Volgens hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS valt de toename goed te verklaren. 'Waar het vroeger de norm was om bij elkaar te blijven, zelfs als het niet goed ging, werd het in de loop van de twintigste eeuw steeds meer geaccepteerd om te scheiden.
Vrouwen werden economisch onafhankelijker, tegelijkertijd veranderden de maatschappelijke opvattingen over genderrollen en het gezin', vertelt ze aan NRC.
Culturele veranderingen
Ouders van Nu-expert Marijke Uithol, registerpsycholoog NIP / Kinder & Jeugd en EMDR-therapeut, sluit zich aan bij de verklaring van Tanja Traag. 'Ik heb hier zelf geen onderzoek naar gedaan maar merk dat het veel meer uit het taboe is getreden. Scheiden is tegenwoordig veel normaler dan vijftig jaar geleden.
Daarnaast zijn er nu veel meer vrouwen die werken, de arbeidsparticipatie is aanzienlijk groter geworden. Het is echt een culturele verandering. Doordat het taboe minder is, zijn er meer vrouwen die economisch zelfstandig zijn.
Bovendien hebben we nu veel betere kinderopvang, wat het ook makkelijker maakt om uit elkaar te gaan. Vroeger was dat financieel gezien wellicht ingewikkelder, maar tegenwoordig zijn er goede regelingen, waardoor het mogelijk wordt om die keuze te maken.'
Wat is een eenoudergezin?
Een eenoudergezin is een gezin waarbij minimaal één minderjarig kind bij één ouder woont. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt hiervan de cijfers bij. Het gaat dan om het aantal huishoudens met volwassenen en inwonende kinderen die een ouder-kindrelatie hebben. Pleegkinderen worden niet meegerekend, adoptie- en stiefkinderen wel. De cijfers zijn afkomstig van de gemeenten en gebaseerd op de woonplek van kinderen en ouders. Meer lezen kan in het rapport van het CBS.
Lees ook: Dit moet je (financieel) regelen als alleenstaande ouder
Liefdevol en gestructureerde omgeving
Maakt het uit met hoeveel ouders een kind opgroeit? Volgens Uithol niet, zolang het kind liefdevol en in een gestructureerde omgeving opgroeit. 'Het maakt niet zoveel uit voor de veerkracht, weerbaarheid, groei en ontwikkeling of het een eenoudergezin of een tweeoudergezin is, zolang er maar een liefdevolle en gestructureerde omgeving wordt geboden.
Als het bij de ene ouder heel onduidelijk is en bij de andere juist gestructureerd, kan dat voor een kind heel verwarrend en zelfs onveilig zijn. Het brengt het kind in een soort tweestrijd: hij wil misschien liever bij de ene ouder zijn, maar voelt ook loyaliteit naar beide ouders, want zo zijn we gebouwd.'
Goede harmonie tussen ouders
Daarom vindt Uithol het belangrijk dat er een goede harmonie is tussen de ouders. Maar in een eenoudergezin hoeft dat niet per se een probleem te zijn. 'Vaak zie je in situaties van bewust alleenstaand ouderschap dat er iemand anders opstaat die een aanvullende rol vervult.
Denk aan een oom die bijvoorbeeld een vaderrol oppakt: stoeien, bomen klimmen, terwijl de moeder misschien wat voorzichtiger is. Dat soort aanvullingen zie je vaak gebeuren. Het is dus niet problematisch als het een eenoudergezin is, zolang er maar duidelijkheid en harmonie is.'
Lees ook: Bewust alleenstaande moeder (BAM): dit moet je weten
Belangrijke elementen bij alleenstaand ouderschap
Uiteindelijk draait het er dus om dat je kind liefdevol en met aandacht opgroeit. Hieronder zijn de belangrijkste punten om je balans te vinden als alleenstaande ouder:
Unieke band: Alleen zorgen voor je kind kan pittig zijn, maar het creëert ook een sterke, unieke band. Jullie vormen een hecht duo, zonder inmenging van een andere ouder. Dat geeft vrijheid bij opvoedkeuzes en verantwoordelijkheid.
Efficiënte tijdsindeling: Alleenstaande ouders dragen alle taken zelf, dus een efficiënte planning is onmisbaar. Alle dagelijkse zorgtaken, huishouden en spelen liggen op jouw schouders. Goed genoeg is vaak al prima.
Je netwerk: Een sterk netwerk is cruciaal als je alleen opvoedt. Denk aan vrienden, familie of vaste oppasdagen. Hulp vragen wordt makkelijker, en je zult merken dat veel mensen graag willen ondersteunen.
Me-time: Als alleenstaande ouder is het geven van zorg onophoudelijk. Toch is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Even opladen is noodzakelijk om een leuke en ontspannen ouder te blijven.
De waarom-vraag: Kinderen vragen zich vaak af waarom anderen twee ouders hebben. Wees open en eerlijk, afgestemd op de leeftijd van je kind, maar voorkom negatieve emoties over de situatie.
Meerdere rolmodellen: Jij bent het belangrijkste rolmodel, maar andere volwassenen kunnen ook waardevol zijn voor je kind. Denk aan vrienden of familie als aanvullende voorbeelden, zeker voor kinderen die opgroeien zonder vader- of moederfiguur.
Laat je kind kind zijn: Laat je kind helpen, maar houd het passend bij zijn leeftijd. Zorg dat hij zich kind voelt en dat jij als ouder de verantwoordelijkheid draagt voor jullie dagelijkse leven.
Meer hierover weten? Lees dan dit artikel: Het eenoudergezin
Bron: CBS