Voor oudersJij als ouder

7 'fouten' die veel kersverse ouders maken als het gaat om slapen en hun baby

7 ‘fouten’ die veel kersverse ouders maken als het gaat om slapen en hun baby Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

  1. 01.

    Er te snel van uitgaan dat je baby een makkelijke slaper is
    Sorry dat we dit tegen je moeten zeggen, maar de eerste weken – waarin je baby vaak na een shot melk alweer vredig in slaap valt – zijn meestal geen indicatie voor hoe goed je kind de komende maanden of zelfs jaren slaapt. Alles kan in een oogwenk veranderen. Zo kan het zijn dat je baby de eerste weken vredig en rustig is, maar na een paar weken verandert in een huilbaby. En als je baby bijvoorbeeld na een paar weken 's nachts al doorslaapt, denk dan niet dat je de loterij hebt gewonnen. Voor baby's geldt echt: alles is een fase. Dit kan goed nieuws zijn – hij slaapt nu niet door, maar dit kan zo veranderen! – en slecht nieuws: hoe vredig je baby eerst hele nachten lag te ronken, zo snel kunnen de nachten terror worden. Wat het ook wordt, maak je niet te druk: vroeg of laat slaapt elk kind door.
    Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

  2. 02.

    Op de bank in slaap vallen met de baby in je armen
    We snappen het: in slaap vallen op de bank met een baby op je borst is een van de fijnste dingen ter wereld. Veel uitgeputte moeders zijn weleens in slaap gevallen met hun slapende baby op schoot of in hun armen. Maar dit is een vorm van co-sleeping dat – net als co-sleeping in bed – risico's met zicht meebrengt. Het brengt zelfs nog meer risico's met zich mee dan samen slapen in één bed, omdat je baby kan vallen of stikken. Kijk hier dus mee uit!
    Lees ook: Veilig slapen: waar moet je op letten?

  3. 03.

    Je kind ook buiten de auto in de Maxi-Cosi laten slapen
    Je kent het misschien al wel: je bent op pad geweest met je baby en tijdens de terugrit valt hij in slaap. Eenmaal thuis haal je het autostoeltje plus baby uit de auto en laat je hem binnen zo verder slapen. Maar ook hier zitten veiligheidsrisico's aan. Het hoofdje van de baby kan namelijk naar voren vallen waardoor je baby minder goed kan ademen. Met alle risico's van dien. Vanwege het ontwerp van de stoel is het veel veiliger om je baby te laten dutten in het stoeltje terwijl het aan de base is bevestigd en in de auto is geïnstalleerd. Als je je baby toch in een Maxi-Cosi laat slapen, zorg dan dat je 'm altijd in het vizier hebt!
    Een veilig autostoeltje voor je baby? Dat vind je hier!

  4. 04.

    Een bedomrander gebruiken
    Gebruik absoluut geen bedomrander. Het mag misschien een handig ding lijken of leuk staan in de wieg, het vergroot het risico op wiegendood. Het is niet voor niets dat wiegen en ledikanten aan de zijkanten niet afgesloten zijn maar bijvoorbeeld spijlen hebben: zo kunnen baby's goed kunnen blijven ademen als ze naar de rand rollen of met hun gezicht tegen de zijkant liggen. Ook voor oudere baby's is zo'n bedomrander geen goed idee. Het maakt het makkelijker om uit bed te klimmen en over de rand te vallen.
    Lees ook: Baby wil niet in eigen bed slapen

  5. 05.

    Het slaapritme niet bijsturen
    In de eerste weken na de geboorte worden baby's wakker om te eten en daarna vallen ze weer in slaap. De eerste twee maanden slapen baby's gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Dit zijn gemiddelden: sommige baby's slapen maar 12 uur, andere wel 20. Slaapschema baby: per maand. Van een echt slaapritme is nog geen sprake. Pas als je kind een normaal dag- en nachtritme heeft – meestal tussen de 8 weken en 3 maanden – kun je wat lijn in zijn dagritme gaan brengen. Doe dit vooral want het voordeel van het proberen je baby in een (flexibel) voed- en slaapschema te krijgen is dat hij door de voorspelbaarheid van die routines een gevoel van veiligheid meekrijgt en omdat hij beter weet waar hij aan toe is zal hij over het algemeen minder huilen. Daarnaast is het fijn om je baby niet voorbij voedingen overdag te laten slapen, anders zal hij die voeding namelijk 's nachts in willen halen. En laat dat nu juist het moment zijn dat je wilt dat hij langer slaapt.

  6. 06.

    Continue naar de babyfoon kijken of luisteren
    Babyfoons zijn superhandig, maar ze hebben ook een nadeel. Je hoort elk geluid dat je baby maakt en dus ben je misschien geneigd om hem te snel uit zijn bed te halen. Als je je baby hoort, check dan dus eerst goed of hij écht wakker is, of dat het gewoon een niks-te-zien-hier-kreuntje is en je weer terug in je Netflix-serie kunt duiken. Hier vind je trouwens de fijnste babyfoons met camera

  7. 07.

    Je baby te lang bij je laten slapen
    De meeste baby's slapen de eerste weken bij hun ouders op de slaapkamer. Dat heet rooming-in en dat is heel normaal. Je baby slaapt dan in zijn eigen wieg, ledikant of co-sleeper. De eerste maanden wordt het afgeraden om je kind bij je in bed te laten slapen, de kans op wiegendood is dan veel groter. Met rooming-in heb je goed zicht op je baby, hij hoort jouw ademhaling en het is handig als je borstvoeding geeft. Ook voelt je baby zich veilig met jou in de buurt. Hoe fijn en gezellig ook, er komt een moment dat je baby op zijn eigen kamer moet gaan slapen. Bijvoorbeeld als jij weer aan het werk gaat. Hoe langer je hiermee wacht, hoe lastiger het voor je baby zal zijn om hieraan te wennen. Check hier wat tips om je baby te wennen aan het slapen in zijn eigen kamer.
    Lees ook: Mag een baby op zijn buik slapen?
    Bron: Todays Parent – beeld: Getty Images

Lees verder onder de advertentie