Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Moeders leven langer (en nog 4 bewezen voordelen van het moederschap)

Kinderen bezorgen je af en toe flink wat stress en frustraties, maar je krijgt er bakken vol liefde en geluk voor terug. En dat niet alleen: het moederschap blijkt ook flink wat wetenschappelijk bewezen voordelen te hebben.

Advertentie

Wij zetten vijf onderzoeken op een rij om in gedachten te houden als je kind weer eens een driftbui heeft midden in de supermarkt.

1. Moeders zijn productiever op werk

Uit een onderzoek van de Amerikaanse Federal Reserve Bank blijkt dat moeders productiever zijn dan hun kinderloze collega’s. Leuk detail: moeders met minstens twee kinderen zijn het meest productief. Voor het onderzoek vergeleken wetenschappers diverse onderzoeken die zijn gepubliceerd door meer dan 10.000 academici over een periode van dertig jaar. Hoewel het onderzoek zich focust op een specifieke beroepsgroep, kunnen we in elk geval één ding concluderen: werkende moeders doen het hartstikke goed.

Lees ook: Eindelijk erkenning: moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan

2. Moeders hebben een beter geheugen

Hoewel je ook last kunt hebben van zwangerschapsdementie blijkt het geheugen van moeders na de geboorte van hun kind alleen maar beter te zijn. Hoe dit kan? Volgens onderzoekers van de Carlos Albizu Universiteit in Miami heeft dit te maken met je beschermingsinstinct. Uit een onderzoek onder kersverse moeders blijkt dat vooral hun visueel geheugen erg goed was. Dit zou komen doordat moeders vaak hun omgeving moeten scannen op mogelijke gevaren (zoals bijvoorbeeld een rondslingerend legoblokje).

3. Moeders hebben minder kans op bepaalde types kanker

Uit een onderzoek van de Engelse Universiteit van Oxford blijkt dat moeders minder kans hebben op baarmoederhalskanker. Sterker nog: hoe meer kinderen je krijgt, hoe minder groot de kans is op dit type kanker. Volgens onderzoekers heeft dit te maken met het feit dat een zwangerschap je ovulatie negen maanden lang stopzet, dit zou volgens hen de kans op dit type kanker verkleinen. Ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het geven van borstvoeding de kans op borstkanker kan verkleinen. Hoe dit precies zit, is alleen nog niet duidelijk.

Advertentie

4. Moeders hebben minder kans op diabetes

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift JAMA Internal Medicine. Moeders die zes maanden lang borstvoeding gaven, bleken maar liefst 47 procent minder kans te hebben op diabetes type 2. Moeders die korter dan zes maanden borstvoeding gaven, bleken hun kansen op diabetes type 2 met 23 procent te verkleinen. Onderzoekers denken de hormonen die vrijkomen tijdens het geven van borstvoeding invloed kunnen hebben op de hoeveelheid insuline en bloedsuikerwaarde.

5. Moeders leven langer

En misschien wel het beste nieuws: kinderen blijken ook nog een positieve invloed te hebben op je levensverwachting. Uit een onderzoek van het Zweedse Karolinska-instituut blijkt dat ouders langer leven dan mensen zonder kinderen. Voor het onderzoek werd gekeken naar 1,4 miljoen mensen – met én zonder kinderen – die geboren waren tussen 1911 en 1925. En wat bleek? Het sterftecijfer onder mannen en vrouwen met minstens één kind was lager dan het sterftecijfer onder mannen en vrouwen zonder kinderen.

Lees ook:
7 x (h)eerlijke cartoons over het moederschap

Deze eigenschappen nemen kinderen over van hun moeder, volgens de astrologie

Mama-meditatie: oefeningen voor drukke moeders

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Purewow – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu