Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Driehoeksverhouding
door

Driehoeksverhouding: zo vertel je je kinderen dat er een nieuwe liefde bij komt

Een bekende momfluencer deelde deze week een bericht over haar polyamoureuze relatie. Zij heeft vier kinderen met haar man en zij zouden nu een relatie met nog een vrouw hebben. Hoe praat je hierover met de kinderen? Gedragswetenschapper en relatietherapeut Rianne Roes geeft tips:

Advertentie

Lees ook: Een nieuwe relatie als je kinderen hebt? Hoe doe je dat

Wat is een driehoeksverhouding?

Een driehoeksverhouding is een polyamoreuze relatie waarbij drie mensen zijn betrokken. Het bekendste voorbeeld is dat twee mensen los van elkaar verliefd zijn op dezelfde persoon, maar het kan ook een relatie inhouden waarbij alle drie de betrokkenen onderling een relatie hebben.

Lees ook: Stiefmoeder of -vader zijn: hoe ga je daarmee om?

Nieuwe liefde introduceren bij kind

Hoe vertel je aan je kinderen dat er een nieuwe (extra) liefde bij komt? Gedragswetenschapper en relatietherapeut Rianne Roes geeft tips:

  • Het is heel belangrijk om eerst uit te zoeken hoe jullie de relatie vorm gaan geven. Zien jullie een toekomst met zijn drieën? Pas als het serieus is, kunnen jullie een stap verder gaan en jullie nieuwe geliefde langzaam introduceren bij je kind(eren). Veel mensen gaan iets van deze verhouding vinden.
  • Zorg ervoor dat je antwoord hebt op praktische vragen die kinderen kunnen stellen. Gaan we met z’n allen samenwonen? Moet ik die persoon ook papa of mama noemen? Gaat de derde persoon mij ook opvoeden? Zomaar een aantal vragen die kinderen kunnen stellen en waar je dus antwoord op moet hebben.
  • Spreek op een neutrale plek af om elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld in een speeltuin en laat ze spelenderwijs kennismaken. Lees ook: Nieuwe partner voorstellen aan je kinderen, hoe doe je dat?
  • Hou het luchtig. Het mooie van kinderen is dat ze heel flexibel zijn en een groot aanpassingsvermogen hebben. Bij oudere kinderen kan dat lastiger zijn. Zijn je kinderen ouder dan 12 jaar? Pak het gesprek dan serieus aan. Geef antwoord op vragen en neem de dilemma’s van je kind serieus. Welke antwoorden kunnen ze geven als mensen iets vragen? Denk daarover na.
  • Affectie tonen waar het kind bij is kan gerust, maar met mate. Het kan voor kinderen verwarrend zijn als een ouder ineens met iemand anders kust.
  • Samenwoonplannen? In een ideale situatie heb je je kind uitgebreid laten wennen aan de nieuwe situatie. Ouders bepalen natuurlijk, maar kinderen zijn leidend in het tempo: zij hebben hun ouders nodig als veilige basis.

Bron: Gedragswetenschapper en relatietherapeut Rianne Roes – Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Zwangerschapskalender

Ben jij al klaar voor de komst van je baby?

Van ledikantje tot babyfoon
Shop nu