Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind is genezen van kanker
door

Overlevingskans kinderen met kanker flink gestegen

De overleving van kinderen met kanker is de afgelopen dertig jaar flink gestegen. 83 procent van de kinderen en tieners is vijf jaar na hun kankerdiagnose nog in leven. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie.

Advertentie

De overlevingskans van kinderen met kanker is de afgelopen decennia flink gestegen. Was in de jaren negentig nog 73 procent van de kinderen vijf jaar na de diagnose nog in leven, twintig jaar later was dat percentage gestegen tot 83. Deze verbetering in overleving komt onder andere doordat de behandelmethoden zijn verbeterd.

Ziektebeelden beter herkennen

Ook kunnen artsen de verschillende ziektebeelden beter herkennen, waardoor eerder en betere behandeling kan plaatsvinden. Daarnaast kunnen behandelingen tegenwoordig beter worden aangepast op de soort en ernst van de tumor.

Lees ook: Ziek broertje of zusje?

556 kinderen diagnose kanker

In 2021 kregen 556 kinderen onder de 18 jaar in Nederland de diagnose kanker. De kans op overleving is het hoogst bij hodgkinlymfoom, retinoblastoom en kiemceltumoren. Ruim 95 procent van de kinderen die een van deze kankervormen heeft, is na vijf jaar nog in leven. De slechtste prognose hebben bepaalde vormen van hersenkanker, neuroblastoom en osteosarcoom, een specifieke vorm van botkanker. Minder dan 70 procent van deze kinderen is vijf jaar na de diagnose nog in leven.

Lees meer: Heeft je kind een van deze 12 symptomen, ga dan naar de huisarts

Advertentie

Nog een weg te gaan

‘Het is bemoedigend om te zien dat de overleving van kinderen met kanker in de lift zit, maar er is nog een hele weg te gaan’, zegt Henrike Karim-Kos, onderzoeker naar kinderkanker bij IKNL en onderzoeksgroepsleider in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Ondanks de verbeterde overleving is kanker nog een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kinderen. In Nederland overlijdt nog steeds één op de vier kinderen met kanker.

Bron: Integraal Kankercentrum NederlandBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier