Wetenschappers van de universiteiten in het Belgische Hasselt en het Schotse Aberdeen hebben vastgesteld dat luchtvervuiling al door kan dringen tot baby's die nog in de buik zitten. Ze toonden in eerder onderzoek al aan dat in alle trimesters van de zwangerschap roetdeeltjes in de placenta te vinden zijn. 'Nu zien we dat die roetdeeltjes daar niet blijven, maar ook echt in de organen van de foetus terechtkomen', zegt de Hasseltse wetenschapper Tim Nawrot. Het gaat dan om de lever, de longen en zelfs de hersenen, aldus Nawrot.
Lees ook:
Vitamines tijdens zwangerschap, wat heb je nodig?
Verontrustend
Dat deze deeltjes in de zich nog ontwikkelende hersenen komen, is verontrustend, zegt collega-onderzoeker Paul Fowler uit Aberdeen. 'Dit houdt in dat de zogenoemde nanopartikels via de hersenen in contact komen met het volledig netwerk van cellen en organen in het lichaam van de foetus en hierop kunnen inwerken.'
Dit is niet de eerste keer dat luchtvervuiling in verband wordt gebracht met extra kans op doodgeboren kinderen, vroeggeboorte, een lager geboortegewicht en slechtere hersenontwikkeling.
Lees meer: De lengte en het gewicht van je baby
Meer onderzoek
'Deze studie bewijst opnieuw het belang om de uitstoot van roetdeeltjes, voornamelijk door verbranding van fossiele brandstoffen, te limiteren', is te lezen op de site van de Belgische universiteit. De wetenschappers gaan aan de slag om de gezondheidsrisico's verder te onderzoeken.
Bron: RTLnieuws – Beeld: GettyImages