Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
gezin drie kinderen hoge opleiding
door

Onderzoek: het oudste kind is gemiddeld het hoogst opgeleid

De oudste van het gezin heeft de reputatie om verantwoordelijk en serieus te zijn: eigenschappen die goed van pas komen op school. Nieuw onderzoek van het CBS wijst uit dat eerstgeborenen vaakst het hoogst zijn opgeleid binnen een gezin.

Advertentie

Er worden talloze onderzoeken gedaan naar de invloed die de plaats in het gezin op je kind heeft. De oudste heeft het meeste voordeel op school, wijst het nieuwe onderzoek van het CBS uit. Zij hebben meer kans om een hbo- of wo-studie af te ronden. De cijfers liegen er niet om: van hen heeft 46 procent een hoger onderwijsdiploma.

Ook interessant: Oudste kind heeft meer kans op een succesvolle carrière

Derde kind doet het iets minder goed dan de tweede

De onderzoekers keken naar de opleidingsniveaus van 34-jarigen die tussen 1971 en 1981 werden geboren. In ditzelfde onderzoek ontdekten ze ook dat het derde kind het iets minder goed doet dan het tweede kind: 38,9 procent versus 39,8 procent heeft een hoge opleiding. Bij het vierde, vijfde en zesde kind nemen de kansen op een hoge opleiding verder af.

Gezin met drie kinderen heeft gemiddeld hoogste opleiding

De grootte van het gezin blijkt ook invloed te hebben op het opleidingsniveau. Kinderen uit een gezin met twee of drie kinderen hebben gemiddeld een hogere opleiding dan kinderen uit grotere gezinnen. Heb je drie kinderen? Dan is de kans met 43 procent het grootst dat je kinderen een hoge opleiding krijgen. In gezinnen met zes of meer kinderen is de kans op het afronden van een hoge opleiding gemiddeld het kleinst (27 procent). In gezinnen met één kind is 37 procent hoogopgeleid.

Advertentie

De verschillen zijn niet groot

Er moet natuurlijk nog wel een dikke kanttekening bij dit onderzoek worden gemaakt: het is geen uitgemaakte zaak dat alle oudste kinderen binnen gezinnen met meer kinderen het hoogst zijn opgeleid. Net als dat niet alle kinderen uit relatief grote gezinnen laag zijn opgeleid. Bovendien zijn de verschillen in het onderzoek niet groot. En bovenal: er is natuurlijk nog veel meer van invloed op het opleidingsniveau van je kind dan slechts de geboortevolgorde en de grootte van je gezin. Leestip: Dit zegt de plaats in het gezin over het karakter van je kind

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: CBS – Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu