Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Foto's van je kind op social media: dit is wat je moet weten

Het is verleidelijk om leuke foto’s van je kind te delen op social media als Facebook of Instagram. Toch is het belangrijk om hier heel zorgvuldig mee om te gaan: je weet nooit bij wie jouw foto’s uiteindelijk terechtkomen. Lees hier alles over de risico’s en wat je eraan kunt doen.

Advertentie

1. Wat zijn de risico’s?

Als je een foto van je kind deelt op social media, moet je rekening houden met twee risico’s:

  • Iedereen kan jouw foto’s zomaar overnemen.
  • Bedrijven scannen jouw foto’s om advertenties te personaliseren.

2. Foto van je kind op een ander profiel: dit kun je doen

Als je foto’s deelt op social media, kunnen je vrienden en volgers jouw foto’s opslaan en hergebruiken. Als je je foto’s openbaar hebt gepubliceerd, kan zelfs iedereen ze overnemen. Zie je een foto van of met je kind ongewild op een ander Facebook-profiel staan, dan kun je volgens ict-jurist Arnout Engelfriet deze stappen ondernemen:

  • Vraag degene die de foto heeft geüpload om de foto te verwijderen.
  • Gebeurt dat niet, dan kun je het op de formele manier doen. Je kunt de uploader een zogenoemde sommatiebrief sturen: een brief waarin je duidelijk eist dat de foto wordt weggehaald vanwege de privacy van je kind. Als ouder heb je dat recht. Hou er wel rekening mee dat als je deze brief stuurt, je ook bereid moet zijn juridische vervolgstappen te nemen als de uploader alsnog weigert om de foto te verwijderen.
  • Helpt zo’n brief ook niet? Dan kun je melding maken bij de site waar de foto op is geplaatst. Bij Facebook kun je bijvoorbeeld aangeven dat de gebruiksregels zijn geschonden.
  • Als de foto van je kind dan nog steeds niet is verwijderd, kun je naar de rechter stappen. Je kunt een dwangsom eisen tot de foto is weggehaald.

3. Bedrijven gebruiken foto’s voor advertenties

Een ander risico is dat bedrijven jouw foto’s gebruiken voor advertenties. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een foto van je pasgeboren baby scannen, herkennen en daardoor advertenties voor babyspullen aan je laten zien.

4. Tips vóór het plaatsen van kinderfoto’s

Voor het plaatsen van een foto is het sowieso verstandig om jezelf een aantal dingen af te vragen:

Advertentie

Is dit het voorbeeld dat ik wil geven?
Onze kinderen doen ons in alles na. Ook als het gaat om het gebruik van internet en social media. Wil je niet dat je kind van alles op social media plaatst? Dan is het misschien handig om het zelf ook niet te doen.

Wie kan de foto zien?
Als je niet wilt dat iedereen je foto’s kan zien, is het belangrijk om regelmatig je instellingen op Facebook te checken. Maar realiseer je wel: hoe goed je alles ook afschermt, uiteindelijk is alles wat online staat met een beetje moeite voor iedereen te vinden.

Vindt mijn kind dit straks ook nog leuk om te zien?
Misschien vind jij die ene grappige foto van je zoon ontzettend schattig. Maar denkt hij hier over een paar jaar hetzelfde over?

Kan ik de foto ook op een andere manier delen?
Soms ben je zo trots op een foto dat je deze het liefst met zoveel mogelijk vrienden en familie deelt. Maar vraag je eens af of dit echt moet via Facebook, Instagram of een andere website. Je zou de foto bijvoorbeeld ook kunnen delen in een groepsapp of via de mail naar je familie kunnen sturen.

Advertentie

5. Deze foto’s kun je beter niet plaatsen

Foto’s van andermans kinderen
Elke ouder denkt anders over het delen van foto’s van hun kind(eren) op social media. Hou hier rekening mee als je bijvoorbeeld foto’s van een schoolreis of verjaardagsfeest op Facebook wilt zetten. Vraag altijd eerst toestemming aan de ouders van kinderen die erop staan.

Foto’s van de school van je kind
Plaats vanwege de veiligheid van je kind geen foto’s waaruit blijkt waar hij naar school gaat. Je weet niet wie er allemaal meekijken, voorzichtigheid is op z’n plaats.

Foto’s waar je kind bloot op staat
Een schattige foto van je kind in bad, of in z’n nakie in de tuin: hoe onschuldig jij dit ook vindt, er zijn helaas mensen die daar kwade bedoelingen mee kunnen hebben. Hou het blote lijf van je kind weg van social media.

Foto’s waar je kind zich voor schaamt
Denk bij het plaatsen van een foto aan het volgende: zou je kind het leuk vinden om zichzelf over een paar jaar zo tegen te komen op internet? Is het antwoord nee, dan doe je er goed aan dit te respecteren en de foto niet te plaatsen.

Video: Rachel vraagt door: 'Je kind online in beeld brengen, doen of niet?'
Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu