Voor oudersExtra

5x zo kun je ChatGPT inzetten om je kind meer buiten te laten spelen

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Waar de een niet meer zonder kan, gebruikt de ander het (nog) zelden: feit is dat ChatGPT voor jou als ouder een handige tool kan zijn. Met een beetje hulp van OpenAI kun je kinderen namelijk op een leuke manier mee naar buiten krijgen. Van speurtochten tot natuurspelletjes: vijf ideeën ter inspiratie.

Lees verder onder de advertentie

Volgens de laatste cijfers heeft ChatGPT meer dan 500 miljoen wekelijkse gebruikers wereldwijd. Dat is niet zo gek, want het AI-programma is op talloze manieren te gebruiken. Heb je een vraag (over welk onderwerp dan ook) dan weet de chatbot het antwoord.

Wil je bijvoorbeeld weten hoe je je kind meer buiten kunt laten spelen? Zet ChatGPT in!

Lees ook: Apps voor kinderen: hoe kies je geschikte (en leuke) apps?

Prompt

Wil je ChatGPT inzetten om je kind meer buiten te laten spelen, dan kun je de tool vragen om leuke spelletjes of opdrachten voor buiten te bedenken. Dit doe je door middel van een prompt. Kort gezegd is dit een opdracht die je OpenAI geeft.

De meest ideale prompt is concreet en gedetailleerd. Zet er bijvoorbeeld in voor welke leeftijd ChatGPT iets leuks voor buiten moet verzinnen en waar je kind gaat buitenspelen. Hieronder vijf ideeën ter inspiratie.

Lees verder onder de advertentie

1. Magische speurtocht

Laat ChatGPT een speurtocht maken die past bij de leeftijd en interesses van je kind. Bedenk zelf thema's als dino's, piraten of ruimtereis. Vermeld in je prompt waar de speurtocht moet plaatsvinden: in de achtertuin, het park vlakbij, de speeltuin of het bos? Geef ChatGPT ook de opdracht om leuke opdrachten en raadsels te bedenken voor de speurtocht. Succes verzekerd!

2. Verzamel spullen uit de natuur

Vraag ChatGPT om originele spelletjes te bedenken die je kind kan spelen met dingen die buiten te vinden zijn, zoals bladeren, stenen, takken of bloemen. Denk aan een spel als bingo, waarbij kinderen een lijstje krijgen met verschillende soorten bladeren die ze moeten zoeken. Wie als eerste alle soorten vindt, wint.

Ook leuk: laat je kind een zogenaamd toverdrankje maken van gevonden natuurlijke materialen: een beetje zand, wat bloemblaadjes, takjes, water. Daarna mag hij zelf bedenken wat voor magische kracht het drankje geeft.

Lees ook: Waarom is buitenspelen belangrijk?

3. Een natuurdagboek samenstellen

Vraag ChatGPT om ideeën voor een natuurdagboek. Laat je kind elke dag (of elke week) een opdracht doen. Laat hem bijvoorbeeld drie verschillende soorten blaadjes zoeken of laat je kind een leuk verhaal bedenken over een dier dat hij die dag heeft gezien.

Lees verder onder de advertentie

4. Je kind als superheld

Laat ChatGPT een kort verhaal schrijven waarin jouw kind de hoofdpersoon is, bijvoorbeeld een superheld of boef. Lees het aan je kind voor en laat hem het vervolgens (samen met jou) naspelen. Denk aan een avontuur in het bos, een reddingsmissie in de duinen of een ontdekkingstocht in de achtertuin.

5. Natuurquiz

Laat ChatGPT een quiz maken over bomen, vogels of insecten. Kinderen kunnen punten scoren, stempels verzamelen of een medaille verdienen. Die medaille kun je natuurlijk weer door ChatGPT laten ontwerpen, bijvoorbeeld met de naam van je kind erop. Extra leuk met vriendjes of als activiteit tijdens een verjaardagsfeestje!

Lees ook: Voor beginnende biologen: modderkeukens en ander speelgoed om de natuur mee te ontdekken

Lees verder onder de advertentie