Voor oudersPersoonlijke verhalen

Dit laten films niet zien over zwangerschap en de bevalling

film kijken Getty Images
Getty Images
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie
  1. 01.

    Verrassende zwangerschapskwaaltjes
    In films zie je de misselijkheid in de ochtend, rugpijn en de enorme cravings terug. Toch zie je vrijwel nooit een zwangere vrouw met acne of iemand die bijna niet meer kan lopen omdat haar bekken zo gigantisch veel pijn doen. Wáár blijven die films met goudeerlijke momenten over de zwangerschap en de bevalling?

  2. 02.

    Die vreselijke misselijkheid kan lang duren
    Ook opvallend: in een film geeft de vrouw één, hooguit twee keer over, waarna ze zich beseft dat ze zwanger is en… daar blijft het misselijk zijn bij. Het zou heel fijn zijn als dit bij iedereen zo ging, maar helaas. Vaak houdt misselijkheid het hele eerste trimester aan en met een beetje pech duurt het de hele zwangerschap.

  3. 03.

    Waar die extra kilo's naartoe gaan
    In films groeit bij veel vrouwen alleen de buik, terwijl het veel gebruikelijker is om op meerdere plekken aan te komen. Maak je dus geen zorgen als je merkt dat bij jou meer groeit dan alleen je buik.

  4. 04.

    Het allereerste wc-bezoek na de bevalling
    Nog iets wat je nooit ziet in films: de eerste keer naar de wc na een bevalling. Niet het prettigste wc-bezoek, want na een bevalling kan plassen erg pijnlijk zijn.
    Wil je hier meer over lezen? Tips voor plassen na de bevalling

  5. 05.

    Die opgezwollen voeten
    Op torenhoge hakken rondparaderen tijdens het werk of op een feestje? No way! Het is al een wonder als je die schoenen überhaupt nog past. Tijdens de zwangerschap zwellen voeten vaak op en sommige vrouwen houden grotere voeten over aan een zwangerschap. Zeg maar dag tegen die prachtige schoenen in de kast.

  6. 06.

    Dat je je tandvlees echt goed moet verzorgen
    Nog iets wat je niet zult leren in een film: hoe belangrijk het is om je gebit goed te blijven verzorgen. Als je zwanger bent, ben je extra gevoelig voor ontstoken of bloedend tandvlees. Dat komt door het zwangerschapshormoon progesteron. Dit stofje maakt de bloedvaten in je tandvlees kwetsbaarder dan normaal. Goed je tanden blijven verzorgen dus!
    Tip! Waarom goede tandvleesverzorging tijdens je zwangerschap superbelangrijk is

  7. 07.

    Een buik die niet onmiddellijk plat en strak is
    Bij een groot gedeelte van de vrouwen is die prachtige zwangere buik niet gelijk weg zodra je bent bevallen. Dit kan dagen, weken en soms zelfs maanden duren. Maak je dus vooral geen zorgen, het is heel normaal.

  8. 08.

    Die vermoeidheid tijdens het eerste trimester (of langer…)
    De hele dag werken, door naar een diner met vriendinnen en daarna nog een feestje pakken: in films lijken zwangere vrouwen onvermoeibaar. In de realiteit zul je de eerste weken voornamelijk vroeg op bed liggen want vergis je niet: een baby maken vraagt écht veel energie. Het kan dan een beetje eenzaam voelen als jouw vrienden gezellig wat gaan drinken en jij bent te moe. Maar hey, het is voor een goed doel!

  9. 09.

    Dat niet iedere bevalling met gebroken vliezen begint
    Een plas (vrucht)water en dan met spoed naar het ziekenhuis: een typisch filmscenario. In werkelijkheid breken lang niet altijd de vliezen vanzelf voordat de bevalling begint. Dat is bij slechts 10% van de bevallingen het geval. Meestal begint de bevalling met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent.

  10. 010.

    Wanneer die roze wolk uitblijft
    Niet iedere ouder zit na de bevalling vanaf minuut één op een grote roze wolk. Soms moet je even aan elkaar wennen en heeft de liefde tijd nodig om te groeien. Dit komt vaak helemaal goed en is niets om je schuldig over te voelen. Dit verschijnsel komt niet alleen voor bij vrouwen, ook mannen kunnen last krijgen van een postnatale depressie.
    Lees meer: Somber, prikkelbaar en géén roze wolk: waarom een postnatale depressie bij mannen nog onbekend is

  11. 011.

    Dat je ook nog moet bevallen van de placenta
    Als de baby geboren is, moet je daarna nog bevallen van de placenta. Dit gedeelte wordt in films vaak overgeslagen, maar is wel heel belangrijk. Nadat de placenta eruit is, kijkt de verloskundige of deze er normaal uitziet en of hij compleet is. Als dit gedeelte te lang duurt of als je te veel bloed verliest, zal de placenta verwijderd moeten worden door middel van een operatie.
    Lees ook: 10x bijzondere weetjes over de placenta

  12. 012.

    Die lieve maar verfrommelde baby
    Een baby komt niet altijd even schoon ter wereld. Vaak zit de baby onder het bloed, vernix (een wit laagje op de huid) en kan hij een beetje verkreukeld ogen. Gelukkig zal het opgevouwen uiterlijk van je kleine vanzelf verdwijnen. Dit kan wel een paar weken duren. Maar ach, wat geeft dat? Jouw kind is toch de allermooiste van allemaal!

Bron: Boredpanda – Beeld: GettyImages

Lees verder onder de advertentie