Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangerschapsvergiftiging

‘Na zwangerschapsvergiftiging eerder hartcontrole nodig’

Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, moeten eerder gecontroleerd worden op hart- en vaatziekten, dan nu het geval is. Zij hebben vaker last van slagaderverkalking, dan vrouwen die een 'normale' zwangerschap hebben gehad.

Advertentie

Hierdoor is de kans op een hartinfarct of een beroerte groter, zo blijkt uit een onderzoek van UMC Utrecht-arts Gerbrand Zoet.

Extreem hoge bloeddruk

Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, krijgen nu nog het advies om op hun vijftigste naar de huisarts te gaan voor controle. Volgens Zoet is dat veel te laat. ‘Bij bijna een derde van de onderzochte vrouwen in de leeftijd tussen 45 en 55 jaar (30%), was er schade te zien aan hart en vaten. Bij ‘gezonde’ vrouwen is dat slechts 18%.’ Volgens de arts-onderzoeker wordt dit grote verschil veroorzaakt door de extreem hoge bloeddruk die vrouwen hebben tijdens een zwangerschapsvergiftiging.

Eerder controle

Dat vrouwen na een zwangerschapsvergiftiging een grotere kans hebben op hartproblemen was al bekend, maar tot nu toe werd er vanuit gegaan dat het pas op latere leeftijd problemen geeft. Uit het onderzoek van Zoet blijkt nu dat dit niet het geval is. ‘Deze vrouwen moeten daarom nog eerder gecontroleerd worden, zodat er eventueel al eerder ingegrepen kan worden door bijvoorbeeld een behandeling met de juiste medicijnen,’ aldus de arts.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden