Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

17x momenten waarop je denkt: yes, ik rock als ouder!

Tuurlijk heb je van die dagen dat je je tekort voelt schieten in de opvoeding, maar dan gebeurt er iets waardoor je denkt: ik doe het verdorie helemaal zo slecht nog niet. En ja, dan mag je best even trots zijn! Zoals op deze momenten. Herkenbaar?

Advertentie

1. In de kast

Alle kinderkleding is gewassen, gestreken en ligt voor de verandering niet nog dagen klaar om opgeborgen te worden. Nee… het ligt en hangt dus in de kast, klaar om aan te trekken. En ziet ons oog dat goed: zijn dat nou 2 bij elkaar passende sokken aan je peuters voeten?? Respect.

2. Alleen maar nette peuters

Jullie komen binnen op een verjaardag en je peuter gaat – tot jouw stomme verbazing – uit zichzelf de kring visite langs om iedereen een handje te geven en te feliciteren. Je hóórt de mensen bijna denken: wat een goed opgevoed kind.

3. Opgelapt staat netjes

Je kind valt een gat in zijn broek en in plaats van deze meteen in de Zak van Max te proppen, stof je je naaimachine af en repareer je de boel. Wauw, je lijkt je moeder wel.

4. Jij cheft het

Je hebt een megaverantwoorde maaltijd in elkaar geflanst. Biologisch, boordevol groente, vitaminen en meer van zulks waar peuters niet van houden. Zeker die van jou niet. Maar tot je grote schok (en daarna: blijdschap) schept hij zelfs een tweede keer op. Zonder morren, zonder driftbui. Op deze avond kun je nog lang teren.

Advertentie

Lees ook: 15 makkelijke en gezonde recepten om samen met je kind te maken

5. Woordje over de grens

‘Mama, mag ik een rinoceros? Of nee, doe toch maar een hippopotamus.’ Jullie staan in de speelgoedwinkel voor de knuffeldieren en de verkoopster hoort jullie toevallig. ‘Wat goed dat je hem tweetalig opvoedt,’ zegt ze. Jij neemt het compliment gracieus in ontvangst. Dat je kind die talenkennis geheel aan YouTube te danken heeft, vertel je er voor het gemak even niet bij.

6. Lekker sportief

Je pakt de fiets terwijl de auto toch echt makkelijker is. En sneller. Niet omdat jij de beweging wel kunt gebruiken (oké, ook), maar omdat je je peuter een frisse neus gunt. En rode konen.

7. Hart gezocht

Het kinderdagverblijf zoekt ouders die hartjes willen knippen en ophangen voor Valentijnsdag. Ach, waarom niet denk je, terwijl je je afvraagt hoeveel karmapunten dat oplevert.

Advertentie

8. Waar blijft de schermtijd?

Jullie gaan vandaag van knutselproject naar duploproductie en leggen en passant nog even een puzzel. Het is vijf uur als je beseft dat er nog geen scherm aan is geweest vandaag. Niet één!

9. Alles op z’n tijd

In plaats van: ‘Hup, hup. Doorlopen! Vandaag nog!’ besluit je het vandaag eens over een andere boeg te gooien en je peuter de tijd te gunnen. Met alles. En verhip, dat voelt eigenlijk best goed.

10. De enige echte

‘Ik wil later met jou trouwen, mama,’ zegt je zoon terwijl je hem (maar daar moet je verder geen verband in zien) een ijsje geeft.

11. Pinteressant zeg

Dit jaar geen kant-en-klare vingerpoppetjes of doosjes rozijnen met een strik erom. Dit jaar ga je all the way met de verjaardagstraktatie. Knippen, plakken, bakken… alles erop en eraan (om je bij traktatie nummer veertien af te vragen waarom je al deze moeite doet terwijl er dus zoiets als kant-en-klare vingerpoppetjes bestaan).

Leuk! 8x te gekke jungletraktaties die je zo hebt gemaakt

12. One man show

Partner ziek, kind ziek, zelfs het konijn lijkt zich niet lekker te voelen. Iedereen is gevloerd, behalve jij. The last (wo)man standing. Dus pers jij sinaasappels uit, maak je bouillon en voorzie je iedereen van een aai over de bol.

13. Er was eens…

Voor de 389e keer lees je dat boek voor dat je niet meer kan zien, laat staan horen. Over die rups die altijd meer wil eten. Of die mol met die bolus op z’n snoet. Omdat je peuter er zo dol op is, slik je je irritatie in. Zo’n goede moeder ben jij dus.

14. Wist je al

Oh jee, rode vlekjes. Niet op zijn romp, wel op de voetjes: je maakt er, terwijl je wacht tot jullie bij de huisarts langs kunnen, via internet haast een afstudeerproject van. De arts concludeert wat jij inmiddels allang wist: hand-, voet- en mondziekte. Je bent moeder met een diploma thuisdokteren on the side.

15. Doe je mee?

Je weet ook niet wat er in je is gevaren, maar je zet een speurtocht uit door de buurt. Met een schatkist aan het eind. En alle kinderen uit de straat mogen meedoen. Iedereen vind je de beste ­ouder ooit. Behalve de ouders van al die kinderen, die balen dat jij de lat zo hoog legt.

16. Maxidisco

De minidisco-cd mag de hele weg naar opa en oma (aan de andere kant van Nederland) op repeat en je zucht welgeteld maar drie keer.

17. Een Peppa’tje

Het regent en in plaats van dat je een filmpje opzet en je warm op de bank nestelt, trek je je kind z’n regenlaarzen aan en mag hij in de modderplassen stampen. Peppa Big-stijl.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Tekst: Mariska Schulte. Beeld: Getty Images

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop