Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
borstvoeding openbaar normaal
door

Moeders laten zien: borstvoeding geven in het openbaar is heel normaal

Als je erop uit bent en je baby heeft honger, zou het heel normaal moeten zijn om borstvoeding te geven. Toch voelt bijna een derde van alle moeders zich onprettig bij het geven van borstvoeding in het openbaar. Deze moeders laten zien dat er niks geks aan is en willen daarmee het taboe doorbreken.

Advertentie

Het kan een behoorlijke onderneming zijn om met je baby op stap te gaan, met alle slaapjes en voedingsmomenten waar je rekening mee moet houden. Ook al plan je het nog zo goed, als je baby honger heeft en de boel bij elkaar schreeuwt zit er maar één ding op: borstvoeding geven in het openbaar. Zo kan je baby direct drinken als hij honger heeft en zit je niet met een flesje wat je eerst moet opwarmen.

Borstvoeding geven: Welke houding past het beste bij jou en je baby?

Afkeurende blikken liggen helaas nog steeds op de loer

Toch is er nog een taboe op borstvoeding geven in openbare gelegenheden zoals een park, sportclub, speeltuin of café. Terwijl het de normaalste zaak van de wereld is dat jij ervoor zorgt dat je kind te eten krijgt. Maar omdat negatieve reacties of afkeurende blikken op de loer liggen, voelen veel moeders zich er niet prettig bij om in het openbaar voeding te geven. Om dat te normaliseren, delen vrouwen op social media een foto waarop ze borstvoeding geven op een openbare plek. Aan jou om te moedigen om dit gewoon te doen!

1. Borstvoeding geven in het openbaar kan ook heel ontspannend zijn

View this post on Instagram

Advertentie

An instagram post

2. Staand en op de kermis: borstvoeding geven kan altijd

3. Terrassen en voeden gaan prima samen

View this post on Instagram

Advertentie

An instagram post

4. Dit is nog eens multitasken

5. Tegelijk dorst? Geen probleem

6. Van winkelen krijg je honger

7. Er zijn slechtere plekken om borstvoeding te geven

8. Ook in Disneyland gebeurt het

9. In alle rust voeden in de auto

Tip: Hoe vaak en hoe lang moet je baby aan de borst drinken?

Borstvoeding geven in het openbaar: tips om je er comfortabel(er) bij te voelen

Hoe normaal borstvoeding geven in het openbaar ook zou moeten zijn: het kan onwennig zijn, zeker de eerste keer. Deze tips helpen je op weg.

 1. Bouw het langzaam op
  Bouw je uitstapjes langzaam op. Ga bijvoorbeeld even bij een bekende langs, of maak een korte wandeling in een park of langs plekken waarvan je zeker weet dat je borstvoeding kunt geven. Als dit goed gaat, kun je de uitstapjes vanzelf langer maken.
 2. Neem iemand mee
  Bij het geven van borstvoeding in het openbaar is het voor sommige moeders prettig om wat beschut te zitten. Vraag of je partner of een vriendin voor je wil gaan zitten als je baby aan het drinken is. Waarschijnlijk voel je je ook een stuk minder ongemakkelijk en bekeken als je tijdens het voeden gezellig met iemand kunt kletsen.
 3. Zoek een rustige plek op
  Misschien is je baby te veel afgeleid om op een drukke plek borstvoeding te geven. Vraag dan eens in grotere winkels, pretparken of restaurants of er een rustige ruimte is waar je je kind kunt voeden. Is die er niet? Ga dan aan een tafel zitten waar het niet zo druk is en draai je rug naar de mensen toe.
 4. Trek een hemdje aan
  Met een hemdje onder je shirt of trui kun je bij het voeden je shirt omhoog doen en je hemdje een beetje omlaag. Zo ontbloot je niet je hele buik en is er alleen maar een stukje borst te zien. Hierdoor zal het bijna niet opvallen dat je borstvoeding geeft.
 5. Maak je blouse of vest van onderaf open
  Als je een blouse of vest draagt, kun je er tijdens het voeden ook voor kiezen om de knopen aan de onderkant open te maken. Hierbij blijft de bovenkant van je lichaam goed bedekt.
 6. Een hydrofiele doek of sjaal
  Met een sjaal of een hydrofiele doek kun je de kant waar je baby aan het drinken is bedekken. Let er wel op dat hij genoeg bewegingsruimte heeft en voldoende ruimte heeft om te ademen.

Lees ook: 7 voordelen van borstvoeding waar je misschien niet meteen aan denkt

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ouders van Nu Facebook – Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu