Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kinderen aanwezig bij bruiloft ouders
door

8 originele ideeën om je kind bij de huwelijksceremonie te betrekken

Steeds meer stellen trouwen in het bijzijn van hun kinderen. Niet zo gek, want het is extra bijzonder om in het huwelijksbootje te stappen in het bijzijn van je kroost. En natuurlijk wil je de kinderen dan op een bijzondere manier bij de ceremonie betrekken. Je kind de rol geven van bruidsmeisje of -jonker is al leuk, maar het kan nóg leuker.

Advertentie

Hebben jullie trouwplannen of hoop je dat je partner binnenkort op de knieën gaat? Hier wat leuke tips om ook de kinderen straks te laten shinen op de mooiste dag van jullie – en waarschijnlijk ook hun – leven.

Lees ook: 7x waarom trouwen extra leuk is in het bijzijn van je kind(eren)

1. Laat je kind de aankondiging doen

Laat je kind, als hij dat durft, als eerste door het gangpad lopen met een bordje waarop staat ‘Papa (of mama) hier komt mama (of papa)’. Ook leuk: laat hem na het uitspreken van het jawoord een klap met de hamer geven om het moment extra officieel te maken.

2. Knutsel een doosje voor de ringen

Het aangeven van de ringen wordt natuurlijk extra aandoenlijk als je kind hiervoor een eigen ringdoosje heeft geknutseld. Er zijn spaanhouten doosjes in allerlei vormen en maten te koop die ze kunnen beplakken en beschilderen. Zo zijn ze meteen op een leuke manier met de voorbereiding van de trouwdag bezig.

Lees ook: Zwangerschapsjurken die perfect zijn voor een (trouw)feestje

3. Junior trouwambtenaar

Trouw je op een bijzondere locatie of in het buitenland, dan ben je waarschijnlijk daarvoor al (stiekem) officieel wettelijk getrouwd. In dat geval kun je tijdens de feestelijke bruiloft zelf kiezen wie de huwelijksvoltrekking doet. Dit kan iedereen zijn: je beste vriendin, je vader of die grappige oom. Maar ook je zoon of dochter! Mits hij of zij oud genoeg is natuurlijk en anders is de rol van assistent een beter idee.

Advertentie

4. Trouwgelofte met het hele gezin

Steeds meer bruidsparen spreken een zelfgeschreven trouwgelofte naar elkaar uit. Vind je dat wel wat, dan is het ook een idee om dit met het hele gezin te doen. Laat je kinderen ook wat opschrijven dat ze tegen jullie willen zeggen op deze bijzondere dag. Beetje helpen mag natuurlijk.

Ook interessant: Niet getrouwd maar wel kinderen? Dit moet je regelen

5. Kind ook op de trouwakte

Waarom zouden alleen de ouders een trouwakte tekenen? Hoe leuk is het als ook je kinderen officieel instemmen met het huwelijk. Online zijn gepersonaliseerde trouwaktes te vinden voor het hele (samengestelde) gezin. Als kinderen hiervoor nog te klein zijn kan je ook kiezen voor een vingerafdruk met inkt.

6. Weggeven bruid

Hoe ouder je kind is, hoe meer hij een echte rol kan vervullen tijdens de ceremonie. Zo is het heel bijzonder als een dochter haar vader weggeeft, of een zoon zijn moeder.

7. Geef je kind een camera

Trouwen in het bijzijn van je kind levert vaak ook prachtige foto’s op van jullie gezin. Ook kun je de kinderen zelf een wegwerpcamera geven om mee te fotograferen. Zo zie je naderhand hoe zij de dag hebben beleefd.

8. Laat ze het podium pakken

Bespeelt je kind een instrument, kan hij heel goed zingen of prachtig dichten? Laat je kind dan een optreden verzorgen. Dit kan voor of na de ceremonie maar natuurlijk ook op de receptie op het feest. Waarschuwing: je hebt gegarandeerd tissues nodig.

Bonustip: kinderen zijn iets minder goed te regisseren dan volwassenen, dus als jullie je kind(eren) willen betrekken bij de huwelijksceremonie is het goed om dit van tevoren door te spreken met de trouwambtenaar.

Beeld: GettyImages

Mooie boeken over het hebben van een relatie én kinderen:

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu