aannemen waar jij als ouder niet blij van wordt. Nemen je (schoon)ouders elke keer weer een cadeautje mee of krijgt je kind bij opa en oma veel te veel snoep waardoor hij vervolgens thuis zijn bordje niet meer leeg eet, spreek dan uit dat je dat vervelend vindt. Geef aan dat je het leuk vindt dat ze zo gek zijn op je kind, maar dat je bijvoorbeeld een cadeautje per maand of twee snoepjes per keer het maximale vindt.

‘Kijk mam, zo doe je dat’

Print dit lijstje uit en laat het nonchalant slingeren op de keukentafel van je ouders. Et voilà: dikke kans dat de relatie met opa en oma wat soepeler gaat lopen.

 • Realiseer je dat je kleinkinderen niet jouw kinderen zijn
 • Bevestig als grootouder de ouders in hun manier van omgaan met hun kind
 • Geef alleen advies als erom gevraagd wordt en formuleer het als suggestie
 • Respecteer de opvoedregels van de ouders en wees duidelijk over je eigen huisregels
 • Wees helder in wat je wel en niet wilt en maak afspraken over bijvoorbeeld oppassen
 • Accepteer het als ouders hun kind liever naar de crèche brengen
 • Positief verwennen is prima, ongezond bederven niet
 • Moeite met de opvoeding? Vraag de ouders hoe zij met moeilijke kwesties omgaan
 • Gebruik een schrift om gebeurtenissen van een oppasdag te noteren
 • Sluit in je opvoedstijl zo dicht mogelijk aan bij de ouders
 • Realiseer je dat vroeger écht niet alles beter was
 • Ga niet concurreren met de eventuele andere opa en oma
 • Wonen je (klein)kinderen niet dichtbij? Leer skypen, facetimen en facebooken
Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier