Voor oudersNieuws

Drie op tien ouders met kinderen op opvang willen geen gratis opvang

 
Kinderopvang Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Een deel van de ouders met kinderen op de opvang, is tegen het kabinetsplan om de kinderopvang bijna gratis te maken. Ouders zijn dan vaak een stuk goedkoper uit, maar zijn bang dat de problemen met personeelstekorten en wachtlijsten groter worden.

Lees verder onder de advertentie

Dat blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag onder bijna vierduizend ouders met kinderen die op vaste dagen naar de dagopvang of buitenschoolse opvang (bso) gaan.

Lees ook: Krapte kinderopvang zegt kinderwens onder druk

Kwart heeft moeite met betalen

De rekening van de kinderopvang leidt bij sommige ouders tot problemen. Een kwart van de ondervraagde ouders met kinderen op de dagopvang of bso zegt redelijk wat of zelfs veel moeite te hebben met het betalen van de maandelijkse rekening.

Lees verder onder de advertentie

Dat geldt voor alle inkomens. Huishoudens met een inkomen lager dan modaal hebben de meeste moeite met het betalen van de rekeningen. Maar ook een vijfde van de gezinnen met een inkomen boven modaal, kan het geld niet altijd makkelijk ophoesten.

Lees ook: Steeds meer gezinnen hebben moeite met rondkomen: hier kun je terecht

Bijna gratis opvang

Het demissionaire kabinet wil de kinderopvang voor ouders bijna gratis maken om ouders, ondanks de hoge prijs van de opvang, te stimuleren meer te werken. Dat plan zou in 2025 ingaan, maar is vooralsnog uitgesteld tot 2027.

Lees verder onder de advertentie

Het plan is nu dat de toeslag dan volledig verdwijnt. Voor werkende ouders wordt de opvang dan grotendeels gratis. De overheid gaat 96 procent vergoeden van een vooraf vastgesteld maximum uurbedrag.

63 procent van de ouders met kinderen op de opvang vindt dit een goed plan. Tegelijk denkt 64 procent dat het op deze manier niet uitvoerbaar is. Tegenstanders zijn vooral bang dat het 'gratis' maken van de opvang zorgt voor veel nieuwe aanmeldingen. Met als gevolg langere wachtlijsten, een groter personeelstekort en een lagere kwaliteit.