Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom honing gevaarlijk is voor baby's

Honing lijkt zo onschuldig: het is een natuurproduct, dus wat kan daar mis mee zijn? Toch is het advies om je baby tot zijn eerste verjaardag geen honing te geven. Ook niet een heel klein beetje. Dit heeft alles te maken met een bacterie die voor baby's levensgevaarlijk is.

Advertentie

Gevaarlijke bacterie

Het gaat om een bacterie die botulisme kan veroorzaken: een levensgevaarlijke ziekte. Deze bacterie zit in de grond en kan door bijvoorbeeld de pootjes van de bijen of slechte hygiëne van de imker in honing terecht komen. Deze bacterie is niet gevaarlijk voor kinderen die één jaar of ouder zijn of voor volwassenen. Mochten zij de bacterie binnenkrijgen, dan is hun darmflora er namelijk tegen bestand. Voor baby’s onder de één jaar, is de bacterie echter levensgevaarlijk. Als er sporen van deze bacterie in de darmen van baby’s terechtkomen, kunnen deze ontkiemen en een zenuwgif produceren. Soms met overlijden tot gevolg. Dit geldt met name voor jonge baby’s. Infantiel botulisme treedt in 98 procent van de gevallen op bij baby’s in de leeftijd van één tot zes maanden.

Botulisme

Belangrijk om te weten: het verband tussen honing en botulisme is nooit wetenschappelijk aangetoond. Het vermoeden is echter erg sterk. Niet voor niets wordt het ouders door onder andere het consultatiebureau en het Voedingscentrum afgeraden om hun baby het eerste jaar honing te geven. Oftewel: je kunt beter geen enkel risico nemen. Bovendien is botulisme erg moeilijk te herkennen. Baby’s worden wat slapper, reageren trager, ze eten minder goed en ademen en slikken lastiger. De diagnose wordt meestal pas veel te laat gesteld, omdat er niet aan botulisme wordt gedacht. Soms met vreselijke gevolgen. Worden de ademhalingsspieren aangedaan, dan kan het tot de dood leiden.

Fopspeen met honing

Dat honing waarschijnlijk levensgevaarlijk is voor jonge kinderen, bleek onlangs opnieuw. In Texas, Amerika werden vier baby’s in het ziekenhuis opgenomen met botulisme. Alle vier de kinderen hadden op een fopspeen gesabbeld die in de honing was gedrenkt. Daily Herald sprak naar aanleiding hiervan de Amerikaanse Kelli Tager. Zij kreeg als baby botulisme na het ‘eten’ van honing, wat zij wonder boven wonder overleefde.

Lappenpop

Toen haar ouders met zes maanden vast voedsel introduceerde en haar ook daarbij ook honing gaven, veranderde ze in een lusteloos kindje. Toen ze problemen kreeg met het doorslikken van de melk, wisten haar ouders dat er iets ernstigs aan de hand was. Ze brachten haar met spoed naar het ziekenhuis. ‘Ik was van top tot teen verlamd, zelfs mijn ogen kon ik niet bewegen. Volgens mijn moeder zag ik eruit zag als een lappenpop. Ik kon niet bewegen. Ik kon niet slikken. Ik kon niet ademen.´ Ze lag bijna drie maanden in het ziekenhuis en het was de vraag of ze ooit nog zou kunnen lopen. Pas twee jaar later hoorden haar ouders dat ze infantiel botulisme had gehad en dat honing hiervan waarschijnlijk de oorzaak was. ´Ik heb erg geluk gehad,’ beseft ze zich nu.

Better safe than sorry

De kans dat een pot honing is besmet met Clostridium botulinum (de bacterie die waarschijnlijk infantiel botulisme bij baby kan veroorzaken) is overigens klein. Toch kun je beter wachten tot je kind z’n eerste verjaardag viert voordat je honing in z’n eten doet, zeggen experts. Want hoe klein de kans ook: dat risico wil je niet nemen.

Lees ook: Zweden: ‘Kinderen zouden geen rijstwafels moeten eten’

Bron: Daily HeraldRIVM, Scary Mommy Beeld: Shutterstock 

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier