Naam: Ranomi (34)
Samen met: Ferry Weertman
Beroep: publiek spreker, mentor voor jonge zwemtalenten en ambassadeur voor diverse organisaties
Hoeveelste kind: eerste
Instagram: Ranomi
Ranomi: 'Onze zwangerschap was gepland. Toen ik bijna drie jaar geleden stopte met topsport, besloot ik eerst eens te genieten van andere dingen buiten het topsportleven. In die tijd ben ik getrouwd met Ferry, die ook oud-zwemmer is.
We zijn al bijna tien jaar samen. Op een gegeven moment voelden we dat het tijd was voor de volgende fase. We waren getrouwd, allebei gestopt met topsport, dus dan werd het tijd om die stap te nemen.
Meerdere miskramen
Het afgelopen jaar heb ik meerdere miskramen gehad. Daardoor is deze zwangerschap extra bijzonder. Na meerdere miskramen verlies je toch een beetje die onschuldige verwachting.
Je gaat aan jezelf en aan je lichaam twijfelen. Als topsporter was ik altijd heel bewust bezig met mijn lichaam – goed eten, goed slapen, goed herstellen, goed voor jezelf zorgen. Ineens begon ik te twijfelen aan mijn lichaam, iets wat ik nooit eerder had meegemaakt.
Lees ook: Miskraam: verlies van je zwangerschap
Positieve instelling
Gedachten die ik normaal rationeel zou afwijzen, zoals 'ligt het aan mij?' 'doe ik iets verkeerd?', komen dan toch op. Terwijl ik bij een vriendin meteen zou zeggen dat ze zoiets niet mag denken.
Ondanks die onzekerheid was er ook telkens een positieve instelling. Na elke tegenslag vielen we even, maar stonden we ook weer op. Dat heeft denk ik met de topsportmentaliteit te maken. Het gaat om jezelf zo goed mogelijk verzorgen zonder daarin door te slaan.
Eerste echo
Wanneer je dan een positieve test hebt, blijft het spannend. Je wacht af tot alles echt goed gaat. Toen we onze eerste echo hadden en voor het eerst het hartje zagen kloppen, voelde dat als een mijlpaal. Dat moment was een heel goede stap, die zoveel hoop gaf.
Toch is er dan nog geen garantie, geen zekerheid – maar ja, zekerheid hebben we natuurlijk nooit in het leven, niemand eigenlijk. Stapje voor stapje begin je dan steeds meer vertrouwen te krijgen en leef je er echt naar toe dat er een kind komt.
Verandering van lichaam
Als topsporter ben je gewend altijd in topconditie te zijn, dus een grotere buik is best een flinke verandering, maar omdat ik al een tijdje gestopt ben met topsport, was mijn lichaam minder afgetraind en waren mijn buikspieren al wat slapper, haha.
Hierdoor was de overgang naar de zwangerschap voor mij iets makkelijker dan wanneer ik net klaar zou zijn geweest met mijn sportcarrière. Het is nog steeds wel even wennen, maar het hoort erbij en ik vind het eigenlijk heel bijzonder.
Lees ook: 9 fysieke veranderingen door de zwangerschap (die soms blijvend zijn)
Heel erg moe
Vooral rond week 10 van mijn zwangerschap was ik erg moe. Toen kwamen de Olympische Spelen eraan, waar ik voor Eurosport werkte, en ik lange dagen maakte. Niemand wist toen nog dat ik zwanger was, wat het extra pittig maakte. Na die periode heb ik rust genomen, en vanaf het tweede trimester voelde ik me energieker.
Als zwemster deed ik dagelijks landtraining, een combinatie van yoga, blessurepreventie en mobiliteitsoefeningen. Nu merk ik dat veel van die oefeningen ook zwangerschapsvriendelijk zijn, dus ik blijf ze doen. Het helpt me om mijn bekken, rug, schouders en benen flexibel en sterk te houden. Dus ik voel me op dit moment erg goed.
Naam bedenken
We krijgen een meisje en daar zijn we ontzettend blij mee. Wat betreft de naam zijn we er nog niet uit. We realiseren ons dat we veel mensen kennen met leuke namen.
Door het zwemmen hebben we in de loop der tijd wereldwijd zoveel verschillende namen gehoord, bijvoorbeeld van andere zwemsters. Het is echt lastig om een geschikte naam te vinden die goed voelt. Dus daar zijn we nog niet over uit.
Lees ook: Welke babynaam past bij jouw gezin?
Nog geen nesteldrang
Ik heb nog niet echt last van nesteldrang. Ik ben net drie weken in het buitenland geweest voor zwemwedstrijden in Azië. En daarvoor was ik drie weken op vakantie in Indonesië. Dus ik ben veel weggeweest en dat maakt wel dat je dan niet echt thuis zit en met de baby bezig bent.
Nu is het weer kouder, dus zit je meer binnen, maar ik heb nog niet zoveel voorbereid. Maar dat zou Ferry ook niet accepteren, als ik allemaal dozen vol met spullen ga bestellen, haha. We willen daar goed over nadenken, wat ik ga kopen en wat precies nodig is. Dus dat doen we samen.
Ik denk dat ik de meeste kleertjes zal kopen, het bedje en meubels kiezen we samen. Ik ben niet zo'n vrouw die alles al klaar heeft, maar ook zeker niet iemand die op het laatste moment nog moet verhuizen, schilderen en het bed in elkaar moet zetten. Dus de komende tijd gaat dat allemaal gebeuren.
Niet te veel nadenken over de bevalling
Ik laat de bevalling op me afkomen. Ik laat me wel goed informeren en heb ideeën over hoe ik het graag zou willen. Maar aan de andere kant probeer ik ook los te laten en flexibel te zijn, omdat het vaak anders kan lopen dan je verwacht.
Ik heb dus niet zo'n picture perfect beeld in mijn hoofd. Wat mij helpt als sporter is om een soort loslaten te oefenen. Ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen helpen mij daarmee erg. Verder heb ik er gewoon vertrouwen in dat de bevalling goed zal verlopen.
Lees ook: Van verstrijken tot beschuit met muisjes: dit kun je tijdens de bevalling verwachten
Normen en waarden meegeven
Ik wil mijn kind uitdagen en het belang van sport meegeven, maar dat geldt natuurlijk niet voor een baby. Sport wordt pas later belangrijk. Ik weet niet of ik mijn kind zou aansporen om wedstrijdzwemmen te doen, aangezien ik zelf weet hoe zwaar het kan zijn om elke ochtend om 05.00 uur uit bed te moeten voor trainingen.
Dat was iets wat mijn ouders voor mij deden, en ik vraag me af of ik daar zelf zin in zou hebben, haha. Het hangt ook af van het talent van mijn kind; misschien is het genetisch bepaald.
Verder wil ik mijn kind ook leren goed voor zichzelf en de wereld te zorgen, en vriendelijkheid naar anderen toe te tonen. Dat zijn waarden die wij als ouders belangrijk vinden.
Uitkijken naar de baby
We kijken nu echt uit naar de komst van de baby. We weten pas echt hoe het zal zijn als de baby er is, maar ik heb er vertrouwen in. Natuurlijk weet ik dat er slapeloze nachten zullen komen en dat alles zal veranderen, maar ik ben ervan overtuigd dat het goed zal komen.
De situatie is in ieder geval ideaal: ik woon fijn, met Ferry gaat het goed, er is ruimte voor de baby, en bovenal: er is alle liefde die nodig is. Alle voorwaarden zijn dus goed, en ik voel me klaar voor wat komen gaat.'