
21 tips om te besparen op je leven met kinderen
Alles wordt alsmaar duurder. En dat terwijl een kind an sich al een dure bedoening is. Nadenken wat je waaraan uitgeeft dus. Daarom: 21 tips die jullie leven leuker en goedkoper maken.
-
Leengoed
Weleens gehoord van een speel-o-theek? Een soort bibliotheek, maar dan voor speelgoed. Als je lid bent, (kost gemiddeld zo’n 20 euro per jaar) kun je speelgoed lenen. Handig, want hoe vaak gebeurt het dat je iets voor je kinderen koopt waar ze vervolgens maar een keer of drie mee spelen?
Lees ook: Leuk en leerzaam, alles over de spelontwikkeling van je baby
-
Pretletters
Ja, de bibliotheek is nóg goedkoper, maar ook bij winkels als Action, HEMA en op Marktplaats scoor je kinderboeken voor een prikkie.
-
Hoedje van papier
Failliet gaan aan knutselspullen? Niet nodig. Neem overal gratis tijdschriften mee, scheur plaatjes van dieren uit en knutsel een kinderboerderij of vouw vliegtuigjes en leer je kind knippen.
-
Kleine wasjes
Wasgel? Badschuim? Douchemousse? Schuim is leuk, maar echt nodig zijn die badproducten niet voor kinderen. En voor een baby is één druppel badolie genoeg.
Lees ook: Verzorgingsproducten voor baby’s: de do’s-and-don’ts
-
Water als ik groot ben
Begin niet aan pakjes drinken. Daar doe je niet alleen het milieu een plezier mee, maar ook je portemonnee. En zijn tanden. Maak een gewoonte van water en geef op speciale momenten iets zoets te drinken.
-
Zonde om weg te gooien
Ken je de app Too Good To Go al? Hiermee koop je voor een paar euro een pakket met eten dat niet meer in winkels of restaurants wordt verkocht, omdat de houdbaarheid te beperkt is. En vaak doen winkels en restaurants er nog een extraatje bij ook.
-
Home made party
Een kinderfeestje vieren bij de indoorspeeltuin is leuk, maar kost ook veel geld. Veel goedkoper (en leuker) is het om een feestje zelf te organiseren. Doe op Pinterest gratis inspiratie op. Ga je voor een piratenfeest met zoektocht naar gouden munten? Of kies je voor een prinsessenfeestje en gaan jullie cupcakes versieren?
-
Niet weggooien!
Boodschappen nemen een flinke hap uit je budget, zeker met kinderen. Wist je dat ongeveer 9 procent van ons eten elk jaar ongebruikt in de afvalbak verdwijnt? Dat is ruim 34 kilo eten per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol met goed eten, schrijft Milieu Centraal. Dat kun je zelf thuis voorkomen door:
– Brood in de vriezer te bewaren. Haal eruit wat je nodig hebt en ontdooi het in de magnetron of haal het de avond ervoor eruit.
– Restjes van het avondeten voor de lunch van de dag erna te gebruiken. Restje chili sin carne? Doe het in een wrap met wat strooikaas en je hebt een nieuwe maaltijd. Sla doe je op je boterham met kaas. Met restjes groente maak je een omelet of soep.
– Geen tijd om de restjes meteen op te maken? Doe ze in plastic bakjes en vries ze in.
– Slimme tip: kijk op de houdbaarheidsdatum voordat je naar de supermarkt gaat. Is de zure room bijna over de datum? Gauw gebruiken dus, anders verdwijnt ie in de prullenbak.
-
Vragen staat vrij
Babyuitzet kopen? Over de prijs kun je best onderhandelen. Zeker als je veel spullen op één plek koopt. Laat de verkoper de totale prijs uitrekenen. Ze je schrap, tijd om te onderhandelen. Dat doe je ongeveer zo: als de verkoper de totaalprijs benoemt, herhaal je hem of haar en zeg je: ‘Zo…’ Als je een stilte laat vallen, is de kans groot dat de reactie zal zijn: ‘We kunnen er wel wat vanaf halen?’ Vragen staat vrij, en nee is ook een antwoord.
