'Net als bij mijn eerste zwangerschap kies ik voor een holistische verloskundige, dezelfde als die bij mijn eerste bevalling aanwezig was. Ik ben wederom erg bezig met keuzes, mogelijkheden, eigen regie en wil graag een thuisbevalling met een rustige, fijne sfeer.
Lees ook: Holistische verloskunde: 'Voor het eerst vroeg iemand wat ík wilde tijdens de bevalling'
Zal het weer 26 uur duren?
Als ik met 39+3 weken om 03.40 uur in de nacht naar het toilet moet, krijg ik een lichte wee. Ik ga ervan uit dat het een oefenwee is, maar als er nog een paar volgen begin ik te twijfelen. Zou het dan nu toch echt begonnen zijn? Ik ga weer naar het toilet want ik verlies wat vocht en voel inmiddels: het is begonnen. Mijn eerste bevalling duurde 26 uur, dus ik maak me geen zorgen: ik heb alle tijd. Maar slapen lukt niet meer.
Lees ook: zo schrijf je een geboorteplan
Als de weeën wat heftiger worden, maak ik mijn partner wakker. Mijn 2,5 jarige zoon Finn slaapt gelukkig lekker door. Ik ga naar beneden om wat havermout te maken zodat ik een goede bodem heb, maar het lukt me niet meer: de weeën zijn te heftig. Ik ga op mijn fitnessbal zitten en verlies mijn vruchtwater. Het is inmiddels 05.00 uur en mijn man belt zijn ouders om Finn op te halen.
Een uur later staan ze op de stoep, en ga ik even boven douchen. Eenmaal in mijn slaapkamer zet ik mijn zoutlamp, de diffuser met fijne geuren en de speaker met mijn afspeellijst aan. Aan de kast in de slaapkamer hangen affirmaties die me door de bevalling heen moeten helpen. Ik hang aan het bed om de weeën op te vangen.
Dan gaat het snel
Ondertussen belt mijn man de verloskundige die zich afvraagt of het al nodig is dat ze komt. Ik kan de weeën op zich prima aan en zou niet weten wat ze moet doen, dus geef aan dat ze best nog even kan wachten. We krijgen de opdracht om de weeën te timen. Ik zit al zo in mijn eigen bubbel dat ik daar nog helemaal niet mee bezig ben geweest. Mijn man maakt notities en zo komen we erachter dat het eigenlijk al vrij snel gaat.
Lees ook: Bang voor de bevalling? Dit kun je doen
Een warm bad
Ik doe dit echt nooit meer, is wat er ondertussen door mijn hoofd gaat. Wat is dit toch pijnlijk. Maar ik kan gelukkig heel dicht bij mijn ademhaling blijven en dat helpt. Na een tijdje belt mijn man weer de verloskundige en die geeft aan dat ze eraan komt. Ze adviseert om in de tussentijd de weeën op te vangen onder de douche.
Mijn man zet ondertussen het bevalbad klaar. Dat vind ik heel fijn, want ik kan mijn draai niet vinden onder de douche. Het warme water van het bad helpt met de druk die ik voel op mijn rug. Ik krijg nog vier weeën in het bad en voel dan persdrang.
Ik ga op handen en knieën zitten en voel tussen mijn benen: ik voel zijn hoofdje al! Ik ben euforisch, wat bijzonder om dit zelf te voelen. Ik vertel mijn man dat de baby komt, maar de verloskundige is nog niet aangekomen. Hij vraagt of ik de baby nog even kan inhouden, maar dat gaat echt niet. En dat hoeft ook niet, want ik weet wat ik moet doen. Ik voel het vertrouwen in mezelf.
Lees ook: De 15 beste bevallingstips van verloskundigen
Krachtig
Ik krijg een perswee en beweeg mee. Na vier persweeën wordt mijn zoon Sepp geboren. Ik pak hem aan en neem hem in mijn armen. Ik voel me zo krachtig. Tien minuten later komt de verloskundige binnen. Ze helpt met het loskrijgen van de placenta door er zacht aan te trekken. Sepp drinkt direct al een beetje aan de borst. Ik ben zo dankbaar voor deze bijzondere ervaring.'
Geboren!
Sepp
Op 08-03-2023
Na een bevalling van 3,5 uur
Lengte: 50 cm
Gewicht: 3230 gram
Wil jij ook je bevallingsverhaal delen? Stuur een e-mail naar oproep@oudersvannu.nl.