'Als kraamverzorgende in Amsterdam, waar ik ook ben geboren en getogen, kom ik in alle uithoeken van de stad. En bijna altijd op de fiets.
Dat is voor mij in veel gevallen het snelste vervoersmiddel. Ik word er bovendien heel gelukkig van als ik in alle vroegte of zelfs diep in de nacht op weg ben voor werk. Zo ook deze keer.
Weeën
Rond 01.00 uur krijg ik een berichtje van mijn cliënt, toevallig de zus van een goede vriendin. Ze is 39 weken in verwachting van haar eerste kind en voelt het al een paar dagen rommelen in haar buik. Dit keer lijkt het door te zetten. 'Volgens mij heb ik nu echt weeën! Ik denk dat het gaat gebeuren', appt ze me enthousiast.
Omdat ik haar persoonlijk goed ken, appen we veel over en weer. Ik vraag haar of ze de verloskundige al heeft gebeld en of ze de weeën al timet. 'De weeën komen nog niet regelmatig. Ik moet de verloskundige over twee uur terugbellen', stuurt ze terug. Mijn reactie: 'Goed om te weten! Probeer nog maar wat te slapen.'
Lees ook: 10 voortekenen dat je bevalling bijna gaat beginnen
Vierhoog
Aangezien zij en haar vriend op de vierde verdieping van een oud pand wonen zonder lift, heb ik haar al eerder afgeraden om thuis te bevallen, hoe graag ze dat ook wil.
Een thuisbevalling op vierhoog is simpelweg niet praktisch. Je hoopt altijd dat een bevalling soepel verloopt, maar moet je als zwangere toch met spoed naar het ziekenhuis, dan is het wel zo handig als er een lift in het pand is. Ook voor hulpdiensten is een lift belangrijk om zo snel en veilig mogelijk te kunnen ingrijpen.
Rechtop in bed
Twee uur later word ik gebeld door de verloskundige. 'Mara, kun je zo snel mogelijk komen? De bevalling is begonnen!' Een verloskundige belt mij doorgaans pas zodra mijn hulp echt nodig is, dus ik zit meteen rechtop in mijn bed. 'Nu al?', vraag ik verbaasd. 'Ja, nu al! Ze bevalt thuis', klinkt het gehaast aan de andere kant.
Ik poets snel mijn tanden, gooi een plens koud water in mijn gezicht en kleed me aan. Vijf minuten later race ik op mijn fiets door de stad. Het is een doordeweekse dag, er is bijna niemand op straat. Ik zit vol adrenaline en realiseer me meteen wat voor bijzondere situatie dit is: terwijl de rest van de stad nog slaapt, wordt er straks nieuw leven geboren.
Stortbevalling
Ik ren zo snel als ik kan de trappen op, zwaai de voordeur die al op een kier stond open en zie de aanstaande moeder tegen het bed aan staan, met haar benen wijd. 'Ze heeft volledige ontsluiting en is al aan het persen', zegt de verloskundige. 'Er is geen tijd meer om naar het ziekenhuis te gaan.'
In de ruim 25 jaar dat ik werk als kraamverzorgende heb ik nog maar één keer een stortbevalling meegemaakt. De kraamvrouw destijds raakte in paniek, nu zie ik juist een heel ontspannen en krachtige moeder. Ook haar partner maakt een bijzonder rustige indruk. Na een kwartier persen wordt hun gezonde dochter geboren.
Lees ook: Kort maar krachtig: dit zijn de voor- en nadelen van een stortbevalling
Bloedverlies
Op bed probeert de kraamvrouw de placenta eruit te persen, maar het wil maar niet lukken. Ze is al een half uur bezig en verliest veel bloed. De verloskundige schat de hoeveelheid op iets meer dan een liter. Dan slaat de sfeer volledig om.
De verloskundige geeft me de opdracht om 112 te bellen terwijl zij met een baarmoedermassage probeert het bloedverlies te beperken. Ik schakel zo snel mogelijk en probeer ondanks de hectiek helder te blijven en de juiste informatie door te geven. Ik voeg er uiteraard ook aan toe dat we op vierhoog zitten en dat er geen lift aanwezig is.
Reddingsactie
Binnen vijf minuten staat de straat vol met de ambulance, politie én de brandweer. En dat midden in de nacht. De buren zullen wel geschrokken zijn.
De kraamvrouw kan onmogelijk zelf alle trappen af en via een brancard door het smalle trappenhuis is geen optie. Dat is niet het enige probleem: het pand waarin het stel woont heeft schuine ramen waar een brancard niet doorheen kan.
Lees ook: Kraamwerk: 'De buren zijn boos en sturen de politie af op het kraambezoek'
De brandweer moet haar uit het huis takelen, maar hoe? Dan komt daar de oplossing: in noodtempo wordt er een stuk uit het kozijn gezaagd zodat de brandweer haar naar buiten kan krijgen. Het lijkt wel een film met spectaculaire reddingsactie.
Met gillende sirenes wordt het gezin naar het ziekenhuis gebracht waar ze heel snel veilig en wel aankomen.
In de kraamweek komt het spektakel elke dag wel even ter sprake. Op dat moment was het natuurlijk allesbehalve grappig, nu kunnen ze er gelukkig om lachen.'
Liefhebber van onze rubriek Kraamwerk? We publiceren iedere zaterdag een nieuwe aflevering, eerder gepubliceerde Kraamwerken vind je ons dossier. Liever op papier? Dat kan! De bijzonderste afleveringen zijn gebundeld in een boek.