Geen zorgen. Ook tijdens je zwangerschap kun je met een gerust hart genieten van al het lekkers dat de barbecue heeft te bieden, al zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten.
Lees ook: Dit mag je wel en niet eten als je zwanger bent
Vlees en vis goed doorbakken
Het allerbelangrijkste tijdens een barbecue is om je vis en vlees heel goed te bakken. Tijdens je zwangerschap moet je oppassen voor toxoplasmose en listeria. Dit zijn infecties die risicovol kunnen zijn voor jouw ongeboren kind en worden veroorzaakt door het eten van rauwe of niet goed doorbakken producten.
Vis en vlees bewaar je zo lang mogelijk in de koelkast voor ze op de barbecue gaan. Andere etenswaren die op tafel staan, zoals salades en sauzen, blijven ongeveer twee uur goed, daarna komen er te veel bacteriën in. Dat proces gaat sneller als eten in de zon staat, dus dat kun je beter vermijden.
Groenten wassen onder stromend water
Rauwe groenten en fruit moeten altijd goed gewassen worden onder stromend water voordat je ze gaat eten. Geef bacteriën geen kans en probeer groente en fruit zo vers mogelijk te eten. Kant-en-klare salades en voorgesneden groenten kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Laat rauwe kiemgroenten zoals taugé en alfalfa staan tijdens je zwangerschap, die moet je koken of wokken voordat je ze veilig kunt eten.
Lees ook: Rauwe groenten en fruit die je tijdens je zwangerschap: welke beter van niet?
Blijf uit de rook
Het zal je niet verbazen dat de rook van een barbecue niet gezond is. Er zitten dezelfde stoffen in als in sigaretten, de kankerverwekkende Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), met dezelfde risico's. Je kunt die stoffen binnenkrijgen door het eten van verbrand voedsel, het inademen van de rook én via je huid, zo werd enkele jaren geleden bekend door een onderzoek waar Radar over bericht.
Ga dus niet zelf achter de bbq staan en kies je plek aan de eettafel slim. En houd kleine kinderen uit de rook, hun huid laat de schadelijke stoffen makkelijker door.
Genoeg over wat niet mag, want er zijn natuurlijk ook een heleboel dingen die juist goed voor je zijn tijdens je zwangerschap.
Wist je dat…
-
Vette vis vol omega 3 zit, wat bevorderlijk is voor niet alleen jouw gezondheid maar ook die van jouw ongeboren kind? Voedingsdeskundige Sharon Asscher maakte voor ons een handige lijst met informatie over welke vis goed voor je is tijdens je zwangerschap (en welke niet).
-
Vlees zorgt voor de voedingsstoffen B1, B6, B12, het mineraal zink, ijzer en eiwitten? Steek die barbecue maar vast aan.
-
Ongebrande noten kunnen helpen als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid omdat die je natriumgehalte verhogen? Bovendien zijn ongebrande en ongezouten noten een gezonde snack.
-
Sommige groenten en fruit helpen met vocht afdrijven? Asperges, bleekselderij, watermeloen, radijsjes, komkommer en tomaat zijn hier voorbeelden van. Als je last hebt van opgezwollen enkels is het dus een goed idee om deze producten in huis te halen.
-
Er veel antioxidanten zitten in witlof, broccoli, witte kool, spruitjes en bloemkool en dat spinazie heel goed is voor je ijzergehalte?
Voel je al inspiratie opkomen voor een heerlijke salade bij de barbecue? Wij helpen je graag een beetje op weg met onderstaande recepten.
1. Gezonde salade met feta
2. Zalmspiesjes met courgette
3. Gegrilde Halloumi Salade
4. Gemarineerde grillworst
5. Drumsticks met knoflook-botersaus
Barbecueën tijdens je zwangerschap is dus helemaal geen probleem, zolang je alles goed bakt en zorgt voor verse producten.
Eet smakelijk!