Lees ook: Tweedehands kinderkleding, -speelgoed en -spullen: hier moet je zijn
-
Huurzaam
De babyuitzet hoef je niet nieuw te kopen, huren kan ook! Een co-sleeper, kinderwagen, draagzak of kolfapparaat zijn flinke investeringen voor spullen die je vaak maar even gebruikt. Met huren bespaar je honderden euro’s, en duurzamer is het ook.
-
Uurtje factuurtje
Kinderopvang is duur en schaars. Dus als je iets te kiezen hebt, qua plekjes vrij: er zit prijstechnisch verschil in. Een gastouder is qua uurprijs iets goedkoper dan een crèche. Vaak valt zulke opvang toch stukken goedkoper uit, omdat je alleen de afgenomen uren betaalt en geen vaste dagen van bijvoorbeeld twaalf uur.
-
Een goede basis
Als je een kinderwagen koopt, realiseer je dan dat je niet alle accessoires nodig hebt. Een regenhoes is wel handig, maar een trappelzak is echt niet meteen nodig voor een zomerbaby. Wie weet vind je voor de winter wel een tweedehands exemplaar. En tassenhaken en een apparaat dat je baby in slaap wiegt? Doe jezelf een gunst en hou dat geld in je zak.
-
Hulptroepen
Date night wordt flink prijzig wanneer je niet alleen de rekening in het restaurant moet betalen, maar ook nog een betaalde oppas thuis op de bank hebt zitten. Los het op met vrienden of de buren! Zij een avondje bij jullie, jullie een avondje bij hen.
-
Denk vooruit (1)
Koop kleding vooruit in de uitverkoop. Je weet ongeveer wel welke maat je kind volgend jaar winter heeft, dus kun je dit jaar in de uitverkoop alvast je slag slaan. Scoor een jas met 70 procent korting, bewaar hem in de kledingkast en jij hoeft volgend jaar niet de volle mep te betalen.
-
Smaakmaker
Investeer één keer in een goedgevuld kruidenrekje en je brengt die maaltijden gewoon zelf op smaak. Scheelt je een heleboel zakjes en pakjes en daarmee geld en afval.
-
Op de groei kopen
Slimme investering: een meegroeislaapzak. Vaak kun je die van de leeftijd van zes maanden tot 2,5 jaar gebruiken. En ook nog eens in alle seizoenen. Je kunt de armpjes eraf ritsen en de voering dikker of dunner maken.
-
Reclameknallers
Luiers en billendoekjes zijn producten waarvoor je eigenlijk nooit de hoofdprijs hoeft te betalen. Op reclamefolder.nl kun je in één oogopslag alle aanbiedingen zien. Koop flink in bij een goede aanbieding en zing het zo uit tot de volgende aanbieding.
Bekijk ook onze review: Dit zijn de beste billendoekjes van dit jaar
-
Slaapt net zo goed
Een wiegje ziet er schattig uit, maar is eigenlijk overbodig. Je baby groeit er namelijk in no time uit. Een ledikantje kun je ook klein opmaken, zodat het voor je baby net zo veilig voelt.
-
Denk vooruit (2)
Begin op tijd met cadeaus kopen voor verjaardagen en feestdagen. Hou alle winkels en webshops een week of zes van tevoren al in de gaten. Zie je ergens die ene lego-set of die ene pop waar je kind het al tijden over heeft? Dan neem je hem alvast mee. Langer dan zes weken van tevoren cadeaus shoppen is niet handig, omdat kinderwensen nog weleens veranderen.
-
Ga alleen
Laat je kind tijdens het boodschappen doen thuis, in elk geval als je naar de duurdere supermarkten gaat. Scheelt scènes en dus extra boodschappen. Moeten ze toch mee? Ga dan naar een budgetwinkel, waar al die kindermarketing en knuffelacties niet te vinden zijn.
-
Tweede ronde
Waarom een nieuw wipstoeltje kopen als dat gebruikte exemplaar van een ander nog prima een ronde mee kan? Was de stoffen zitting en hij ruikt weer als nieuw. Het aanbod aan tweedehands kinderspullen is enorm. Plan een rondje kringloopwinkels of zoek online via Marktplaats of Vinted.
Tekst: Renée Lamboo – Beeld: GettyImages