Voor oudersColumns & rubrieken
Dilemma

Dilemma: 'Mijn kind lust bijna niets en eet erg weinig'

 
Sophie Siemerink
Sophie Siemerink
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Iedere week delen we een dilemma van een lezer met de antwoorden van ervaringsdeskundigen (lees: andere ouders). Deze week: wat als je kind bijna niets lust?

Lees verder onder de advertentie

Vraag: 'Mijn kind lust bijna niets en eet dus ook erg weinig. Ik weet niet of ik speciaal apart moet koken of op een andere manier zijn eetgewoonten moet proberen te verbeteren. Hoe zouden jullie dit aanpakken?'

Accepteer de situatie

Antwoord 1: ,,Hier hetzelfde. Mijn dochter (nu 6) eet sinds ze 1,5 is bijna geen avondeten meer. Ze lust nog één bepaalde maaltijdsoep, droge pasta ('maar alleen de strikjes en de wokkels'), en een kipburger gaat er nog in. Ik maak dat echt niet elke dag voor haar klaar, maar iets proeven doet ze ook niet. We hebben daar in het begin strijd over gehad, maar dat hebben we snel opgegeven.

Af en toe maak ik een pan van die maaltijdsoep en vries ik porties voor haar in, die eet ze misschien eens in de twee weken. De enige groente die ze eet is paprika. Ze krijgt die in ieder geval mee naar school en thuis op een snackbordje, zodat ze toch nog wat groente binnenkrijgt. En verder krijgt ze geen alternatief als we gaan eten, daar zijn we ook allang mee gestopt. Ze groeit verder goed, dus ze zal het ook niet missen."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Lust je kind alleen droge pasta en crackers? Deze kinderarts en gedragstherapeut gaan je helpen

Zelf bepalen wat er op tafel staat, niet je kind

A2: ,,Wij bepalen wat er op tafel staat. Onze kinderen bepalen hoeveel ze eten. Eet je niets, dan ook niets anders. Soms is er een toetje, maar niet altijd. Het toetje is niet gekoppeld aan of je wel of niet gegeten hebt. Geen strijd verder. Soms wordt er goed gegeten en soms niets.

Ik let wel op of ze overdag goed gegeten hebben. Als er bijvoorbeeld weinig is gegeten, dan zijn ze misschien ziek. Dan probeer ik wel iets anders aan te bieden."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Hoeveel groente en fruit moet een kind eten?

Maak een afspraak met een kinderdiëtist

A3: ,,Maak een afspraak met een kinderdiëtist en stel samen een plan op om beter te leren eten. Er zijn veel methodes die echt kunnen helpen. Hier kostte het veel bloed, zweet en tranen en jaren werk, maar het heeft uiteindelijk wel effect gehad.

Voor kinderen die extreem weinig eten, werkt het vaak niet om te zeggen: 'Eet je niet, dan heb je pech'. Ze hebben liever honger dan dat ze iets eten wat ze niet willen."

Lees verder onder de advertentie

Iets nieuws combineren met iets wat je kind lekker vindt

A4: ,,Ik laat mijn zoon minimaal één hap proeven van wat papa en mama eten. Daarnaast probeer ik ook iets op zijn bord te leggen dat hij kent en lekker vindt. Zo zou er minder druk moeten liggen op het eten van wat hij niet kent. Het werkt echt niet altijd, maar ik denk dat het op de lange termijn beter is omdat hij vaak verschillende dingen heeft geproefd."

Lees ook: Voedingscentrum: 'Heb het niet over goede of slechte eters maar kijk naar variatie, nieuwe smaken en de juiste porties'

Een vast weekmenu

A5: ,,Wat bij ons hielp, was een vast weekmenu hebben waarbij we de gerechten steeds op precies dezelfde manier serveerden. Dus dezelfde vlees-koolhydraten-groente combinaties, die altijd op dezelfde manier waren gesneden en op hun vaste bord werden gepresenteerd.

Lees verder onder de advertentie

Zo herkende onze zoon de gerechten op een gegeven moment en begon hij ze steeds beter te eten. Het was alleen wat saai voor onszelf."