Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is waarom je baby nauwelijks met z'n ogen knippert

Is het je weleens opgevallen dat je baby amper met zijn ogen knippert. In elk geval veel minder vaak dan jij? Professor Leigh Bacher van de universiteit van New York zocht het uit. En dat bleek nog niet zo'n makkelijke klus.

Advertentie

Dopamine en knipperen

Kijk een tijdje in de ogen van je baby en er valt je misschien iets op. Je baby knippert amper met zijn ogen. Gemiddeld slechts twee of drie keer per minuut volgens Bacher. Terwijl jij gemiddeld zo’n vijftien keer knippert per minuut. Dit verschil wordt vermoedelijk onder andere veroorzaakt door de neurotransmitter dopamine. Dit stofje heeft allerlei belangrijke functies: het zorgt dat je je gelukkig voelt of juist niet, je hebt het nodig bij het leren, het heeft invloed op spierfuncties en of je honger hebt en nog veel meer. De hoeveelheid dopamine die iemand aanmaakt wordt al langer in verband gebracht met het aantal keer dat iemand per minuut knippert. Mensen met schizofrenie, dat deels wordt veroorzaakt door een teveel aan dopamine, knipperen bijvoorbeeld veel. Terwijl mensen met de ziekte van Parkinson, een ziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine, veel minder vaak met hun ogen knipperen. Dat baby´s weinig knipperen heeft dus mogelijk te maken met de manier waarop ze dopamine aanmaken. Al is dit niet de enige verklaring volgens de professor.

Lees ook: Bewezen: hersenen van baby’s reageren sterk op oogcontact

Waarom knipperen we?

Voordat we uitleggen waarom het interessant is dat knipperen met de ogen waarschijnlijk aan dopamine gekoppeld kan worden, eerst antwoord op de vraag: wat is eigenlijk het doel van het knipperen met je ogen? Het is allereerst een reflex wanneer iets in je oog terecht dreigt te komen, het zorgt er verder voor dat er traanvocht verdeeld wordt over je ogen om vochtig te houden en door te knipperen worden stofdeeltjes je ogen uitgedreven. Dat verklaart nog niet waarom wij (in tegenstelling tot baby’s) zo vaak met onze ogen knipperen. Mogelijk is een manier om (onbewust) spanning kwijt te raken, net als friemelen met je vingers bijvoorbeeld. Ook zou het kunnen zijn dat knipperen ervoor zorgt dat je beter kunt scherpstellen bij het kijken of dat het ervoor zorgt dat je hersenen regelmatig even rust krijgen.

Lees ook: Welke kleur ogen krijgt je baby?

Opsporen ziektes en stoornissen

Voor het feit dat baby’s minder vaak knipperen is er ook niet één verklaring. Het zou kunnen dat het komt omdat ze kleinere ogen hebben, die minder bevochtigd hoeven te worden. Een andere mogelijke verklaring is dat het ze meer tijd kost om alles wat ze zien in zich op te nemen. En dan is er dus dat vermoeden dat het iets te maken heeft met de aanmaak van dopamine. Iets dat zeker verder onderzocht moet worden, vindt Bacher. Als knipperen en de aanmaak van dopamine inderdaad aan elkaar gekoppeld kunnen worden, kan dit er mogelijk voor zorgen dat er van tevoren te voorspellen is of iemand Parkinson zal krijgen of andere ziektes die met deze neurotransmitter te maken hebben. Ook stoornissen zoals AD(H)D zouden zo eerder opgespoord kunnen worden, zodat een kind eerder geholpen kan worden.

Bron: Life Science

Advertentie
Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu