Vraag: 'Mijn kind speelt graag met een jongen uit zijn klas. Ze spelen veel bij ons maar af en toe ook bij hem thuis. Laatst vertelde hij dat ze de halve dag achter de televisie hadden gezeten. Ik vind het heel leuk dat ze samen spelen, maar zo lang televisie kijken vind ik echt onnodig. Zouden jullie dit aankaarten bij de ouders en zo ja, hoe?'
Ander huis, andere regels
Antwoord 1: ,,Nee, daar gelden andere regels dan bij jou; het is niet jouw huis of gezin. Laat het dus, of moedig hooguit aan dat ze vaker bij jou komen spelen."
Houd goed contact met het andere gezin
Antwoord 2: ,,Mijn zoon is 12 en aangezien er bij mij schermtijdregels zijn, gaat hij regelmatig bij een vriend thuis 'chillen' en gamen. Zijn moeder is een vriendin van mij, dus ik heb haar geappt dat ik het graag wil weten wanneer ze bij haar thuis gaan gamen, zodat ik de schermtijd die hij thuis nog heeft, kan beperken. Zo hoop ik dat hij verstandige keuzes maakt en er misschien voor kiest om bij die vriend wat korter te gamen, zodat hij thuis ook nog tijd overhoudt."
Speelafspraakjes inkorten
Antwoord 3: ,,Nee, niet aankaarten. Je kunt de speelafspraakjes wel inkorten."
Hoort bij de fases van je kind
Antwoord 4: ,,Dit zijn allemaal fases. Wees blij dat het om tv-kijken gaat en niet om iets op straat. Ze zijn veilig bij iemand thuis. Ontspanning hoort erbij, zeker als je ziet wat kinderen tegenwoordig allemaal moeten doen. Nu je dit weet, kun je zelf kiezen: wil ik dat hij vandaag de hele dag voor de tv zit? Dit is niet iets waar je je druk over hoeft te maken. Er zijn ergere dingen. Ik heb vier kinderen. De twee oudsten zijn 27 en 24, en de jongsten zijn 4 en 8. Nu begrijp je vast dat ik mij om tv-kijken niet druk maak—dat is voor mij echt een lachertje."
Lees ook: Advies: zo veel beeldschermtijd is oké per leeftijd