Janna (5) heeft een zeldzaam DNA-foutje waardoor zij een lichte verstandelijke beperking en epilepsie heeft. In tien columns vertelt Janna's moeder Lilly Wanjon (41) over de grote en kleine dingen die haar bezighouden als moeder van een kwetsbaar kind. Lilly heeft een relatie met Benjamin en nog een zoon, Bart (8).
'Maar school is geen opvang', zegt de juf van Janna tijdens het halfjaarlijkse voortgangsgesprek. Benjamin en ik hebben kennelijk een gevoelige snaar geraakt door te zeggen dat het praktisch een uitdaging is als Janna vanaf nu niet vijf, maar vier dagen naar school zou gaan.
Dit idee ligt op tafel, omdat haar juffen haar zien inkakken aan het einde van de schooldag. Ze leggen haar dan even in een bedje in de klas, zodat ze even bijtankt. Dat doet ze thuis ook altijd rond twee uur, om daarna weer allerlei wilde plannen te hebben. Om naar de speeltuin te gaan bijvoorbeeld. Of naar De Efteling.
Lees ook: Handig voor school: de leukste kinderrugzakken
'Maar of ze nou vier of vijf dagen komt, moe om twee uur is toch gewoon moe om twee uur?', zegt Benjamin geïrriteerd. Haar juf negeert zijn opmerking en zegt dat ze het toch echt willen proberen. 'Al is het maar voor een week of zes. We willen kijken of ze dan wat energieker de dag doorkomt.'
Twaalf vakantieweken
Kortsluiting in ons hoofd. Zes weken lang een dag extra om te 'regelen'. Sinds we Janna op het speciaal onderwijs hebben geplaatst, puzzelen we wat af met z'n tweeën. Al is het alleen al om beide kinderen op dezelfde tijd op twee verschillende plekken af te zetten en weer op te halen. Gelukkig krijgen we het 'rooster' in de gewone schoolweken kloppend met de hulp van oma. Maar dan zijn we er nog niet.
Want de twaalf vakantieweken van de kinderen, krijgen wij niet gevuld met de zes vrije weken die wij hebben. Als we de studiedagen van beide scholen optellen, komen er nog eens twee extra weken bij. Als extraatje is er dan af en toe ook nog een dag als Goede Vrijdag of Bevrijdingsdag waarop de scholen dicht zijn, maar wij moeten werken.
Lees ook: Termen die je moet kennen als je kind naar de basisschool gaat
Eén dagje maar
Benjamin en ik willen flexibel zijn, onze beste wil tonen en alles doen voor Janna zodat zíj kan floreren, op haar manier. Haar juf wil dat ook, natuurlijk. Maar het moet wel allemaal haalbaar blijven. Het helpt Janna niet als een van ons straks overspannen thuis komt te zitten.
Maar we regelen het, die woensdagen. Net als ik alles heb afgestemd met oma en Benjamin met zijn werk, gaat de telefoon. Het is de juf van Bart. Ze gaan met zijn klas op uitje, naar Naturalis. Of een van ons mee kan om een groepje te begeleiden. Joh, het is maar één dagje.