Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Gezin krijgt hulp bij armoede
door

Steeds meer gezinnen hebben moeite met rondkomen: hier kun je terecht

Dure boodschappen en hoge gasprijzen: steeds meer huishoudens in Nederland hebben nu moeite met rondkomen, stelt budgetinstituut Nibud. Een te groot deel van het inkomen gaat tegenwoordig op aan vaste lasten. Bij deze instanties kun je terecht.

Advertentie
 1. Jeugdfonds Sport & Cultuur
  Clubjes zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Heb je als ouder geen geld (meer) voor de dansles of voetbalclub? Zeg het lidmaatschap dan niet zomaar op. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan dit voor je betalen. Dat kan als je kind bij een club begint, maar ook als je kind er al op zit en de contributie of het lesgeld te hoog worden voor jou als ouder om te betalen. Lees ook: Kun je de sport of hobby van je kind niet betalen? Het Jeugdfonds kan helpen
 2. Stichting babyspullen
  Stichting Babyspullen wil de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen verminderen. Dit doen zij door gratis babypakketten te geven aan (aanstaande) ouders die dit nodig hebben. In deze pakketten zitten nieuwe en gebruikte babyspullen.
 3. Initiatieven in je gemeente
  In veel gemeenten zijn lokale initiatieven die gezinnen helpen in moeilijke tijden. Zoals in Rotterdam, waar een aantal ouders ontbijt uitdeelt aan kinderen. Zoek via Google naar initiatieven in jouw gemeente.
 4. Stichting Leergeld
  Ook bij Stichting Leergeld zelf kun je als ouder aankloppen voor financiële steun. Zij bieden bijvoorbeeld hulp bij het kopen van schoolspullen zoals schriften, laptop of computer. Of vervoer om mee naar school te gaan, zoals een fiets. De stichting bestaat uit 111 lokale Leergeld stichtingen, die actief zijn in 75 Nederlandse gemeenten. Doorgaans ligt de inkomensgrens om voor ondersteuning in aanmerking te komen rond de 120 procent van het bijstandsniveau, maar dat kan lokaal afwijken. De stichting probeert zo veel mogelijk maatwerk te bieden. Lees ook: Vrijwillige ouderbijdrage niet betaald? Kind mag gewoon mee op schoolreis
 5. Speelgoedbanken Nederland
  In Nederland bestaan verschillende speelgoedbanken waar je terechtkunt voor nieuw en tweedehands speelgoed. De banken zijn er voor ouders of verzorgers die geen financiële middelen hebben om speelgoed te kopen. Kijk eens of er ergens in jouw regio een speelgoedbank is waar je terechtkunt.
 6. Kindpakket: extra bijdrage voor je kind
  Gemeentes willen dat ieder kind mee kan doen met zijn leeftijdsgenootjes. Bijvoorbeeld aan voetbal, dansen of een schoolreisje. Maar ook: een warme winterjas, een fiets en een bibliotheekabonnement. Daarom hebben veel gemeentes in Nederland de regeling Kindpakket. Om in aanmerking te komen voor zo’n pakket moet je een of meerdere schoolgaande kinderen hebben tussen de 4 en 17 jaar. Daarnaast moet je een laag inkomen (en vermogen) hebben. Zie ook: 5 x besparen op verzekeringen
 7. Stichting Jarige Job
  In Nederland kunnen een heleboel kinderen die hun verjaardag niet vieren. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen. Van deze stichting krijg je namelijk een verjaardagsbox ter waarde van 35 euro opgestuurd. In deze box zit alles wat je nodig hebt voor een verjaardag, thuis én op school.
 8. ANWB kinderfietshulp
  Ieder kind een fiets: daar gaan ze voor bij de ANWB kinderfietshulp. Om echt goed te leren fietsen moeten kinderen meters maken in het verkeer. Liefst zo veilig mogelijk. Maar niet voor ieder kind is dit mogelijk. Veel kinderen in Nederland hebben geen eigen fiets, door de financiële situatie thuis.

 9. Jeugdeducatiefonds
  Het Jeugdeducatiefonds helpt om de ontwikkelingskansen van kinderen die opgroeien in armoede te vergroten. Aanvragen voor het fonds lopen via de basisschool, omdat daar bekend is wat de talenten en de intellectuele mogelijkheden van de kinderen zijn. Indien geldgebrek een belemmering is in de ontwikkeling, kan de school een beroep doen op het Jeugdeducatiefonds.

Je kind betrekken bij geldproblemen

Ouders vertellen vaak liever niet aan hun kinderen dat er geldzorgen zijn. Toch kan het goed zijn om hier wel open over te zijn. ‘De kunst is om eerlijk te zijn en tegelijkertijd je kind niet te veel te belasten’, zegt Karin Radstaak van budgetvoorlichter Nibud. ‘Houd het gesprek simpel.’

Ook Annelou van Noort, specialist in financiële opvoeding bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Maastricht CJG043 is voorstander van eerlijk vertellen. ‘Kinderen voelen de stress van hun ouders haarfijn aan. Sluit aan op de leeftijd van je kind. Jonge kinderen kunnen vaak nog heel gemakkelijk schakelen tussen werkelijkheid en fantasie. Nog een tip is om het kort te houden en goed te letten op de lichaamstaal van je kind. Wordt je kind ongerust? Stel hem dan op zijn gemak.’

Zie ook: 7 tips om je kind geldbewust te maken

Vraag de gratis Ouders van Nu Zwangerbox aan

Als je zwanger bent of net bent bevallen, zijn er verschillende babydozen die je (gratis) kunt aanvragen. Zo’n babydoos zit vol handige producten voor jou en je baby. Ook Ouders van Nu heeft een zwangerschapsbox. Hier kun je gratis de Ouders van Nu Zwangerbox aanvragen.

Advertentie

Tip! Goede aanbiedingen voor luiers vind je hier

Bron: CJG043 – Beeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier