Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Steeds populairder: de 'natuurlijke' keizersnede

Sommige vrouwen weten van tevoren dat ze met een keizersnede gaan bevallen. Dat kan best heftig zijn voor moeder en kind, omdat de bevalling zo snel gaat. De vrouw in deze video ondergaat een natuurlijke keizersnede, waarbij de baby zichzelf uit de buik mag wurmen.

Advertentie

Prachtig alternatief

De Britse Sarah Saunders heeft bewust voor deze methode gekozen, ook wel gentle sectio genoemd, en deelde de beelden van haar bijzondere bevalling online. ‘Ik wilde deze video graag delen om vrouwen die niet via het geboortekanaal kunnen bevallen, te laten zien dat een natuurlijke keizersnede ook een prachtige manier is.’ Je bekijkt de video van Sarah Saunders hier.

4 minuten

Bij een natuurlijke keizersnede wordt een incisie gemaakt over de buik, net als bij een reguliere keizersnede. Daarna wordt de buik verder geopend en met slechts een klein beetje hulp baant de baby zichzelf dan een weg naar buiten. Hij wordt alleen even geholpen met zijn hoofd; daarna rust de last op z’n eigen schoudertjes. Letterlijk, want zodra de schouders de buik uit komen, wordt de baby opgetild en bij de moeder gelegd. Hij zet zich zo als het ware zelf op de wereld. De kleine doet er zo’n 4 minuten over en gedurende die tijd kan de kersverse moeder rustig naar haar baby kijken en de eerste indrukken opnemen.

Lees ook: Hiermee help je een net bevallen vrouw écht

Extra dimensie

De gedachte erachter is dat het kindje nu zo kalm en vredig mogelijk ter wereld komt. Bij ingrijpen van de arts zou dat stress veroorzaken bij de baby. Daarnaast zou deze manier van bevallen de natuurlijke band tussen moeder en kind een extra dimensie geven en dichter in de buurt komen van een vaginale bevalling dan van een traditionele keizersnede.

 

Zwangerbox partnerpagina Waterwipes 2022

Waterwipes

Bekijk de website